Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2016 - Anul XXI, nr. 28 (6141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest

Trafic paralizat în Vama Siret, după ce câteva sute de cetăţeni au blocat accesul în vama ucraineană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vama Siret a fost blocată marţi timp de zece ore după ce, începând de la amiază, sute de protestatari au blocat drumul european 85 în Ucraina, la intrarea în punctul de frontieră. Protestatarii spun că nemulţumirea lor a pornit după ce autorităţile ucrainene au luat măsuri legislative care îi afectează în special pe ucrainenii care au dublă cetăţenie şi care deţin autoturisme înmatriculate în ţări din Comunitatea Europeană. Traficul prin vamă a fost limitat doar la cel pietonal, câteva zeci de maşini rămânând blocate în partea ucraineană a Punctului de Trecere a Frontierei. Şoferii au fost nevoiţi să aştepte zece ore până la deblocarea situaţiei, adică până în jurul orei 22.30.

Problemele au apărut în ultimele zile, iar mai mulţi ucraineni care au dublă cetăţenie, ucraineană şi română, s-au plâns marţi că au fost nevoiţi să plătească sume enorme pentru autoturismele pe care le-au introdus în Ucraina, înmatriculate într-o ţară din Uniunea Europeană. Protestatarii au declarat că sunt împotriva legislaţiei care nu permite cetăţenilor, mulţi cu dublă cetăţenie, să circule liber în Ucraina cu maşini înmatriculate în UE. Au fost cazuri în care valoarea taxelor impuse celor cu maşini aduse din afara Ucrainei au ajuns la peste un milion de grivne, adică în jur de 40.000-50.000 de euro, în funcţie de vechimea maşinii. Pentru o maşină a cărei valoare nu depăşeşte 1.000 de euro taxa de înmatriculare poate ajunge la 10.000 de euro.

Marţi, la ora 12, ucrainenii nemulţumiţi s-au adunat să protesteze şi au blocat intrarea în vamă, în partea ucraineană, oprind întreg traficul.

Un trecător spre ţara vecină ne-a declarat: „E blocată vama. Nu mai încercăm să trecem cu maşina că nu dă voie la nimeni. E blocată de oameni din Ucraina, vreo 500 de oameni care au blocat vama.” Vitalie Rusu, proprietarul unui VW Passat vechi, ne-a spus cât l-ar costa înmatricularea în Ucraina a maşinii sale cu numere bulgăreşti: „Maşina asta am luat-o cu 500 de euro şi va trebui să plătesc acum 10.000 de euro s-o înscriu în Ucraina. E prea mult.”

 

Protestatarii au spus că noua legislaţie e îndreptată împotriva celor care deţin două paşapoarte

Nemulţumiţii care au blocat vama au spus că cei care au de suferit sunt cetăţenii ucraineni care deţin maşini înmatriculate în România, Bulgaria şi în alte state din Comunitatea Europeană. Dintre ei, ucrainenii cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, au afirmat că aceste taxe se aplică deţinătorilor de două paşapoarte, care se consideră discriminaţi. Alexei, un bărbat din zona Cernăuţi, ne-a declarat: „Sunt în ţară oameni care au două paşapoarte, ucrainean şi românesc. Şi acum în ţara noastră vor să plăteşti o taxă pentru  maşina cu care ai intrat în Ucraina fără să plăteşti. Da, dacă eu am două paşapoarte şi am înregistrată maşina în România sau în Bulgaria, trebuie să plătesc. E ilegal şi sunt foarte mulţi bani.”

Un alt cetăţean ucrainean de lângă Cernăuţi ne-a explicat de ce are loc protestul: ”Celorcare au două paşapoarte nu le dau voie vameşii ucraineni să intre cu maşini aduse din Europa. Lume e destul de multă, în jur de 600 de oameni care au blocat şi au de gând să stea până dimineaţă. Maşina noastră a rămas la voi (n.r. în România). Avem un prieten căruia i-au cerut 1.300.000 de grivne, ar veni 50.000 de euro, deci taxă imensă pentru înmatricularea maşinii. Cu cât de greu scoatem cetăţenia română, cu atât după aceea vedeţi cum ne fac ăştia zilele <uşoare>”.

Un român din Ucraina, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a povestit: „Sunt foarte multe persoane strânse dincolo şi nu se va termina uşor pentru că autorităţile nu vor să rezolve nimic pentru noi, cei care avem două cetăţenii. La noi te-a oprit poliţia şi îşi bate joc de tine. Zice < Unde e paşaportul cel de aur al tău?>”. 

Câţiva ucraineni cu dublă cetăţenie şi-au lăsat maşinile în vama românească şi au plecat pe jos spre Ucraina. În acest timp, coloana de tiruri se întindea pe kilometri întregi. De altfel, singura modalitate de a tranzita punctul de trecere a frontierei a fost doar pietonal. Situaţia s-a deblocat după ora 22, când, conform protestatarilor, autorităţile ucrainene de la Cernăuţi au venit la faţa locului şi le-au promis acestora schimbări legislative, care să aducă situaţia la normal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trafic paralizat în Vama Siret, după ce câteva sute de cetăţeni au blocat accesul în vama ucraineană.
 Vizualizări articol: 3381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Trafic paralizat în Vama Siret, după ce câteva sute de cetăţeni au blocat accesul în vama ucraineană5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de lapte de cocos Desertul fin are origini portoricane şi este foarte uşor de făcut. Denumirea sa originală este ”tembleque”, ceea ce ar putea fi tradus prin ”tremurici”. Se numește astfel din cauza consistenței sale de jeleu, care face... Citeşte