Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2016 - Anul XXI, nr. 32 (6145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Informare

Autorităţile sucevene vor fi instruite cum să aplice programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile locale din judeţul Suceava vor fi instruite, la mijlocul acestei săptămâni, cu privire la modul în care vor trebui să aplice programul guvernamental „Fiecare Copil în Grădiniţă”. Sesiunea de instruire va fi organizată de Prefectura Suceava, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia OvidiuRo. Potrivit spuselor unuia dintre fondatorii Asociaţiei OvidiuRo, Maria Gheorghiu, la şedinţă vor fi prezenţi şi directorii de grădiniţă din judeţ, sesiunea de informare fiind organizată pentru  clarificarea modului de implementare a programului naţional în contextul problemelor specifice din localităţile din judeţul Suceava. „Legea şi normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educaţiei preşcolare pentru toţi copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniţă şi condiţionarea strictă a acordării stimulentului educaţional de prezenţă sunt esenţiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora şi de a găsi soluţii la problemele punctuale, precum şi susţinerea instituţiilor judeţene şi naţionale”, a spus Maria Gheorghiu.

Aceasta a explicat că Legea nr. 248/2015, sau „Legea Fiecare Copil în Grădiniţă”, încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor între 3 şi 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniţă de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) şi este condiţionat de prezenţa zilnică a celor mici la grădiniţă. Ea a mai spus că această lege răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului şcolar (la 11,3%) şi a sărăciei şi inechităţii sociale ce derivă din Strategia Europa 2020, adăugând că în 2014, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 18.5% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie.

Maria Gheorghiu a mai spus că acest program naţional, reglementat prin legea nr. 248/2015, preia mecanismul central al programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă” gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând cu 2010, de Asociaţia OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Gheorghiu a declarat că timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanţare privată şi prin voluntariat, iar începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniţă este acoperit de la bugetul de stat, responsabilităţile implementării eficiente a programului revenind primarilor şi directorilor de şcoală.

Maria Gheorghiu a arătat că Asociaţia OvidiuRo va pune la dispoziţia autorităţilor judeţene şi locale interesate expertiza acumulată în cei peste cinci ani de implementare a programului pilot şi cei peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei şi abandonului şcolar cu ajutorul educaţiei. De asemenea, Asociaţia OvidiuRo ia în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii din întreaga ţară fără acte de identitate, ce nu intră sub incidenţa Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluţii mai sustenabile. Persoanele interesate de mai multe detalii pot accesa www.fiecarecopilingradinita.ro.

Maria Gheorghiu a mai spus că OvidiuRo va organiza un concurs naţional în urma căruia va susţine financiar şi logistic, din surse de finanţare privată, zece judeţe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot "Fiecare Copil în Grădiniţă". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile sucevene vor fi instruite cum să aplice programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”.
 Vizualizări articol: 1431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Autorităţile sucevene vor fi instruite cum să aplice programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turte cu hrișcă Sunt gustoase, ușor de făcut și foarte hrănitoare. Au o consistență ușor umedă, foarte plăcută și se păstrează fragede și după ce s-au răcit. Nu sunt nici dulci, nici sărate, așa că se pretează la folosire și ca desert, și ca aperitiv –... Citeşte