Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2016 - Anul XXI, nr. 57 (6170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Venituri

Cercetarea a adus Universităţii din Suceava aproape 11 milioane de euro, în 2015

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Potrivit unui raport ce vizează activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) din anul 2015, veniturile din proiecte de cercetare sau dezvoltare au depăşit suma de 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 47% din bugetul de anul trecut al universităţii.

Cea mai mare parte a acestor venituri provine din proiectul MANSID, cel mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituţiei. Valoarea totală a proiectului a fost aproape şapte milioane de euro. Investiţia a condus la dezvoltarea a 11 laboratoare de cercetare (5 laboratoare modernizate şi 6 laboratoare nou create), dotate cu 155 de noi echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente au avut valori de peste 100.000 euro.

„Trebuie să înţelegem de ce este nevoie de astfel de proiecte, de ce este nevoie să continuăm atragerea lor pentru dezvoltarea infrastructurii şi de ce este nevoie să definim profesorul universitar atât prin educaţie, cât şi prin cercetare. Proiectul MANSiD a contribuit cu 7 milioane de euro. Făcând abstracţie de el, rămân totuşi patru milioane de euro, deci ne-am menţinut cu celelalte proiecte la un nivel aproape constant în ceea ce priveşte aceste venituri. Cele patru milioane reprezintă 25% din bugetul universităţii, iar cu cele 7 milioane din MANSiD se ajunge la 50%. USV este o universitate în care cercetarea începe să contribuie în mare măsură la prosperitatea instituţiei”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de partea de cercetare.

 

Proiecte demarate

Pe lângă proiectul MANSiD, mare parte a veniturilor din cercetare provin din cele 16 proiecte finanţate din fonduri structurale europene (14 POSDRU - Program Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane şi 2 POSCCE - Program Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice), la care se mai adaugă 19 proiecte internaţionale, 21 de proiecte câştigate prin competiţie naţională şi 14 contracte cu mediul socio-economic.

„Tot în acest an, a fost finalizată şi modernizarea Laboratorului de biometrie forestieră, câştigat în cadrul competiţiei EEA (European Economic Area) Grants, coordonat de şef lucrări dr. ing. Cătălin Roibu. Cu echipamente ce depăşesc în valoare 1.700.000 lei, laboratorul reprezintă unul din cele mai bine dotate laboratoare de profil din Estul Europei şi este utilizat în activitatea de cercetare de o echipă interdisciplinară din cadrul Facultăţilor de Silvicultură şi Istorie şi Geografie”, a mai menţionat Mihai Dimian.

În 2011, veniturile din cercetare s-au cifrat la suma de patru milioane jumătate de euro, în 2012 au fost de 4.094.000 de euro, în 2013, de 4.259.000 euro, iar în 2014, de 2.908.000 euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetarea a adus Universităţii din Suceava aproape 11 milioane de euro, în 2015.
 Vizualizări articol: 2640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cercetarea a adus Universităţii din Suceava aproape 11 milioane de euro, în 20155.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Papanași fierți Sunt moi, pufoși, ușor de digerat și foarte gustoși. Sunt preferați chiar și de cei mai mofturoși meseni, de regulă, așa că pot fi desertul perfect dacă nu vrem să pierdem mult timp în bucătărie, dar ne dorim să ne vedem oaspeții zâmbind... Citeşte