Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2016 - Anul XXI, nr. 28 (6141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Singurul medic alergolog pediatru din judeţ poate consulta gratuit un copil doar o dată pe lună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Limitarea numărului de consultaţii medicale gratuite pentru pacienţii asiguraţi ridică mari probleme atât bolnavilor, cât şi medicilor, mai ales în cazul specializărilor medicale pentru care există puţine cabinete. Aceasta este situaţia copiilor care suferă de alergii, pentru care în Suceava există un singur medic alergolog, dr. Ana Maria Scurtu. Mama unui copil în vârstă de un an ne-a sesizat, săptămâna trecută, că s-a prezentat la alergolog cu un set de analize recomandate de acesta, din care reieşea că micul pacient avea intoleranţă la o proteină din lapte, ca urmare avea nevoie ca medicul respectiv să interpreteze analizele şi să-i spună ce are de făcut în continuare - ce medicamente să-i dea copilului şi ce regim alimentar. Potrivit mamei, dr. Scurtu a refuzat să se uite pe analize şi i-a solicitat să se programeze în luna următoare pentru eliberarea reţetei. ”Este vorba despre un copil de un an, la care nu ştiu ce am voie să-i dau de mâncare. Nu mi se pare normal să îmi spună că am nevoie din nou de programare şi să vin peste o lună ca să aflu ce tratament trebuie să ia copilul şi ce să-i dau de mâncare”, ne-a spus mama.

Dr. Ana Maria Scurtu ne-a confirmat, ieri, că într-adevăr i-a cerut mamei să vină în luna februarie pentru reţetă, dar afirmă că aceasta se întâmplă deoarece, conform legii, are dreptul la numai 19 consultaţii gratuite pe zi, copii şi adulţi, iar reţetă nu mai putea să-i prescrie copilului în luna ianuarie pentru că avea deja scrisă una. ”Copilul a fost la consultaţie şi l-am diagnosticat cu sensibilitate la o proteină din laptele de vacă. Analizele au fost prescrise doar pentru o confirmare suplimentară. La prima consultaţie a primit tratament şi i-am spus mamei să scoată laptele de vacă din alimentaţia copilului şi să-i dea un lapte hipoalergenic. Dacă un pacient a primit o reţetă pe lună este exclus să-l mai văd o dată în aceeaşi lună. Nu-mi permite contractul cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Nici măcar pentru citirea analizelor. I-am propus mamei respective să vină în luna următoare, februarie, ce însemna o săptămână mai târziu”, a precizat medicul.

 

A doua consultaţie într-o lună - doar contra cost sau prin voluntariatul medicului

Dr. Scurtu a afirmat că, din punct de vedere medical, această modalitate de lucru cu pacienţii nu i se pare deloc în regulă şi că şi-a exprimat punctul de vedere la semnarea contractului cu CAS, dar ”aceasta este legislaţia actuală şi trebuie respectată”.

În aceste condiţii, un pacient poate fi văzut a doua oară în aceeaşi lună doar în cadrul programului de consultaţii contra cost sau dacă medicul este dispus să presteze o activitate pe care nu i-o plăteşte nimeni.

Timpul alocat pentru o consultaţie, prin reglementările legale, este de 15 minute, însă în cazul pacienţilor noi cu astm, de exemplu, sau cu dermatită atopică, medicul alergolog are nevoie de o oră pentru a afla toate informaţiile necesare şi a face testele pentru un diagnostic corect: ”Fac consultaţia aşa cum trebuie, chiar dacă asta înseamnă decalarea tuturor celorlalte programări. Conform contractului, durata este de numai 15 minute, din care 5 minute le consum cu cardul de sănătate, completarea foilor, înscrierea în computer... Asta dacă sistemul este funcţional. Am noroc că lucrez foarte repede la calculator”.

Dr. Ana Maria Scurtu spune că acestor categorii de pacienţi le înmânează şi planuri de tratament tipărite, cu recomandări pentru ceea ce au de făcut acasă. Medicul recunoaşte că nu de puţine ori au loc discuţii tensionate cu pacienţii, generate de obligativitatea programărilor inclusiv pentru citirea analizelor, dar spune că nu este vina ei că sistemul medical a fost conceput astfel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singurul medic alergolog pediatru din judeţ poate consulta gratuit un copil doar o dată pe lună.
 Vizualizări articol: 6305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Singurul medic alergolog pediatru din judeţ poate consulta gratuit un copil doar o dată pe lună5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un doctor "excelent" trimis de
( 4 feb 2016, 16:22:46
Am avut si eu norocul sa ajung la dna doctor Scurtu cu copilul meu alergic.Dat fiind urgenta problemei m-am prezentat cu sotia si copilul fara trimitere de la medicul de familie, binenteles dispus sa achit consultatia.Ne-a luat de sus, a vorbit arogant si mi-a parut mai degraba un functionar plictisit in institutiile statului decat medic
Doream sa-i faca copilului un test (cateva picaturi se pun pe piele) sa vedem la ce anume este alergic si a refuzat pe motiv ca "nu va sta cuminte!!".Desi am insistat nu am rezolvat nimic decat sa o enervam.Ne-a cerut 100 de lei pt explicatii despre alergenii din aer si cele cateva brosuri cu tipurile de alergii .I-am dat banii si am plecat.La iesire ne-a avertizat sa venim cu trimitere data viitoare....Testul respectiv l-am facut a doua zi in alta parte,la alt doctor la privat, pe aceeasi bani.Asa ca oameni buni din pacate daca aveti copii cu alergii sigur nu veti gasi la aceasta adevarata doamna ajutor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de lapte de cocos Desertul fin are origini portoricane şi este foarte uşor de făcut. Denumirea sa originală este ”tembleque”, ceea ce ar putea fi tradus prin ”tremurici”. Se numește astfel din cauza consistenței sale de jeleu, care face... Citeşte