Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2016 - Anul XXI, nr. 57 (6170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zonă sălbatică

Contrabandiştii de ţigări încalecă poliţia în zona Vicov - Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contrabandiştii de ţigări sfidează pur şi simplu poliţia, iar zilele până când oameni ai legii vor sfârşi împuşcaţi se apropie cu repeziciune. Firesc, zona cea mai expusă este cea din apropierea frontierei cu Ucraina, ţară din care vine grosul ţigărilor care alimentează piaţa neagră din Suceava, dar şi din alte judeţe ale ţării. Pentru a-şi proteja marfa şi pentru a scăpa de dosare penale, eventual şi de arestare preventivă, indivizii care se ocupă cu acţiuni de contrabandă calcă totul în picioare.

Ultimul exemplu pe această linie vine de la Vicov - Putna, un caz pe care reprezentanţii Poliţiei Suceava l-au dorit trecut sub tăcere. În urmă cu trei săptămâni, în noaptea de 15 spre 16 februarie, un contrabandist de ţigări a lovit cu maşina de teren cu care circula două Logan-uri ale Poliţiei, iar apoi a dispărut în pădure.

Oamenii legii au plecat pe jos în urmărire, iar spre norocul lor au reuşit să găsească maşina. Norocul a fost acela că maşina se împotmolise în noroi, iar şoferul a preferat s-o abandoneze şi s-a făcut nevăzut în beznă.

 

Traficantul de ţigări a accelerat şi a lovit maşinile Poliţiei

Totul a plecat de la o informaţie primită de poliţişti potrivit căreia cu ajutorul unei maşini de teren se transportă o cantitate însemnată de ţigări de contrabandă. Pentru a prinde maşina, poliţiştii au trecut la supravegherea unor drumuri forestiere pe care ştiau că va trece contrabandistul.

Numai că poliţiştii nu au luat în calcul cu cine au de-a face. În momentul în care a observat cele două maşini, şoferul a accelerat şi le-a lovit, iar apoi a încercat să dispară în pădure.

Având cele două Logan-uri avariate, oamenii legii au plecat pe jos prin pădure, iar la un moment dat au descoperit maşina plină ochi cu ţigări. Mai exact, în interior se aflau aproape 15.000 de pachete de ţigări, în valoare de circa 150.000 de lei.

În urma impactului, Logan-ul aparţinând Poliţiei orașului Vicovu de Sus s-a ales cu farul stânga faţă spart, capotă înfundată uşor, mască radiator crăpată, bară protecţie faţă crăpată, iar cealaltă autospecială de poliţie aparţinând Postului de Poliţie Putna avea aripa stângă faţă înfundată şi portiera zgâriată.

La o primă vedere ar putea părea un incident minor, dar având în vedere sumele de bani care se câştigă din contrabanda cu ţigări nu este exclus ca la un transport mai important poliţiştii să întâmpine şi rezistenţă armată. Iar faptul că indivizii care se ocupă cu traficul de ţigări pot recurge la atacuri cu arme de foc este confirmat şi de lucrurile găsite la percheziţii, respectiv arme şi muniţie.

 

Baraje de poliţie, sparte fără nici o jenă

Incidentul de luna trecută nu este primul de acest gen. În august 2012,  o patrulă de poliţie aflată la Ulma a reperat cinci maşini de teren, toate ieşind de pe un drum paralel cu frontiera de stat cu Ucraina, şoferii, care se deplasau cu farurile stinse, luând-o spre direcţia Brodina. Poliţiştii au plecat în urmărirea maşinilor de teren, toate marca Mitsubishi Pajero. La un moment dat, ultima maşină de teren din convoi a încetinit şi s-a băgat în faţa maşinii de poliţie, pentru a le permite celorlalte patru să se îndepărteze. Şoferul care a obstrucţionat autospeciala poliţiei a reuşit să scape, însă a fost identificat ulterior în persoana lui Laurenţiu Ursache, din Vicovu de Sus.   

Între timp, alte echipaje de poliţie au dispus un baraj pe DJ 209G, pe raza comunei Brodina, cu două autoturisme Logan, pentru oprirea convoiului. Nici de această dată contrabandiştii nu au renunţat la cursă.  

Primul autoturism de teren nu a oprit şi a încercat să spargă blocajul celor două autospeciale ale poliţiei, lovind-o pe una dintre ele. În urma impactului, autoturismul de teren a ricoşat în şanţul de la marginea drumului şi s-a răsturnat. Un poliţist l-a somat cu pistolul din dotare pe conducătorul autoturismului, care încerca să fugă de la faţa locului, şi a reuşit să-l imobilizeze. Individul a fost identificat ulterior, fiind vorba tot de un vicovean, Ion Dumitrescu. O a doua maşină trecută prin baraj a oprit în apropiere, şoferul reuşind să fugă.

