Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 ian 2016 - Anul XXI, nr. 24 (6137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Alegere

Olimpicul internaţional Tudor Creţu va studia aeronautica la Universitatea Cambridge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rădăuţeanul Tudor Costel Creţu, unul dintre cei mai medaliaţi elevi români în cadrul competiţiilor de renume mondial, va fi din toamnă student al uneia dintre cele mai puternice universităţi din lume.

Din prisma reuşitelor sale de pe plan şcolar, Tudor este un vârf al generaţiei sale, acesta dorindu-şi să se pregătească în continuare la cel mai înalt nivel în domeniile sale de interes. A ales Universitatea Cambridge, din Anglia, adoua universitate ca vechime din lumea anglofonă, unde în primii doi ani va studia ingineria, după care se va pregăti în domeniul aeronauticii.

„Am ales ingineria pentru că nu simţeam că o carieră în cercetare mi-ar fi satisfăcut nevoile profesionale pe deplin. A lucra într-o echipă, pentru un proiect, nu garantează că soluţia găsită îşi va avea aplicabilitate în industrie. Fiind un om cu spirit pragmatic, îmi doresc să ştiu că munca mea este îndreptată într-un scop util, benefic societăţii. Cât priveşte aeronautica, este un domeniu deosebit, mai greu, cu foarte mult potenţial, care implică responsabilităţi mai mari. Am încredere că pot să fiu o parte foarte importantă a acestui domeniu, pentru dezvoltarea lui”, a mărturisit Tudor.

 

Peste zece medalii internaţionale adjudecate în ultimii doi ani

Tudor a adus României peste zece medalii internaţionale în cadrul olimpiadelor de fizică, astronomie şi astrofizică. Este din Rădăuţi, însă anii de liceu şi i-a petrecut la Bucureşti, unde a studiat la Liceul Internaţional de Informatică.

Este autorul unor performanţe uluitoare, cucerind medalii la toate competiţiile de rang internaţional la care a participat.

Rezultatele bifate i-ar fi permis să fie admis la oricare dintre universităţile bine cotate din România, însă diferenţele dintre sistemul educaţional de aici şi ţările vestice, precum şi perspectivele de după terminarea facultăţii au fost principalele argumente care l-au făcut să opteze pentru o universitate de peste hotare.

„A contat accentul pe care ei îl pun pe partea practică a ingineriei. Totodată, la Cambridge nu sunt atât de multe ore de curs la care trebuie să fiu prezent, ci ei se bazează pe studiu individual care mie mi se potriveşte mai mult”, a mai spus Tudor.

Procesul de admitere a început încă din luna octombrie a anului trecut, când tânărul a trimis o scrisoare de intenţie şi o recomandare din partea profesoarei de fizică Rodica Ionescu. A fost invitat pentru a susţine două interviuri în decembrie, la matematică şi fizică.

„Profesorii nu doresc să vadă că ajungi la soluţii corecte pentru toate problemele, ci mai curând urmăresc interesul pentru rezolvarea respectivelor probleme, analizează modul cum te comporţi când îţi dau indicii”, a mai povestit Tudor.

Referitor la atmosfera din campus, rădăuţeanul mărturiseşte că este „unică”, dată de arhitectura clădirilor, străzile înguste cu piatră cubică, bisericile foarte înalte, tânărul fiind impresionat de maniera în care englezii au conservat toate acestea, astfel încât încă să se simtă spiritul secolului 13, când s-a fondat universitatea.

Pentru a-şi plăti studiile, Tudor a apelat la un sistem avantajos de creditare din partea guvernului Angliei, prin care studenţii îşi pot acoperi taxele de studiu.

 

Vrea să se întoarcă în România

„Vreau să intru cât mai repede în industrie pentru a aduna un capital pentru o eventuală oportunitate de afacere şi pentru a câştiga cât mai multă experienţă în domeniu”, mărturiseşte rădăuţeanul referitor la planurile sale după finalizarea studiilor.

Acesta nu a abandonat ideea de a se întoarce în România, ba chiar este hotărât să-şi construiască o carieră aici.

„Îmi propun ca în viitor să pot să vin cu o idee inovativă în România, să pot să îmi continui cariera aici, dar vreau să nu vin din postura de muncitor, ci din poziţia de investitor. Vreau ca România să aibă o contribuţie importantă la dezvoltarea acestui domeniu pentru că ştiu că aici sunt foarte mulţi studenţi pasionaţi de aeronautică, de calitate bună”, a mai punctat Tudor.

 

„Geniul de la Rădăuţi”

2014, primul an în care Tudor participă la o competiţie internaţională, a fost unul de excepţie pentru elevul Tudor Creţu.

În aprilie 2014 a câştigat o medalie de aur în Grecia, la Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene, iar o lună mai târziu şi-a adjudecat medalia de argint la Singapore, la Olimpiada Asiatică de Fizică.

În iulie a primit argint la Internaţionala de Fizică din Kazahstan, iar în august 2014 a obţinut două medalii de aur la Suceava, la Olimpiada Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică. În octombrie acelaşi an a câştigat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în Kârgâzstan.

În 2015, Tudor a continuat seria performanţelor la cel mai înalt nivel. A câștigat aurul în cadrul Olimpiadei Asiatice de Fizică, competiție ce a avut loc în Hangzhou, China, în luna mai. În luna iulie anul trecut, rădăuţeanul a mai cucerit încă un aur, în Mumbai, India, la Olimpiada Internaţională de Fizică, concurs care a reunit peste 200 de concurenţi din 50 de ţări.

Totodată, în toamna anului trecut, a obţinut argintul în Indonezia, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Pentru 2016, Tudor are în vedere Internaţionala de Fizică din Elveţia şi Olimpiada Asiatică de Fizică din Hong Kong. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpicul internaţional Tudor Creţu va studia aeronautica la Universitatea Cambridge.
 Vizualizări articol: 3901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Olimpicul internaţional Tudor Creţu va studia aeronautica la Universitatea Cambridge4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză ca la Cluj Se crede încă, în mod greșit, că varza preparată ” a la Cluj” ar fi doar o versiune de ”sarmale leneșe”. Cine încearcă însă măcar o dată acest deliciu românesc veritabil din Ardeal, va descoperi... Citeşte