Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 ian 2016 - Anul XXI, nr. 6 (6119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statut

Elevii vor teste anunţate din timp şi maximum şapte ore de curs pe zi, dar şi dreptul de a contesta notele obţinute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dreptul de a contesta notele obţinute, dreptul de a refuza să participe la mai mult de şapte ore de curs pe zi, eliminarea obligativităţii uniformei în şcoli, cabinete medicale în toate unităţile şi gratuitate la transportul în comun sunt câteva dintre principalele revendicări ale elevilor, prevăzute în „Statutul elevului“. „Statutul elevului” este un document realizat de elevi şi cuprinde „drepturile şi obligaţiile şcolarilor din instituţiile de învăţământ preuniversitar din România”.

Ioana Mureş, preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, a explicat că  documentul a fost adus într-o formă finală şi va ajunge pe masa parlamentarilor pentru a fi adoptat.

„Elevii nu-şi doresc ca uniformele să devină obligatorii şi au prevăzut asta în Statut. Totodată, se doreşte creşterea numărului de absenţe de la 10 la 15 în cazul scăderii unui punct la purtare. Tot în Statut mai este specificat faptul că după vârsta de 14 ani elevii pot decide singuri dacă vor să urmeze cursurile de religie la şcoală. Statutul elevului a fost adus într-o formă finală. Ultimele amendamente au fost aduse în luna decembrie, când preşedinţii de consilii judeţene ale elevilor s-au întrunit la Hunedoara”, a mai menţionat Ioana Mureş.

Eleva Colegiului Naţional „Petru Rareş” a mai menţionat că după ce „Statutul elevului” va fi adoptat, va organiza şedinţe cu liderii consiliile şcolare din judeţul Suceava pentru a disemina prevederile documentului. La rândul lor, aceştia vor avea obligaţia de a aduce la cunoştinţa tuturor elevilor drepturile şi obligaţiile din Statut. 

Referitor la ora de religie, Statutul prevede că elevii pot participa la această disciplină „conform convingerilor personale de dogmă și credinţă ale cultului din care face parte, prin depunerea unei cereri scrise la secretariatul unităţii de învăţământ. Elevii care au împlinit vârsta de 14 ani pot notifica, fără necesitatea încuviinţării părinţilor, conducerea unităţii de învăţământ asupra faptului că doresc sau nu să se înscrie la orele de religie, sau să se retragă de la acestea, în conformitate cu prevederile art. 491 din Codul Civil, coroborat cu art. 18 din Legea educaţiei naţionale. Este interzisă imixtiunea cadrelor didactice sau a altor factori externi în procesul de alegere a participării la ora de religie”.

 

Ce mai prevede „Statutul elevului”

Potrivit documentului, elevii vor să fie informaţi cu cel puţin trei zile înaintea unei lucrări scrise, solicită dreptul de reuniune şi protest chiar în şcoală şi vor ca opiniile proprii să nu fie cenzurate în timpul orelor, chiar dacă contravin opiniilor cadrului didactic. Elevii cer să beneficieze de educaţie diferenţiată, mai exact cei foarte buni să poată studia doi ani şcolari într-un singur an, şi vor să înveţe în săli adaptate, cu un număr adecvat de elevi, nu supraaglomerate.

Elevii mai vor manuale şcolare gratuite, servicii gratuite de informare și consiliere școlară, profesională, psihologică și socială, acces gratuit la baza materială a unităţii de învăţământ, inclusiv acces la biblioteci, săli și spaţii de sport, computere cu internet, precum și alte resurse necesare realizării activităţilor și proiectelor școlare în afara programului școlar.

Unul dintre capitolele Statutului prevede şi îndatoririle elevilor, interdicţii, sancţiuni.

Sancţionarea elevilor sub forma mustrării în faţa colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context, precum și cea sub forma rănirii fizice de orice fel a elevului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii vor teste anunţate din timp şi maximum şapte ore de curs pe zi, dar şi dreptul de a contesta notele obţinute.
 Vizualizări articol: 4566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Elevii vor teste anunţate din timp şi maximum şapte ore de curs pe zi, dar şi dreptul de a contesta notele obţinute3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friganele dulci din pâine (french toast) Dintre dulciurile economice din copilărie, friganelele din pâine sunt printre cele mai des pregătite și mai târziu, când am crescut, nu mai avem timp și am constatat că nici priceperea mamei și bunicii în ale bucătăriei nu le... Citeşte