Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2016 - Anul XXI, nr. 32 (6145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cereri acceptate

Peste o sută de profesori pensionari vor preda în şcolile sucevene, în anul şcolar următor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

101 profesori suceveni care împlinesc vârsta de pensionare până la 1 septembrie 2016 au primit avizul de a rămâne la catedră şi în anul şcolar următor.

În total, 109 profesori au depus cereri pentru prelungirea activităţii în şcolile în care profesează, solicitările fiind discutate în cadrul consiliilor de administraţie ale unităţilor. După analiza documentelor, consiliile şcolilor au respins opt cereri, deciziile luate de unităţile de învăţământ fiind transmise Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, care a validat cererile acceptate de şcoli. 

Cei mai mulţi dintre pensionabilii de la catedră sunt educatori – 23 şi învăţători – 17, posturi pentru care, an de an, la concursurile de titularizare există o concurenţă acerbă. Au cerut prelungirea activităţii de predare 12 profesori de matematică, nouă profesori de educaţie fizică şi sport, şapte de limba română, cinci de fizică etc.

Printre solicitanţi se numără şi doi inspectori şcolari (Ghiorghi Cornia şi Gheorghe Hostiuc), directori de şcoli (Carmen Andronachi – Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Constantin Sîrghi – Şcoala „Miron Costin” Suceava, Gheorghe Andrişan – Şcoala Gimnazială Horodnic de Sus etc.) şi Constantin Mărgineanu – directorul Casei Corpului Didactic Suceava. Toate cadrele didactice care au făcut cerere au gradul didactic I.

Potrivit metodologiei, dacă vor să mai rămână trei ani în activitate, cât permite legea, pensionarii trebuie să primească atât acceptul Consiliului de Administraţie al şcolii, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Vârsta standard de pensionare va fi împlinită, anul acesta, de bărbaţii născuţi până în septembrie 1951 şi femeile născute până în septembrie 1956. Dacă vârsta standard de pensionare va fi împlinită după 1 octombrie, dascălul are dreptul să predea încă un an şcolar.

De menţionat că alte 13 cadre didactice din judeţ au solicitat pensionarea anticipată.

 

Controverse pe seama pensionarilor

Oficialii din educaţie transmit că marea majoritate a pensionarilor rămaşi în sistem ocupă catedre pentru care există un deficit de profesori (în special pentru materiile matematică, fizică, chimie) sau se află în şcoli izolate geografic pentru care nu există adresabilitate.

Cu toate acestea, sindicaliştii suceveni spun că menținerea în sistem a persoanelor care se pensionează trebuie să fie o excepție și nu o regulă. Aceştia sunt de părere că numeroși tineri care se pregătesc pentru o carieră didactică nu-și găsesc locuri de muncă în învăţământ, dat fiind faptul că multe din posturi sunt deja ocupate de profesori pensionari.

„Pentru anumite discipline, precum matematica sau chimia, înţeleg acceptul de a rămâne la catedră, dar ce se întâmplă cu educatorii sau învăţătorii care rămân pe post în timp ce alte sute de tineri nu găsesc catedre libere?”, întreabă retoric Petru Gorea, liderul Sindicatulului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava.

Liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ, prof. Giani Leonte, a menţionat că decizia de prelungire a activităţii este în mâna şcolilor, acordul IŞJ fiind unul de principiu.

„Trebuie temperat acest val de prelungiri şi menţinuţi pensionarii doar în situaţiile în care nu sunt alte soluţii”, a opinat sindicalistul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de profesori pensionari vor preda în şcolile sucevene, în anul şcolar următor.
 Vizualizări articol: 3151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Peste o sută de profesori pensionari vor preda în şcolile sucevene, în anul şcolar următor4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turte cu hrișcă Sunt gustoase, ușor de făcut și foarte hrănitoare. Au o consistență ușor umedă, foarte plăcută și se păstrează fragede și după ce s-au răcit. Nu sunt nici dulci, nici sărate, așa că se pretează la folosire și ca desert, și ca aperitiv –... Citeşte