Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2016 - Anul XXI, nr. 32 (6145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Drum liber

În era tehnologiei, Poliţia de Frontieră nu are nici măcar o dronă pentru a combate contrabanda cu ţigări provenite din Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul cu ţigări este una din principalele activităţi din judeţul Suceava, un fenomen aflat mereu în expansiune. Goana după obţinerea de bani mulţi într-un timp foarte scurt este atât de tentantă încât contrabandiştii minimalizează riscurile la care se supun, inclusiv probabilitatea de a-şi petrece ani buni în vreo puşcărie.

În această luptă, autorităţile statului sunt mai mereu cu un pas în urmă, uneori chiar cu mai mulţi. Principala instituţie care trebuie să stopeze acest fenomen este Poliţia de Frontieră, numai că în acest caz lucrurile sunt de-a dreptul hilare în anumite privinţe.

În plină eră a tehnologiei, poliţiştii de frontieră sunt puşi să-i urmărească pe contrabandişti cu pasul, eventual să stea cocoţaţi în vreun copac pentru a urmări ce se petrece pe fâşia verde, locul prin care se introduc din Ucraina spre România cantităţi impresionante de ţigări.

Chiar dacă au de păzit o frontieră de 111 km, cu munţi, dealuri, păduri şi locuri mai puţin accesibile, poliţiştii de frontieră din Suceava nu au în dotare nici măcar o dronă.

„Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (n.a. - în componenţa căruia se află şi structurile poliţiei de frontieră din judeţul Suceava) nu are în dotare drone folosite la supravegherea aeriană a frontierei de stat”, este răspunsul venit din partea inspectorului de poliţie Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

 

Judeţul Suceava, poartă de intrare importantă pentru ţigările de contrabandă

Reprezentanţii companiilor de ţigarete din România cunosc problema slabei dotări a Poliţiei de Frontieră şi cred că investiţiile în tehnică sunt absolut necesare pentru a diminua contrabanda în domeniu.

Potrivit datelor statistice, în noiembrie 2015 traficul cu ţigări de contrabandă a ajuns la 17,5% din piaţa ţigaretelor din România, cel mai mare din 2011 încoace. Aceleaşi studii arată că Ucraina este unul din principalii furnizori pentru piaţa neagră din România, iar judeţul Suceava este o poartă de intrare extrem de importantă pentru aceste produse.

„Diferenţele de preţ între România şi vecini precum Ucraina şi Moldova transformă contrabanda într-o afacere foarte profitabilă pentru infractori. Misiunea angajaţilor din Poliţia de Frontieră devine din ce în ce mai dificilă din cauza asaltului contrabandiştilor asupra graniţelor ţării. Dotarea celor care supraveghează frontiera este inferioară comparativ cu tehnica de ultimă generaţie pe care o folosesc contrabandiştii pentru a trece produsele ilegale în interiorul României. Se impune cu siguranţă o investiţie mult mai eficientă pentru dotarea poliţiştilor care operează pe frontierele din nordul ţării, dotare care ar trebui să cuprindă chiar şi drone de supraveghere, mai ales în zonele împădurite, cu vizibilitatea redusă. O investiţie în tehnica modernă de supraveghere ar reduce pierderile la bugetul de stat generate de creşterea pieţei negre din România”, a declarat Valentin Canura, manager al British American Tobacco, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa ţigaretelor din România.

 

Ţigările în Ucraina, mai ieftine de cinci ori faţă de România

Contrabanda cu ţigări este o afacere extrem de profitabilă, iar câştigurile substanţiale au transformat satele din zona de frontieră a judeţului Suceava în adevărate depozite clandestine. Percheziţiile sau acţiunile care s-au derulat de-a lungul timpului au arătat că la una din trei case cineva se ocupă cu această activitate ilicită.

Sute de persoane au fost reţinute, arestate, iar unele dintre ele au fost condamnate pentru contrabandă cu ţigări, dar nimic din aceste acţiuni nu a avut darul de a-i descuraja pe indivizii care se ocupă cu astfel de activităţi. Au fost cazuri când unii indivizi au fost arestaţi pentru contrabandă cu ţigări, iar după una - două luni petrecute în arestul Poliţiei au revenit acasă şi au reluat activitatea, fiind prinşi din nou şi reţinuţi, pentru ca ulterior să reia traficul.

Tentaţia pentru contrabandişti este una foarte mare, iar un bax de ţigări poate aduce un profit rapid de cel puţin 100 de euro. Pe piaţa neagră un pachet de ţigări se vinde cu aproximativ 8 lei, când este vorba de Viceroy spre exemplu, sau 10 lei pachetul de Kent. Vorbim de ţigări produse în Ucraina şi care sunt aduse clandestin în România. Practic, un pachet de ţigări de pe piaţa neagră este la două treimi sau chiar mai puţin faţă de magazinele româneşti.

Până să ajungă la cumpărătorul final, ţigările trec prin mai multe mâini, fiind vândute şi cumpărate succesiv de mai multe ori, iar fiecare îşi mai adaugă un mic profit.

Faţă de România, preţurile cu care se vând ţigările în Ucraina sunt de aproximativ cinci ori mai mici. Mai exact, un pachet de ţigări se vinde în Ucraina, în medie, cu 3 lei, o sumă care învinge orice idee de concurenţă cu produsele fabricate în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În era tehnologiei, Poliţia de Frontieră nu are nici măcar o dronă pentru a combate contrabanda cu ţigări provenite din Ucraina.
 Vizualizări articol: 3404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În era tehnologiei, Poliţia de Frontieră nu are nici măcar o dronă pentru a combate contrabanda cu ţigări provenite din Ucraina5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turte cu hrișcă Sunt gustoase, ușor de făcut și foarte hrănitoare. Au o consistență ușor umedă, foarte plăcută și se păstrează fragede și după ce s-au răcit. Nu sunt nici dulci, nici sărate, așa că se pretează la folosire și ca desert, și ca aperitiv –... Citeşte