Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2016 - Anul XXI, nr. 57 (6170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Acţiune

Sindicaliştii suceveni din Poşta Română strâng semnături pentru modificarea în Parlament a unui articol din Codul Muncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Suceava a demarat o acţiune de  strângere de semnături pentru modificarea în Parlament a unui articol din Codul Muncii. Într-o conferinţă de presă organizată ieri, 8 martie, Carmen Baciu, preşedintele executiv al Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Suceava, a explicat că este vorba de modificarea în Parlament a articolului 83 din Codul Muncii, care a venit din nevoia de a acorda concediu de odihnă agenţilor poştali din mediul rural. În judeţul Suceava sunt 99 de agenţi poştali, 51 de femei şi 48 de bărbaţi, unii dintre ei cu peste 25 de ani de activitate în slujba Poştei Române. „Poşta Română are în acest moment 3.800 de angajaţi care lucrează în mediul rural, care nu şi-au efectuat concediul de odihnă din anul 2013 şi care, în lipsa identificării unei soluţii, nu-şi vor putea efectua concediile de odihnă nici anul acesta sau în anii următori. Motivul este acela că Compania Naţională Poşta Română nu poate angaja salariaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată pentru înlocuirea titularilor plecaţi în concediu de odihnă”, a declarat Carmen Baciu.

 

Sindicaliştii suceveni din Poşta Română au adunat deja peste 1.000 de semnături

Potrivit Codului Muncii, concediul de odihnă este un drept al salariaţilor, este obligatoriu şi nu se poate renunţa la el. De aceea, sindicaliştii suceveni din Poşta Română au adunat deja peste 1.000 de semnături, urmând ca în perioada următoare acestea să ajungă la circa 4.000-5.000, semnături care se vor alătura celorlalte adunate din ţară, pentru a se atinge cele 100.000 de semnături necesare pentru ca articolul din Codul Muncii să fie modificat de Parlamentul României.

Carmen Baciu a mai precizat că atunci când vorbim de agenţi poştali vorbim despre locuri de muncă unice, care trebuie să funcţioneze zilnic în programul de lucru stabilit, pentru a asigura continuitatea serviciilor poştale, conform legii, dar pentru care, în timpul concediului de odihnă al titularului, nu se poate angaja înlocuitor. „Pot să vă spun că serviciul poştal este unul cu specific deosebit, astfel că în mediul rural unde mulţi localnici poartă acelaşi nume şi se deosebesc doar după porecle, unde nu există adrese şi unde cetăţenii sunt, în general, plecaţi la munca câmpului, nu poate fi efectuat decât de un localnic, astfel că soluţia angajării unui <grup de rezervă> cu salariaţi care să acopere doar concedii nu este funcţională”, a mai spus preşedintele executiv al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Suceava, Carmen Baciu. Tot ea a specificat că au fost situaţii în care agenţi poştali din mediul rural sucevean, din localităţi apropiate, s-au înlocuit reciproc în perioadele de concediu, dar este foarte dificil şi „nu mai merge cu astfel de soluţii de avarie”.

 

Agenţii poştali din mediul rural sunt din ce în ce mai obosiţi şi mai nemulţumiţi

De mai mulţi ani, concediile de odihnă nu se pot acorda efectiv, iar salariaţii din Poşta Română, mai exact agenţii poştali din mediul rural, sunt din ce în ce mai obosiţi şi mai nemulţumiţi, stare care s-a acutizat şi, din informaţiile pe care le deţin sindicaliştii suceveni, va duce la conflicte sociale şi, nu în ultimul rând, la încetarea activităţii, aşa cum au afirmat unii agenţi poştali.

„Pentru soluţionarea acestei situaţii este necesară completarea art. 83 din Codul Muncii, în sensul de a se permite angajarea unor înlocuitori, pe durată determinată, pe perioada acordării concediului de odihnă, pentru angajaţii pe funcţii unice din mediul rural. Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România consideră această stare ca fiind una inacceptabilă şi susţin orice acţiuni care să conducă la identificarea de soluţii, la modificarea cadrului legislativ şi la soluţionarea problemei”, a mai spus Carmen Baciu, care a fost susţinută la conferinţa de presă de biroul permanent al organizaţiei sindicale sucevene, vicepreşedinţi, membri, reprezentanţi ai agenţilor poştali din teritoriu.

 

Agenţii şi factorii poştali, introduşi pe lista salariaţilor cu condiţii deosebite de muncă

 altă solicitare a agenţilor şi factorilor poştali este ca funcţia lor să fie introdusă în lista salariaţilor cu condiţii deosebite de muncă pentru a nu mai fi nevoiţi să străbată prin ger, arşiţă, ploaie, viscol, zeci de kilometri zilnic, pe orizontală şi verticală, cu câte 10-20 de kilograme de gât, până la 65 de ani. „Dorim ca perioada de pensionare la aceste categorii de salariaţi să se reducă cu măcar doi, trei ani, mai ales că mulţi agenţi poştali sunt femei. Noi sperăm ca nemulţumirile existente la nivelul reţelei poştale să fie soluţionate favorabil. Memoriul nostru va ajunge şi la instituţiile locale, la Prefectură – Comisia de Dialog Social, Consiliul Judeţean Suceava, cu speranţa că ne vor fi alături”, a conchis Carmen Baciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii suceveni din Poşta Română strâng semnături pentru modificarea în Parlament a unui articol din Codul Muncii.
 Vizualizări articol: 2999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii suceveni din Poşta Română strâng semnături pentru modificarea în Parlament a unui articol din Codul Muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași fierți Sunt moi, pufoși, ușor de digerat și foarte gustoși. Sunt preferați chiar și de cei mai mofturoși meseni, de regulă, așa că pot fi desertul perfect dacă nu vrem să pierdem mult timp în bucătărie, dar ne dorim să ne vedem oaspeții zâmbind... Citeşte