Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 ian 2016 - Anul XXI, nr. 24 (6137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Debite

La Fălticeni, peste 18,5 miliarde de lei vechi, datoriile populaţiei la furnizorii de utilităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datoriile populaţiei la furnizorii de utilităţi au ajuns, la Fălticeni, la peste 18,5 miliarde de lei vechi, problema debitelor restante ale consumatorilor fiind dezbătută în după-amiaza zilei de joi, 27 ianuarie, în sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni, unde a avut loc o întâlnire a conducerii administraţiei publice locale şi a operatorilor serviciilor publice de alimentare cu apă, canalizare, epurare şi colectat, transport gunoi menajer cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari.

Printre problemele discutate s-au numărat organizarea adunărilor generale în asociaţii în primele trei luni ale anului, adunări care trebuie anunţate Compartimentului îndrumare asociaţii proprietari din cadrul primăriei şi la care va participa primarul sau viceprimarul municipiului şi un funcţionar public responsabil cu relaţia dintre administraţia publică şi asociaţiile de proprietari, amenajarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, realizarea şi păstrarea curăţeniei dintre blocuri, campania de plantare de copaci din primăvară, amenajarea de noi spaţii de parcare, toaletarea arborilor, amenajarea de spaţii de joacă sau de receere.

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă asociaţiile de proprietari din Fălticeni este colectarea sumelor pentru serviciile prestate de operatorii de servicii ACET (alimentare cu apă potabilă şi canalizare) şi Goscom (colectat şi transport gunoi menajer). Populaţia care locuieşte la bloc înregistrează restanţe de peste 3,5 miliarde lei vechi la Goscom şi de peste 15 miliarde de lei vechi la ACET, cele două societăţi fiind la un pas de faliment dacă gradul de încasare a restanţelor nu se îmbunătăţeşte în perioada imediat următoare.

„Avem cheltuieli, avem de plătit TVA, ne trebuie combustibili, ne trebuie piese de schimb la maşini, avem de plătit salarii. Nu sunt şi nu au fost probleme în colectarea gunoiului, şi de sărbători am lucrat ca să avem curat în oraş, dar dacă populaţia nu plăteşte noi nu putem merge mai departe. Avem cel mai mic preţ la gunoi din judeţ şi printre cele mai mici din ţară, faţă de anul trecut preţul s-a micşorat prin reducerea TVA-ului. Populaţia trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească acest serviciu”, a precizat Rodica Iruc, directorul societăţii Goscom.

 

Fălticenenii au restanţe la apă potabilă de 15 miliarde de lei vechi

Vasile Cozma, directorul Agenţiei Fălticeni a ACET S.A., a precizat că deşi nu este o evoluţie pozitivă în recuperarea datoriilor, la nivelul lunilor ianuarie 2014, 2015 şi 2016, societatea înregistrând restanţe ale populaţiei care locuieşte la bloc de 1.500.000 de lei, politica de colaborare va fi la fel.

„Noi asigurăm apă de o calitate mai bună prin investiţiile în staţiile de captare din subteran Baia I şi Baia II şi în reţelele de distribuţie, întreruperi în furnizare cât mai mici şi doar în cazuri de strictă necesitate pentru reparaţii sau modernizări, dar nu putem continua fără a încasa banii pentru serviciile prestate. Chiar dacă la unele asociaţii volumul datoriilor a scăzut în aceşti trei ani, la trei asociaţii, nr.10, nr.11 şi nr. 14, volumul datoriilor a crescut, ceea ce face ca valoarea globală să rămână constantă. Ori nu aţi încasat nimic de la datornicii mari, ori aţi încasat şi au apărut alţii. Noi procedăm în continuare ca orice societate comercială. Calculăm şi percepem penalităţi de întârziere conform programului informatic, suntem deschişi dialogului şi invităm fiecare asociaţie la sediu pentru a clarifica individual situaţia”, a precizat Vasile Cozma.

