Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) le cere decidenților locali și județeni să sprijine funcționarea Casei de Cultură a Studenților, instituție înființată în urmă cu un an, dar care nu are nici până în prezent un spațiu propice pentru funcționare, repetiții și pentru susținerea spectacolelor.
În cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar rectorul Universității, Valentin Popa, a punctat că „cea mai importantă parte a vieții cultural-artistice a instituției se desfășoară, așa cum este și normal, sub auspiciile Casei de Cultură a Studenților, care a organizat, în anul universitar precedent, peste 50 de evenimente. Profit de faptul că în sală avem decidenții locali pentru a le solicita sprijinul în a ajuta cu spații în care studenții să-și poată desfășura activitatea extracurriculară, absolut necesară pentru formarea personalității individuale”.
Acesta a arătat că autoritățile locale au toată deschiderea în sprijinirea instituției academice, însă sunt o serie de probleme care au rămas nerezolvate.
„Sunt dezamăgit că, după 25 de ani, nu avem o sală polivalentă, că vorbim despre handbal, dar nu avem o sală unde să jucăm, iar dacă facem performanță trebuie ca echipa să se deplaseze în alt oraș pentru a juca. Nu e în regulă să avem o Casă de Cultură a Studenților, iar noi să fim singurii care ne zbatem pentru a asigura toate spațiile necesare. O Casă de Cultură a Studenților este în orice oraș o casă propriu-zisă. Domnul primar ne spunea că așteaptă să se finalizeze legistația în privința posibilității de a finanța de la bugetul local universitățiile, însă i-am spus că noi nu de asta avem nevoie. Important e să ne asigure o sală polivalentă în oraș, o Casă de Cultură a Studenților, condiții pe care comunitatea trebuie să le asigure pentru 10.000 de studenți”, a spus șeful universității.
Acesta a mai subliniat că a solicitat municipalității un etaj al Centrului Cultural Bucovina (fostul cinematograf Modern), însă nu a primit un răspuns favorabil.
La rândul său, Mihai Dimian, prorectorul USV, a menționat că Universitatea se află într-o competiție cu celelalte universități de la nivel național, însă nu are condiții propice pentru desfășurarea de activități extracurriculare, astfel că Suceava nu poate avea atractivitatea Iașiului, a Clujului sau a Bucureștiului.
Cel mai probabil, Casa de Cultură a Studenților Suceava va folosi câteva spații din cadrul Centrului pentru Păstrarea Tradițiilor, de pe strada Universității.
„Sala de acolo e foarte mică, în fond e o sală de ședințe, nu e o sală de spectacole. Avem nevoie de o sală în care putem face repetiții. Auditoriumul «Joseph Schmidt» nu poate fi folosit zilnic, de dimineață până seară, și ca sală de spectacol și de repetiții. Ne trebuie o sală de lucru, birouri, magazie, săli pentru cursurile de pictură și muzică pe care le desfășoară Casa de Cultură”, a mai punctat Popa.