Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 dec 2015 - Anul XX, nr. 283 (6095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premierea adevăratelor valori

La sfârşitul acestei săptămâni, Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul acestei săptămâni, vineri, 11 decembrie, de la ora 18:30, la Conacul Domnesc din Şcheia va avea loc Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a, un eveniment în care vor fi premiate adevăratele valori. Evenimentul va fi transmis în direct de Bucovina TV şi pe www.monitorulsv.ro. Pe suceveni îi aşteaptă o manifestare de o înaltă ţinută, organizată de Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Va fi o seară specială, aşa cum au fost şi cele din anii trecuţi, când organizatorii i-au recompensat pe oamenii obişnuiţi, dar absolut speciali, care fac lucruri deosebite pentru semenii lor. Este vorba despre oameni care apar mai rar în lumina reflectoarelor. Apar, dacă apar, doar atunci când fac lucruri de genul celor care i-au făcut să ajungă în acest top. Apoi, peste numele multora dintre ei se aşterne o uitare nedreaptă din partea marelui public. Aceşti oameni de valoare sunt însă, datorită Galei „Top 10 Suceveni”, măcar pentru o zi, măcar pentru sfârşitul fiecărui an, cei mai importanţi oameni ai judeţului.

 

Gala „Top 10 Suceveni” la debut

Prima ediţie a Galei „Top 10 Suceveni” a fost o reuşită datorită vedetelor care, aparent necunoscute pentru mulţi dintre cei aproximativ 400 de participanţi, au impresionat prin poveștile lor, prezentate în cadrul unor reportaje video realizate de redactorii Monitorului de Suceava. La gală au fost prezenţi oameni de afaceri, autorităţi locale şi judeţene, magistraţi, funcţionari şi şefi de la diverse instituţii, reprezentanţi mass-media, oameni de cultură, doctori, preoţi, cadre didactice, artiști, politicieni, iar o sală întreagă i-a recompensat cu aplauze şi felicitări pe premianţii din Top 10 Suceveni. La prima ediţie a galei, din decembrie 2012, pe lista sucevenilor din Top 10 s-a numărat stareţul Mănăstirii Bogdana, preotul arhimandrit Iustin Dragomir, cel care a dat viaţă unui proiect inedit la nivel naţional: Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie”de la intrarea în municipiul Rădăuţi, loc în care peste 100 de copii orfani, abandonaţi ori provenind din familii dezorganizate, au primit o nouă şansă, o nouă viaţă. Pentru ei, acolo e acasă, acolo e noua lor familie. Povestea aşezământului de copii de la intrarea în Rădăuţi a primit şi premiul special al publicului, arhimandritul Iustin Dragomir primind cele mai multe voturi după prezentarea tuturor celor zece cazuri nominalizate. Un alt caz prezentat în prima ediţie a Galei „Top 10 Suceveni” a fost cel al profesorului de educaţie fizică Ioan Drăgoiu de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, din municipiul Suceava, care a plătit din propriul buzunar pentru a renova sala de sport, sătul să tot aştepte fonduri de la autorităţi. Camelia Iordache, preşedinta organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava şi Mircea Petriuc, voluntar în cadrul organizaţiei şi angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au pictat zâmbete în cea mai mică casă din Liteni, în care locuiesc patru copii minori şi mama lor. Camelia şi Mircea au renovat căsuţa de nici 30 de metri pătraţi şi şi-au propus să strângă fonduri pentru a le construi o nouă casă. Scriitorul Ion Drăguşanul se numără şi el printre premianţii Galei „Top 10 Suceveni”, fiind nominalizat pentru lucrarea sa „Povestea aşezărilor bucovinene”, care prezintă în mai multe volume 288 de vetre de locuire din perimetrul bucovinean. Alt caz demn de tot respectul nostru este cel al solidarităţii localnicilor din Marginea, care de fiecare dată când un incendiu a distrus mai multe gospodării, s-au mobilizat exemplar şi, din donaţii, chete prin sat şi sponsorizări de la cei mai înstăriţi, au ridicat din temelii casele făcute scrum. Au fost premiaţi pentru acest efort comun Arcadie Boiciu,reprezentantul penticostalilor din comună, şi preoţii ortodocşi Vasile Varctic şi Vasilică Nicanor Leuştean. Fiecare caz din cele zece nominalizate în cadrul galei a primit câte 1.000 de lei, iar restul sumei, 17.200 de lei, a fost virată în contul unei familii din Zvorişta care avea un copil grav bolnav.