O situaţie specială se înregistrează la Asociaţia de proprietari nr.11. La sfârşitul anului 2012, membrii asociaţiei s-au trezit cu o datorie de peste 400.000 lei şi cu riscul de a rămâne fără apă şi energie electrică. După trei ani de cercetări, expertize şi amânări, nu s-a reuşit nici măcar stabilirea valorii prejudiciului creat de fostul administrator. Preşedintele asociaţiei, Bogdan Irimia, este nemulţumit că demersurile în justiţie se desfăşoară anevoios, mai ales că fostul administrator şi-a recunoscut vina, iar la banii care au lipsit din gestiune se adună penalităţi pentru serviciile neplătite la vremea respectivă, asociaţia fiind la zi cu facturile curente.

 

Legislaţia este în favoarea restanţierilor

Şi primarul Cătălin Coman le-a solicitat administratorilor şi preşedinţilor asociaţiilor de proprietari să se implice în colectarea sumelor restante şi achitarea la zi a facturilor curente.

„Aceste două societăţi trebuie să funcţioneze şi asta înseamnă că pe măsură ce prestează serviciul să încaseze şi banii, altfel îi punem în situaţia neplăcută atât pe ei cât şi pe noi, populaţia municipiului Fălticeni, să nu se desfăşoare aceste servicii cu consecinţe din cele mai grave. Nu ne dorim să ajungem în această situaţie, de aceea orice cetăţean trebuie să fie conştient că trebuie să-şi plătească serviciile de care beneficiază. Aşa cum plăteşti energia electrică şi gazul metan trebuie să plăteşti şi pentru celelalte servicii de care beneficiezi. Orice cetăţean ştie lucrul acesta, dar mai sunt şi cetăţeni care nu vor să înţeleagă. Acesta este rolul dumneavoastră, chiar dacă este neplăcut, ingrat, pentru că de cele mai multe ori trebuie să discutaţi cu persoane care nu vor, pentru că nu toţi restanţierii sunt persoane fără posibilităţi financiare", a precizat primarul Cătălin Coman.

Acesta a mai adăugat că "Nici legislaţia nu ne ajută în relaţia dumneavoastră cu membrii asociaţiei, în fiecare  asociaţie de proprietari sunt membri care au numai drepturi şi nu au obligaţii, nu au responsabilităţi. O spun cu mâna pe inimă şi foarte sincer că legislaţia este împotriva noastră şi în favoarea restanţierilor, o problemă mică fiind rezolvată cu foarte mare birocraţie, după  un consum mare de hârtie şi timp, cu judecăţi, termene, amânări şi tot felul de chestiuni care nu se întâmplă în ţări civilizate. În alte ţări dacă se face aşa ceva imediat se sistează serviciul, consecinţele fiind suportate nu de asociaţie sau bloc, ci de respectivul”.

 

Proiect pilot de distribuţie a apei potabile pe casa scării

Pentru că multe asociaţii reclamă diferenţe între cantitatea de apă înregistrată de apometrul de la intrare în bloc sau scară şi suma cantităţilor înregistrate de apometrele din apartamente, conducerea ACET a solicitat iniţierea unui proiect pilot pentru o scară sau un bloc, în care reţeaua de apă şi apometrele să fie pe casa scării, iar branşamentele să se realizeze individual pentru fiecare apartament. Asocierea pentru distribuţia apei din reţeaua de pe casa scării ar urma să fie făcută între ACET, asociaţia de proprietari şi Consiliul Local Fălticeni, cu precizarea cotei de participare a fiecăruia dintre cei implicaţi, iar lucrările interioare să fie suportate de proprietarii apartamentelor.

„O astfel de modalitate de distribuire a apei potabile nu ar mai lăsa scări de blocuri fără apă din cauza unui restanţier. Trebuie să fie toţi locatarii de acord cu acest proiect. Din punct de vedere al banilor publici este o problemă pentru că nu pot investi într-un bloc de proprietari, dar o putem face la blocurile ANL sau sociale”, a precizat primarul Cătălin Coman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, peste 18,5 miliarde de lei vechi, datoriile populaţiei la furnizorii de utilităţi.
 Vizualizări articol: 1715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Fălticeni, peste 18,5 miliarde de lei vechi, datoriile populaţiei la furnizorii de utilităţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză ca la Cluj Se crede încă, în mod greșit, că varza preparată ” a la Cluj” ar fi doar o versiune de ”sarmale leneșe”. Cine încearcă însă măcar o dată acest deliciu românesc veritabil din Ardeal, va descoperi... Citeşte