Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2016 - Anul XXI, nr. 57 (6170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sătui de impozitele mari

Locuitorii din oraşele Dolhasca şi Liteni vor să revină la statutul de comună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Exasperaţi de impozite locale pe care trebuie să le plătească începând de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Fiscal, locuitorii din două oraşe din judeţ, Liteni şi Dolhasca, vor să revină la statutul de comună. Nemulţumirea oamenilor din cele două oraşe a plecat de la faptul că începând din acest an sunt nevoiţi să plătească impozite pe terenuri de până la 500% mai mari decât cele de anul trecut.

Primii care au decis deja organizarea unui referendum pentru revenirea la statutul de comună sunt locuitorii oraşului Liteni. Primarul acestui oraş, Tomiţă Onisii, ne-a declarat că la consultarea publică organizată pe această temă, participanţii au votat în unanimitate pentru organizarea referendumului pentru revenirea la statutul de comună. În aceste condiţii, Tomiţă Onisii a spus că în ultima şedinţă de Consiliu Local s-a luat decizia că referendumul local pentru revenirea la statutul de comună va avea loc în data de 17 aprilie 2016.

Primarul din Liteni a ţinut să sublinieze faptul că oamenii sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că pentru aceleaşi proprietăţi pe care le aveau şi în 2015, anul acesta trebuie să plătească sume cu mult mai mari.

„Dacă ar fi să dăm un exemplu, dacă anul trecut o persoană a declarat doi ari curţi-construcţii şi  un ar era ocupat de casă, plătea numai pentru un ar. Anul acesta nu mai e scutit arul de sub casă. Deci ies din start doi ari, la care potrivit noilor prevederi legale se mai adaugă încă patru ari. Astfel se face că anul acesta plăteşte pentru şase ari în loc de unul singur”, a arătat primarul din Liteni. El a dat şi exemplul unui cetăţean din Liteni, care anul trecut a plătit un impozit pe teren de 80 de lei, iar anul acesta, pentru acelaşi teren pe care îl are trebuie să plătească nu mai puţin de 400 de lei. „Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de valoarea asta şi nu înţeleg de ce s-a întâmplat acest lucru. Cred că era o trecere mai uşoară dacă se spunea în lege că doar terenul de sub casă nu mai e scutit de impozit. Nu era o creştere aşa de semnificativă. Dar când treci de la 80 la 400 de lei, e o diferenţă foarte mare”, a spus Tomiţă Onisii.

De altfel, el a precizat că după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, primăria a lipit mai multe afişe în oraş în care se precizează în mod clar că impozitele şi taxele locale pentru anul 2016 nu au fost majorate de Consiliul Local Liteni. Tomiţă Onisii a mai adăugat că dacă populaţia din Liteni va vota pentru revenirea la statutul de comună, atunci va fi nevoie de o lege aprobată de Parlament pentru a definitiva acest demers.

Noile valori ale impozitelor i-au nemulţumit pe numeroşi locuitori din Liteni, care sunt decişi să voteze pentru revenirea la statutul de comună. „M-am interesat cât am de plătit. Dacă anul trecut am plătit 600 de lei, pentru anul acesta trebuie să plătesc 1.350 de lei pe aceleaşi clădiri şi terenuri. Majorarea e enormă. Cei care au votat acest Cod Fiscal, cei din Parlament, trebuiau să ţină cont că oraşele care vor avea cel mai mult de suferit sunt cele care s-au făcut la intrarea în UE, fără să aibă condiţii de oraş”, ne-a declarat Gheorghe Purnici. Un alt localnic, Mihai Fodor, a declarat că nu înţelege de ce au crescut atât de mult impozitele, în condiţiile în care veniturile au crescut cu mult mai puţin. „Anul acesta trebuie să plătesc 801 lei, iar anul trecut am plătit 400 şi ceva de lei. Asta în condiţiile în care pensia a crescut cu 5%”, a spus Mihai Fodor.

 

Locuitorii din Dolhasca sunt consultaţi duminică dacă vor să redevină la statutul de comună

La fel de nemulţumiţi faţă de valoarea taxelor şi impozitelor pe care trebuie să le plătească anul acesta sunt şi locuitorii oraşului Dolhasca, aceştia urmând să fie consultaţi duminică dacă vor să revină la statutul de comună. Primarul din Dolhasca, Maria Cojocariu, a precizat că oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de faptul că începând de anul acesta trebuie să plătească impozit pe terenul de sub locuinţă, care nu se plătea, iar pe lângă impozitul pe terenuri, curţi, construcţii se mai plăteşte pentru încă 400 de metri pătraţi din imediata vecinătate a acestora.

„Cetăţenii din Dolhasca sunt extrem de nemulţumiţi pentru că impozitele au crescut, ceea ce nu s-a întâmplat şi cu veniturile lor. Având în vedere nemulţumirea oamenilor, la finalul lunii ianuarie am iniţiat un proiect de hotărâre pentru realizarea unui studiu de oportunitate în vederea trecerii localităţii de la statutul de oraş la cel de comună. La vremea respectivă, consilierii PNL nu au găsit oportună aprobarea acestui studiu, gândind că totul e politic, şi au propus amânarea. Între timp cetăţenii din comună şi-au exprimat şi mai mult nemulţumirea şi neîncrederea în intenţia mea de a-i susţine. Din acest motiv, pentru a veni în sprijinul lor am iniţiat dezbaterea publică pentru proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care se propune organizarea referendumului”, a declarat Maria Cojocariu. Ea a precizat că dezbaterea publică va avea loc duminica aceasta, de la ora 14:00, la casa de cultură din centrul oraşului. Maria Cojocariu a subliniat că de când a preluat funcţia de primar nu a propus niciodată creşterea taxelor şi impozitelor locale, în afară de majorările care s-au impus prin efectul legilor în vigoare. Şi în Dolhasca, majoritatea oamenilor cu care am vorbit şi-au manifestat dorinţa de a reveni la statutul de comună.

„Sunt de acord cu propunerea doamnei primar, pentru că nu avem condiţii de oraş. În primul rând impozitele sunt aşa cum sunt, exagerat de mărite. Faţă de anul trecut am plătit cu vreo 300 de lei mai mult, pe aceleaşi terenuri şi construcţii. Sunt de acord să redevenim comună, iniţiativa primarului e bună, pentru că e în avantajul nostru ca cetăţeni”, ne-a spus Aurel Cârneală.

Atât Liteni, cât şi Dolhasca au fost transformate în oraşe în anul 2004, împreună cu Broşteni, Milişăuţi, Salcea, Cajvana, Vicovu de Sus şi Frasin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuitorii din oraşele Dolhasca şi Liteni vor să revină la statutul de comună.
 Vizualizări articol: 4842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Locuitorii din oraşele Dolhasca şi Liteni vor să revină la statutul de comună4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași fierți Sunt moi, pufoși, ușor de digerat și foarte gustoși. Sunt preferați chiar și de cei mai mofturoși meseni, de regulă, așa că pot fi desertul perfect dacă nu vrem să pierdem mult timp în bucătărie, dar ne dorim să ne vedem oaspeții zâmbind... Citeşte