 

Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a II-a

Povestea frumoasă a Galei „Top 10 Suceveni” a continuat şi în următorul an, astfel că în anul 2013 s-a scris o nouă pagină din cartea adevăratelor valori. Ediţia a II-a a fost organizată pe 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, de cotidianul Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Complexul Turistic „Conacul Domnesc” Suceava şi Federaţia Patronală IMM Suceava, eveniment la care au fost prezenţi peste 400 de invitaţi. Şi de această dată, în seara adevăratelor vedete, aparatele foto şi luminile reflectoarelor au fost îndreptate spre oameni generoşi, care fac totul din suflet, fără să se gândească la recompense, din dragoste pentru semenii lor, din pasiune. Cu emoţii, dar şi cu modestia care-i caracterizează pe fiecare în aparte, au fost aplaudaţi la scenă deschisă oameni care au făcut performanţă prin muncă, au realizat lucruri mari, pentru cei aflaţi în suferinţă, oameni care au fost găsiţi de noi şi daţi drept exemplu pozitiv, de ce nu, pentru întreaga ţară. Printre cei 10 Suceveni de Top, pentru care organizatorii au pregătit o gală în care, cu recunoştinţă, le-au mulţumit pentru ceea ce au făcut şi pentru modelul pe care îl oferă, s-au numărat: tânăra nevăzătoare Magdalena Iurescu, care a terminat două facultăţi ca şefă de promoţie, eleva Iustina Crăciun, fata de aur de la Fălticeni, care a obţinut două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care a avut loc în Grecia; preotul Mihai Negrea, care şi-a dedicat viaţa copiilor orfani ori celor ai căror părinţi nu îi pot îngriji; Fundaţia „O Nouă Viaţă”, care a salvat zeci de tineri din „orfelinatul groazei de la Siret”, astăzi o ruină; echipa de rugby juniori 1, U19, a CSŞ Gura Humorului, care a reuşit în 2013 o performanţă unică, devenind campioană naţională sau meşterul Toader Ignătescu, care de aproape zece ani organizează la Păltinoasa o tabără de creaţie a meşterilor populari, din fonduri exclusiv private. Toţi cei zece nominalizaţi au primit cupe şi câte un premiu în valoare de 1.000 de lei fiecare.Preotul Mihail Negrea, de la Podu Coşnei, numit şi „părintele orfanilor”, a primit şi premiul publicului, după ce fiecare invitat prezent la eveniment şi-a exprimat opţiunea pentru unul dintre cei zece nominalizaţi în „Top 10 Suceveni”. Ediţia a II-a a Galei „Top 10 Suceveni” a fost un eveniment exclusiv caritabil, din vânzarea invitaţiilor, din donaţii şi banii proveniţi de la licitaţiile organizate în cadrul evenimentului adunându-se 33.900 de lei (339 de milioane de lei vechi). Banii au ajuns la Nicu Titus Ungureanu, elev la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, pasionat de grafică, un adolescent care visează să devină arhitect. Povestea lui, prezentată în cadrul galei, sub forma unui film video, i-a impresionat pe toţi cei prezenţi. Banii adunaţi la evenimentul caritabil îl vor ajuta mult pe Nicu să-şi cumpere necesarul pentru şcoală, pentru studiu, pentru a evolua.

