Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 dec 2015 - Anul XX, nr. 283 (6095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Disjungere cercetări

„Baroul Bota”, acuzat că „fabrica” avocaţi în Italia pe sume ameţitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Complexul dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu privire la avocaţii acuzaţi că au profesat ilegal în cadrul unui barou care a imitat până la cel mai mic detaliu baroul tradiţional al avocaţilor, concretizat prin trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, în frunte cu fondatorul Pompiliu Bota, este departe de a se limita doar la cele 3.244 de infracţiuni pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor nouă persoane. Procurorul de caz a adunat probatoriu privind o presupusă activitate infracţională cu implicaţii în afara graniţelor României.

„A fost identificat un complex de activităţi frauduloase, prin intermediul cărora inculpatul Pompiliu Bota a urmărit şi a reuşit crearea unei organizări infracţionale ieşite din comun prin amploarea sa (peste 3.300 persoane implicate, acţionând la nivelul întregii ţări şi în Uniunea Europeană), dar mai ales prin domeniul specific de acţiune, acela al justiţiei”, au arătat anchetatorii. 

 

Cum deveneau italienii avocaţi prin "Baroul Bota"

Pompiliu Bota este acuzat că a „fabricat” avocaţi şi pentru piaţa externă, Italia mai exact, prin intermediul a două firme de recrutare.

„A atestat celorlalţi calităţi fictive de avocat, contra unor sume de bani, percepute cu titlu de donaţie”, au precizat anchetatorii.

Concret, Bota şi complicii săi sunt acuzaţi că încasau câte 7.000 de euro de la italieni cărora le atestau calitatea de avocat. Aceştia veneau în Bucureşti, unde susţineau un soi de examen, cu întrebări în limba italiană, lângă care completau o grilă identică, dar în limba română. Procurorul care s-a ocupat de caz susţine că există date despre cel puţin 200 de cetăţeni italieni aflaţi în această situaţie, care au fost „declaraţi” avocaţi de „Baroul Bota”. Probatoriul adunat cu privire la „fabrica” de avocaţi pentru Italia va fi disjuns în cadrul unui alt dosar de cercetare penală, care va fi instrumentat de unitatea de parchet competentă teritorial din Capitală.

 

Cercetări disjunse faţă de 3.300 de făptuitori 

În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au efectuat cercetări faţă de 21 de inculpaţi. Nouă dintre ei au fost trimişi în judecată, în timp ce în cazul a 12 avocaţi, în cazul cărora s-a considerat că faptele sunt minore, s-a dispus soluţia clasării cauzei, fiind aplicate sancţiuni administrative. Faţă de alţi 3.300 de membri ai baroului din întreaga ţară, consideraţi făptuitori, cercetările vor fi disjunse la parchetele competente teritorial din România.

Primul pe lista celor trimişi în judecată este Pompiliu Bota, nimeni altul decât „părintele” acestui barou, cel care este acuzat că a manipulat întregul sistem judiciar din România.

În urmă cu mai bine de zece ani de zile, bucureşteanul Pompiliu Bota a înfiinţat două asociaţii de binefacere şi o filială a uneia dintre ele, în ale căror acte constitutive figura, pe lângă ajutarea copiilor bolnavi, în dificultate sau a spitalelor, ori constituirea unei unităţi economice, salon de masaj, cosmetică, a unui studio de înregistrări sau ziare, canele radio sau televiziune, şi „înfiinţarea de barouri”.

Pe baza unor hotărâri luate în cadrul acestor asociaţii, Bota a decis de la sine putere să înfiinţeze o asociaţie profesională a avocaţilor din România -UNBR. Scopul, declarat atât în statut, cât şi în actul constitutiv: „apărarea, promovarea şi reprezentarea drepturilor şi intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor ei”.

De aici, însă, explică anchetatorii, Pompiliu Bota şi-a extins afacerile şi a început să înfiinţeze barouri, după care şi-a arogat dreptul de a desfăşura activităţi specifice profesiei de avocat, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane, prin înfiinţarea de cabinete individuale de avocatură. Treptat, afacerea s-a dezvoltat ca o caracatiţă pe întreg teritoriul României. Avocaţii acestui barou au reprezentat mii de oameni în instanţă, iar în peste 600 de cazuri au fost legitimaţi prin sentinţe judecătoreşti definitive în cauzele în care au apărut în instanţă.

Un alt nume greu pe lista inculpaţilor este Ionel Marian Jurgiu, acuzat de foarte multe infracţiuni şi considerat de anchetatori un personaj extrem de viclean şi abil, care s-a îmbogăţit de pe urma unor oameni puşi la grea încercare de pierderea unor semeni dragi. Este vorba de succesori ai unor victime în accidente rutiere, care au dreptul legal de a se constitui părţi civile şi de a solicita în instanţă despăgubiri.

Jurgiu, dar şi alţi inculpaţi din acest dosar, sunt acuzaţi că au dus în eroare aceste persoane care au pierdut fiinţe dragi în accidente rutiere, le-au reprezentat ilegal în instanţă sub diferite forme, iar apoi şi-au însuşit părţi importante de despăgubiri. Este vorba de sume foarte mari, în unele cazuri de zeci de mii de euro. 

Verdictul final în acest caz va fi dat de instanţele de judecată, iar toţi inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Baroul Bota”, acuzat că „fabrica” avocaţi în Italia pe sume ameţitoare.
 Vizualizări articol: 5352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Baroul Bota”, acuzat că „fabrica” avocaţi în Italia pe sume ameţitoare5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu! trimis de
( 7 dec 2015, 11:35:32
Totusi de ce nu il aresteaza la cate infractiuni are idiotul asta, si poate chiar sa fuga din tara cum au mai fugit si alti, pe bivolaru la mai adus in tara? dar pe Tcaciuc severin? asa cu cu asta care si-a batut joc de niste bieti oameni amarati, asta trebuie sa zaca in puscarie tot restul vieti, ca poate asa nu mai viruseaza si pe alti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Praz umplut (de post) Mai puțin cunoscut decât sărmăluțele și ardeii umpluți, prazul burdușit cu umplutură de orez, verdețuri și condimente este cel puțin la fel de gustos și consistent.Avem nevoie de:3 fire de praz cât mai gros, o cană de orez cu bob rotund,... Citeşte