Zi festivă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, studenți, dascăli, reprezentanți ai mediului academic sucevean, ai administrației locale și județene trăind emoțiile începutului unui nou an universitar.
Circa 9.000 de studenți s-au întors pe băncile facultăților sucevene, aceștia revenind la cursuri la două săptămâni după colegii lor din sistemul preuniversitar.
Festivitatea de deschidere a noului an academic a avut loc în Auditoriumul Universității, ceremonia debutând cu intonarea imnului USV, urmat de mesajul conducerii Universității din Suceava.
„Îmi revine plăcerea de a celebra ocazia unui nou început, așa cum facem în fiecare toamnă, reîntâlnirea lumii ideilor și teoriilor cu efervescența creatoare a spiritului tânăr”, a transmis rectorul Popa la începutul cuvântului său.
Acesta le-a urat bun venit celor 2.370 de boboci care au fost admiși la cele 43 de programe de licență, la cursuri de zi, ID și conversie profesională, numărul acestora fiind cu aproximativ 10% mai mare față de anul universitar precedent.
Totodată, le-a urat bun venit și celor peste 930 de masteranzi înmatriculați la cele 35 de programe de masterat, cu două mai multe față de anul universitar precedent, dar și celor 60 de noi doctoranzi înmatriculați la cele 14 domenii la care Universitatea susține studii doctorale.
130 de studenți străini vor studia, din această toamnă, la instituția suceveană, cei mai mulți din Republica Moldova și Ucraina, dar și din Turkmenistan, Azerbaidjan și Brazilia.
„Îi asigur că vor găsi la Suceava o gazdă primitoare și o universitate de elită”, le-a transmis acestora din urmă Valentin Popa.
Acesta a trecut în revistă o serie dintre realizările bifate în cursul anului universitar trecut, evidențiind implementarea celui mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare din Universitatea Suceava, în valoare de peste 32 de milioane de lei, înființarea Casei de Cultură a Studenților, stabilizarea financiară a instituției și menținerea, pentru al doilea an la rând, a unui rectorat de limba română la Universitatea din Cernăuți. De asemenea, acesta a mai punctat o serie de evenimente importante organizate de comunitatea academică, dintre care a amintit de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ceremonie participând și Klaus Iohannis, președintele României, precum și de Conferința Curților Constituționale din România, Republica Moldova și Lituania.
Cuvântul rectorului a fost urmat de câteva mesaje ale decidenților locali și județeni – Constantin Harasim – prefectul județului, Ioan Cătălin Nechifor – președintele Consiliului Județean, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava.
Conducerea USV solicită creșterea nivelului de finanțare a învățământului superior
Conducerea instituției a mai evidențiat faptul că în ultimii trei ani s-au făcut eforturi pentru ca universitatea să fie stabilă din punct de vedere financiar, totuși, chiar și în aceste condiții, măsuri financiare prudențiale se impun în continuare deoarece creșterile salariale operate de Guvern în ultimi ani nu au avut o acoperire completă în creșterea finanțării de bază.
„Aceste creșteri salariale au pus presiune pe veniturile proprii din taxe ale USV. Se impun eforturi la nivelul Ministerului și al Guvernului pentru creșterea nivelului de finanțare al învățământului superior deoarece creșterea taxelor pentru studenți nu este astăzi și nici în anul viitor o opțiune. Decidenții politici trebuie să fie conștienți că atât timp cât alocația pentru un student va fi mai mică decât cea pentru un deținut, într-un final, numărul acestora va tinde să se egaleze. Cu cât folosești fonduri mai puține pentru educație cu atât ai nevoie de mai mulți bani pentru cei mai puțini educați”, a explicat Popa.
Polițiști suceveni la deschiderea anului universitar
Cu prilejul începerii noului an universitar, conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare care să conducă la îmbunătățirea climatului de siguranță în incinta și zona adiacentă a campusului universitar. IPJ Suceava a transmis că polițiștii judiciariști vor acționa în zona campusului pentru prevenirea faptelor antisociale cu violență și pentru identificarea celor care consumă alcool sau substanțe halucinogene. Echipajele de poliție rutieră vor fi prezente, zilnic, în zona universității în vederea prevenirii evenimentelor rutiere.
La festivitatea de deschidere și la activitățile ulterioare au participat opt polițiști care au distribuit materiale preventive și au purtat discuții cu tinerii pe tema prevenirii faptelor antisociale, a consumului de alcool și droguri.