 

Ediţia a III-a

Ediţia de anul trecut a Galei „Top 10 Suceveni”, organizată de Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie, Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi, nu în ultimul rând, Conacul Domnesc, unde a avut loc şi evenimentul, a reunit peste 400 de invitaţi, oameni care au venit cu inima deschisă pentru a cunoaşte alţi oameni deosebiţi, public care a auzit ecourile pozitive de după primele ediţii ale galei şi care au dorit să se convingă de importanţa acestui eveniment. Printre cei 10 nominalizaţi ai galei din anul 2014 s-a numărat artista Lucia Condrea, fiică a Moldoviţei, ţinut în care sălăşluieşte, din timpuri străvechi, etnia huţulă, care apără cu mari sacrificii „comoara Moldoviţei”, cu tot ce are ea mai de preţ. În vitrinele Muzeului Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, unic în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor, se găsesc peste 5.000 de ouă, structurate pe trei secţiuni. Un alt nominalizat de anul trecut a fost medicul Florin Haidamac, de la Şerbăuţi, care s-a implicat intens pentru salvarea vieţii unei fetiţe în vârstă de doi ani, din Şerbăuţi, care avea nevoie urgentă de 10.000 de euro pentru o intervenţie chirurgicală la inimă. Datorită medicului Florin Haidamac, în două săptămâni şi jumătate s-a strâns întreaga sumă, micuţa din Şerbăuţi fiind operată cu succes într-un spital din Bucureşti. Şi doctoriţa Agneta Pal s-a numărat printre cei 10 Suceveni de Top, pentru că de aproape cinci decenii are grijă de copiii din Câmpulung Moldovenesc. Agneta Pal a ales să renunţe la pensie şi să rămână să lucreze la Pediatria spitalului câmpulungean, pentru că unitatea ar fi rămas fără medic de gardă pentru urgenţele copiilor. Aplaudat şi apreciat de întreg publicul a fost şi pictorul şi graficianul humorean Radu Bercea, artist plastic cu cea mai intensă activitate expoziţională din arealul bucovinean. Radu Bercea este provocatorul prin excelenţă al imaginii artistice, un creator dinamic care ne determină permanent să participăm la întâmplări şi confruntări plastice interesante. Organizatorii au ales în Top 10 şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, pentru că după cinci decenii de transformări, cu izbânzi şi progrese, dificultăţi şi adversităţi, misiunea universitarilor suceveni s-a reconfigurat: recunoaştere la saloane de inventică naţionale şi internaţionale, zeci de brevete înregistrate anual la OSIM, proiecte de cercetare şi articole publicate în reviste ştiinţifice acreditate la cel mai înalt nivel pe plan internaţional. Preotul Minu Mititelu, de la Parohia Sfânta Vineri din municipiul Suceava, fost apreciat şi a urcat în Top 10 Suceveni pentru cele două centre sociale care funcţionează de ani de zile la Parohia Sf. Vineri, unul de noapte, pentru oamenii străzii, şi unul de zi, pentru aproximativ 30 de copii care provin din familii aflate în dificultate. Preotul Minu Mititelu a primit şi cele mai multe voturi din partea celor prezenţi, fiind astfel desemnat şi câștigătorul premiului publicului. Şi anul trecut, Gala „Top 10 Suceveni” a fost un eveniment caritabil, banii strânşi în urma vânzării invitaţiilor, a donaţilor şi licitaţiilor făcute în cadrul manifestării, aproximativ 10.000 de dolari SUA, fiind destinaţi unui... Pitic. Este vorba de Florin Pitic, campionul Şcolii Nr. 3 din Vicovu de Sus, campion naţional în două rânduri la atletism (triatlon), cel care din cauza problemelor care apasă pe umerii săi firavi a fost la un pas de a renunţa la visul său: acela de a ajunge un mare campion. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La sfârşitul acestei săptămâni, Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a.
 Vizualizări articol: 3843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
La sfârşitul acestei săptămâni, Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a IV-a5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Praz umplut (de post) Mai puțin cunoscut decât sărmăluțele și ardeii umpluți, prazul burdușit cu umplutură de orez, verdețuri și condimente este cel puțin la fel de gustos și consistent.Avem nevoie de:3 fire de praz cât mai gros, o cană de orez cu bob rotund,... Citeşte