Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 oct 2015 - Anul XX, nr. 230 (6042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Universitatea „Ştefan cel Mare”

9.000 de studenţi au început un nou an universitar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zi festivă la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, studenţi, dascăli, reprezentanţi ai mediului academic sucevean, ai administraţiei locale şi judeţene trăind emoţiile începutului unui nou an universitar.

Circa 9.000 de studenţi s-au întors pe băncile facultăţilor sucevene, aceştia revenind la cursuri la două săptămâni după colegii lor din sistemul preuniversitar.

Festivitatea de deschidere a noului an academic a avut loc în Auditoriumul Universităţii, ceremonia debutând cu intonarea imnului USV, urmat de mesajul conducerii Universităţii din Suceava.

„Îmi revine plăcerea de a celebra ocazia unui nou început, aşa cum facem în fiecare toamnă, reîntâlnirea lumii ideilor şi teoriilor cu efervescenţa creatoare a spiritului tânăr”, a transmis rectorul Popa la începutul cuvântului său.

Acesta le-a urat bun venit celor 2.370 de boboci care au fost admişi la cele 43 de programe de licenţă, la cursuri de zi, ID şi conversie profesională, numărul acestora fiind cu aproximativ 10% mai mare faţă de anul universitar precedent.

Totodată, le-a urat bun venit şi celor peste 930 de masteranzi înmatriculaţi la cele 35 de programe de masterat, cu două mai multe faţă de anul universitar precedent, dar şi celor 60 de noi doctoranzi înmatriculaţi la cele 14 domenii la care Universitatea susţine studii doctorale.

130 de studenţi străini vor studia, din această toamnă, la instituţia suceveană, cei mai mulţi din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi din Turkmenistan, Azerbaidjan şi Brazilia.

„Îi asigur că vor găsi la Suceava o gazdă primitoare şi o universitate de elită”, le-a transmis acestora din urmă Valentin Popa.

Acesta a trecut în revistă o serie dintre realizările bifate în cursul anului universitar trecut, evidenţiind implementarea celui mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare din Universitatea Suceava, în valoare de peste 32 de milioane de lei, înfiinţarea Casei de Cultură a Studenţilor, stabilizarea financiară a instituţiei şi menţinerea, pentru al doilea an la rând, a unui rectorat de limba română la Universitatea din Cernăuţi. De asemenea, acesta a mai punctat o serie de evenimente importante organizate de comunitatea academică, dintre care a amintit de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ceremonie participând şi Klaus Iohannis, preşedintele României, precum şi de Conferinţa Curţilor Constituţionale din România, Republica Moldova şi Lituania.

Cuvântul rectorului a fost urmat de câteva mesaje ale decidenţilor locali şi judeţeni -  Constantin Harasim – prefectul judeţului, Ioan Cătălin Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava.

 

Conducerea USV solicită creşterea nivelului de finanţare a învăţământului superior

Conducerea instituţiei a mai evidenţiat faptul că în ultimii trei ani s-au făcut eforturi pentru ca universitatea să fie stabilă din punct de vedere financiar, totuşi, chiar şi în aceste condiţii, măsuri financiare prudenţiale se impun în continuare deoarece creşterile salariale operate de Guvern în ultimi ani nu au avut o acoperire completă în creşterea finanţării de bază.

„Aceste creşteri salariale au pus presiune pe veniturile proprii din taxe ale USV. Se impun eforturi la nivelul Ministerului şi al Guvernului pentru creşterea nivelului de finanţare al învăţământului superior deoarece creşterea taxelor pentru studenţi nu este astăzi şi nici în anul viitor o opţiune. Decidenţii politici trebuie să fie conştienţi că atât timp cât alocaţia pentru un student va fi mai mică decât cea pentru un deţinut, într-un final, numărul acestora va tinde să se egaleze. Cu cât foloseşti fonduri mai puţine pentru educaţie cu atât ai nevoie de mai mulţi bani pentru cei mai puţini educaţi”, a explicat Popa. 

 

Poliţişti suceveni la deschiderea anului universitar

Cu prilejul începerii noului an universitar, conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă a campusului universitar. IPJ Suceava a transmis că poliţiştii judiciarişti vor acţiona în zona campusului pentru prevenirea faptelor antisociale cu violenţă şi pentru identificarea celor care consumă alcool sau substanţe halucinogene. Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, zilnic, în zona universităţii în vederea prevenirii evenimentelor rutiere. 

La festivitatea de deschidere şi la activităţile ulterioare au participat opt poliţişti care au distribuit materiale preventive şi au purtat discuţii cu tinerii pe tema prevenirii faptelor antisociale, a consumului de alcool şi droguri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 9.000 de studenţi au început un nou an universitar.
 Vizualizări articol: 1825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
9.000 de studenţi au început un nou an universitar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei