Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân a fost marcată pe 1 octombrie și la Suceava, printr-un eveniment organizat de femeile liberale. La acest eveniment au fost prezente peste 60 de invitate, care, în mod simbolic, au aprins luminile roz, în semn de solidaritate cu persoanele care luptă cu această maladie, dar și ca o acțiune de informare și prevenție. În deschiderea evenimentului, mesajul organizației femeilor din PNL Suceava a fost transmis de Liviana Enea, consilier local și copreședinta Organizației Municipale Suceava a Femeilor Liberale.
Evenimentul a fost moderat de Angela Zarojanu și s-a desfășurat sub genericul „PNL are grijă de sănătatea ta”, fiind realizat la inițiativa Organizației Naționale de Femei a PNL. Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a ținut să precizeze că obiectivul principal l-a constituit informarea cu privire la starea de sănătate a românilor și, în mod special, a femeii.
„Participanții la întâlnire au putut afla cele mai noi date referitoare la prevenția și tratamentul cancerului la sân de la medicii specialiști care au împărtășit, cu un optimism realist, aspecte din vasta lor experiență profesională de pe frontul luptei cu cancerul. Ne-am bucurat de prezența doamnei doctor în științe medicale Doina Elena Ganea Motan, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență «Sf. Ioan cel Nou» Suceava, a doamnelor dr. Agata Petrescu și Liliana Gheorghe, ca reprezentante ale Clinicii private Explora, precum și a doamnei conf. univ. dr. Doina Maria Schipor, psiholog și cadru didactic la Universitatea «Ștefan cel Mare» Suceava”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.
Dr. Doina Elena Ganea Motan, invitatul special al evenimentului
Dezbaterile au atins subiecte cum ar fi comunicarea medic-pacient, solidaritatea și comunicarea între medici, costurile terapiilor, progresul prin cercetare la cel mai înalt nivel, resursa umană din spitale, dezvoltarea emoțiilor vindecătoare în lupta grea cu boala. În cadrul discuțiilor, dr. Doina Elena Ganea Motan a venit cu o serie de propuneri concrete de prevenție în sfera cancerului de sân, care necesită urgent atenția parlamentarilor.
În discursul său, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu a supus atenției invitaților, lansând spre dezbatere, un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, demarat de deputatul Lucia Varga. Sanda-Maria Ardeleanu a vorbit și despre necesitatea gratuității determinării markerilor tumorali în cazul femeilor cu un profil genetic vulnerabil începând cu vârsta de 25 de ani, introducerea în schema analizelor medicale gratuite a unei mamografii anuale pentru femeile de peste 40 de ani. Ardeleanu a ținut să facă un apel către tinere „de a nu sacrifica sănătatea din rațiuni estetice, incidența cancerului mamar fiind direct proporțională cu numărul traumatismelor în zona mamară”. Deputatul sucevean a propus și coagularea acțiunilor pe problema sănătății, la nivelul municipiului Suceava, și deschiderea unor dialoguri periodice între „medici fără halat” și cetățeni.
Evenimentul organizat de femeile liberale a avut parte și de două momente emoționante, în care participanții au primit „lecția învingătorului cu boala” de la două tinere doamne, vindecate de această boală. Nu în ultimul rând, trebuie spus că despre solidaritate și importanța mediatizării programelor de prevenție și tratare a cancerului a vorbit și jurnalista Adriana Dascălu Bulină, cea care a organizat numeroase campanii informative în domeniul sănătății.