Urmărirea celorlalte maşini a continuat şi pe drumurile forestiere din Brodina, contrabandiştii încercând să profite de puterea maşinilor de teren. Până spre dimineaţă, celelalte trei maşini au fost găsite abandonate. Una în albia râului Suceava, una pe DJ 209G şi una ascunsă în curtea unei case în construcţie din zonă. Continuând investigaţiile, poliţiştii suceveni au descoperit pe un drum forestier patru grămezi cu colete care conţineau 137 de baxuri de ţigări de contrabandă, mai precis 68.500 de pachete de ţigări.

 

Urmăririle pentru prinderea contrabandiştilor încep să devină misiuni obişnuite

Un alt scenariu similar l-a avut în prim plan pe Dănuţ Ursulean, din comuna Straja. În după-amiaza zilei de 26 iunie 2014, două patrule ale Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina au primit informaţii că în extravilanul localităţii Falcău un autoturism de teren Mitsubishi transportă mai multe colete cu ţigări.

Una dintre patrule s-a dus în acea zonă şi a observat autoturismul de teren cu pricina din care trei persoane au descărcat mai multe colete, după care maşina s-a pus din nou în mişcare.

A fost anunţat celălalt echipaj al poliţiei de frontieră, care a încercat să oprească în trafic autoturismul suspect, observându-l la volan pe Dănuţ Ursulean, zis „Javra”, acesta fiind singur în autoturism.

Tânărul a apăsat acceleraţia și a încercat să-i lase în urmă pe oamenii legii, ignorând semnalele acustice și luminoase.

După aproximativ zece kilometri pe un drum forestier, șoferul fugar a ajuns pe o pantă foarte abruptă, urcând aproximativ 50-60 de metri, cu autospeciala poliţiei de frontieră în spatele său.

Realizând că nu mai poate urca pe acea pantă, Dănuţ Ursulean, explică anchetatorii, a sărit pur şi simplu din maşina lăsată cu motorul pornit, autoturismul de teren luând-o la vale spre autospeciala în care se aflau poliţiştii. Aceştia din urmă au fost nevoiţi să sară şi ei din maşină, altfel riscau în urma impactului cu celălalt autoturism să ajungă în râpă, totul petrecându-se pe un drum îngust cu maluri foarte abrupte.

Autospeciala Poliţiei de Frontieră a fost grav avariată după ce a fost lovită de autoturismul de teren, pagubele fiind estimate la aproximativ 39.000 de lei.

Dănuţ Ursulean a fugit de poliţişti, însă a fost adus la audieri câteva ore mai  târziu, fiind prins de un alt echipaj. Între timp, pe traseul pe care a avut loc urmărirea, poliţiştii de frontieră au găsit aruncate mai multe colete ambalate în folie neagră, în care se aflau în jur de 8.700 de pachete de ţigări de contrabandă.

 

Urmăriri la aproape 150 km/h

La câteva luni de la acel episod, pe 4 decembrie 2014, în jurul orei 14.30, un echipaj de poliţie a observat pe raza comunei Straja un autoturism Audi A8, cu volan pe partea dreaptă (numere de Anglia) care circula cu o viteză de 146 de kilometri la oră.

Poliţiştii au pus în funcţiune sirena şi girofarul, însă tânărul de la volan, identificat ulterior în persoana aceluiaşi Dănuţ Ursulean, şi-a continuat drumul, călcând acceleraţia.

Dându-şi seama cine este la volan, poliţiştii au cerut sprijin colegilor lor, un al doilea echipaj postându-se în dreptul uliţei în care inculpatul îşi are domiciliul, oprind totodată şi o autoutilitară pentru a încerca blocarea drumului.

La scurt timp, dinspre Vicovu de Sus a apărut autoturismul Audi A8, iar tânărul de la volan a oprit, observând că drumul a fost blocat de poliţişti, a dat în marșarier aproximativ 150 de metri, întorcându-se spre Vicovu de Sus.

S-a încercat un nou blocaj, însă Dănuţ Ursulean a încercat din nou să scape.

A dat din nou în marșarier (aproximativ 300 de metri cu 60 de km/h), însă de această dată, din spate, venea o maşină de poliţie, iar în încercarea de a o evita, a pierdut controlul volanului, a distrus o bornă kilometrică şi a rămas blocat cu autoturismul Audi în şanţ.

Dănuţ Ursulean a ieşit din maşină şi a fugit spre pădure, pierzându-şi urma.

Sunt doar câteva dintre evenimentele care au ajuns în presă, pentru că, potrivit unor surse din Poliţia Suceava, numărul incidentelor dintre oamenii legii şi contrabandişti este mult mai mare, iar cu fiecare zi care trece pericolul de a asista la scene violente creşte considerabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contrabandiştii de ţigări încalecă poliţia în zona Vicov - Putna.
 Vizualizări articol: 7956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 11 voturi
Contrabandiştii de ţigări încalecă poliţia în zona Vicov - Putna3.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași fierți Sunt moi, pufoși, ușor de digerat și foarte gustoși. Sunt preferați chiar și de cei mai mofturoși meseni, de regulă, așa că pot fi desertul perfect dacă nu vrem să pierdem mult timp în bucătărie, dar ne dorim să ne vedem oaspeții zâmbind... Citeşte