Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2016 - Anul XXI, nr. 6 (6119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătaie de joc

Constantin Harasim a transformat funcţia de prefect într-o caricatură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local. Prefectul este garantul respectării legii şi ordinii publice la nivel local. Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Aşa scrie în primele patru articole din Legea privind prefectul şi instituţia prefectului, nr. 340/2004, republicată în 2008. Din aceeaşi lege aflăm că ”pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, prefectul solicită instituţiilor publice şi autorităţilor administraţiei publice locale documentaţii, date şi informaţii, iar acestea sunt obligate să i le furnizeze cu celeritate”. Principiile pe care se întemeiază activitatea prefectului, scrie tot în Legea nr. 340/2004, sunt ale legalităţii, imparţialităţii şi obiectivităţii; transparenţei şi liberului acces la informaţiile de interes public; eficienţei; responsabilităţii; profesionalizării; orientării către cetăţean.

Ce avem la Suceava pe post de prefect? În martie 2015, fostul Guvern, în înţelepciunea lui, a analizat CV-ul celui care era de câteva zile subprefect, Constantin Harasim, şi a apreciat că acesta nu poate fi decât un bun profesionist, dacă înainte de 1989 a absolvit cursurile unei dificilei facultăţi de subingineri, specializarea construcţii hidrotehnice, iar la 46 de ani, în perioada 2000-2004, pe când era şi comisar la Garda de Mediu Suceava, şi-a completat studiile în construcţii hidrotehnice şi a devenit inginer, la cursuri de zi. Mai mult, are şi un master în protecţia mediului, tot la zi, urmat în perioada 2006-2008. În 1992, conform CV-ului postat pe site-ul prefecturii, a urmat un curs de perfecţionare de două luni în Franţa, ceea ce este remarcabil deoarece în CV şi-a scris că singura limbă străină pe care o cunoaşte, franceza, o stăpâneşte bine la ”înţelegere” şi satisfăcător la vorbit şi scris. Dacă toate acestea nu au fost suficiente, plus experienţa acumulată în postura de consilier la Agenţia de Protecţia Mediului şi ulterior comisar la Garda de Mediu, recomandarea călduroasă din partea preşedintelui formaţiunii politice ALDE, deputatul de Suceava Constantin Galan, a desăvârşit nominalizarea şi ulterior numirea, de către Guvern, a lui Constantin Harasim în funcţia de prefect de Suceava.

 

Aproape un an de prestaţie lamentabilă

În primele luni nu a avut nimeni aşteptări ca Harasim să se transforme în eminenţa cenuşie a Guvernului la Suceava, deşi funcţia de subprefect pe care a ocupat-o o perioadă în instituţie ar fi implicat să cunoască măcar raporturile dintre instituţii şi organizarea internă a prefecturii. Din păcate, la aproape un an de când este în funcţie, despre Harasim se poate spune că este prefect doar cu numele şi, desigur, cu leafa. Întrebat despre orice problemă legată de guvernarea judeţului şi despre evenimentele petrecute, primul răspuns este că alte instituţii se ocupă şi că nu intră în atribuţiile lui de prefect să ştie, de exemplu, ieri dimineaţă, la ora 8.30, dacă după o noapte de ninsoare şi viscol şi avertizare Cod galben sunt drumuri blocate sau persoane care din cauza vremii au avut nevoie de ajutor. ”Nu e treaba mea, ca prefect, să ştiu despre asta. Întrebaţi-l pe Burlui (n.r. - gen. Ion Burlui, şeful ISU Suceava)”, a spus iritat reprezentantul Guvernului la Suceava.

Nimic despre inundaţiile de la Broşteni, cunoscute de jurnalişti din seara precedentă, nimic despre maşinile blocate în zăpadă în diverse puncte ale judeţului. Nu este un caz izolat, în toamnă, când jumătate de judeţ a rămas mai multe zile fără energie electrică din cauza furtunilor, Harasim nu avea nici o evidenţă a situaţiei de fapt. El nu a înţeles nici până în ziua de astăzi de ce i s-a reproşat lipsa de reacţie şi de coordonare a intervenţiei în acele zile. Acelaşi lucru este valabil pentru tot ceea ce înseamnă activitatea de guvernare a judeţului şi de administrare a instituţiei în fruntea căreia se află.

De fapt, singurele evenimente la care prefectul de Suceava se simte în elementul lui şi le înţelege fără efort sunt parangheliile şi seminarele la care se fac fotografii, de pe tot cuprinsul judeţului, la care rar lipseşte. Joi seara, când judeţul era sub Cod galben de ninsori, dilema care îl măcina era dacă să meargă sau nu la Balul gospodarilor, la Suceviţa. Ieri, conform unui comunicat remis de biroul de presă al prefecturii, a participat la conferinţa de diseminare a rezultatelor proiectului „Povestea Ei – femeile în comunităţile rurale interetnice”.

Din conferinţe, recreere şi divertisment este însă mai greu de crezut că poate afla că Legea nr. 544/2001 garantează accesul mijloacelor de informare în masă - adică presa – şi la alte categorii de informaţii de interes public, iar activitatea de culegere şi de difuzare a acestora, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public. Pentru a da astfel de date jurnaliştilor, prefectul sau purtătorul lui de cuvânt nu trebuie să ceară aprobarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşa cum pare să creadă Constantin Harasim. Şi oricum, dacă a fost ţinut până acum în funcţie, în ciuda prestaţiei sale mai mult decât lamentabile este clar că nu interesează pe nimeni de la Guvern ce reprezentant are în judeţul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constantin Harasim a transformat funcţia de prefect într-o caricatură.
 Vizualizări articol: 4920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 22 voturi
Constantin Harasim a transformat funcţia de prefect într-o caricatură3.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friganele dulci din pâine (french toast) Dintre dulciurile economice din copilărie, friganelele din pâine sunt printre cele mai des pregătite și mai târziu, când am crescut, nu mai avem timp și am constatat că nici priceperea mamei și bunicii în ale bucătăriei nu le... Citeşte