Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 oct 2015 - Anul XX, nr. 230 (6042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Catedrala Naşterea Domnului din Suceava va fi sfinţită duminică de patru ierarhi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru ierarhi, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Radăuţilor, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul de Tulcea, vor sfinţi duminică, 4 octombrie, Catedrala Naşterea Domnului din Suceava, cea mai mare din ţară, care va fi „eclipsată” ca dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului, din Bucureşti, aflată încă în construcţie.

Înaltele feţe bisericeşti vor fi întâmpinate, în jurul orei 9:00, de preoţii care slujesc la Catedrala Naşterea Domnului, după care va începe târnosirea sau slujba de sfinţire. După sfinţirea catedralei, va urma Sfânta Liturghie, oficiată de ierarhi, împreună cu un sobor impresionant de preoţi, în curtea catedralei. Credincioşii vor avea acces să intre în catedrală şi să treacă prin Sfântul Altar, unde pot să se închine, imediat după slujba de sfinţire. Accesul credincioşilor în noua biserică se va face pe uşile laterale. Preotul paroh al Catedralei Naşterea Domnului din Suceava, Petru Argatu, ne-a spus că prin Sfântul Altar „credincioşii vor putea trece toată săptămâna următoare, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor”. Trecerea prin Altar este permisă tuturor credincioşilor doar cu ocazia sfinţirii unei biserici, având o semnificaţie deosebită în sufletele oamenilor. Credincioşii se pot ruga pentru iertarea păcatelor, pentru o viaţă mai bună, pot săruta Sfânta Evanghelie şi Crucea, aşezate pe Sfânta Masă din Altar.

 

Restricţionare a circulaţiei rutiere în zona intersecţiei Mărăşeşti

Evenimentul de duminică va atrage nu doar un număr mare de credincioşi din tot judeţul sau chiar din ţară, ci şi o mulţime de oameni de seamă, atât din rândul feţelor bisericeşti, cât şi din administraţie şi politică. Afluxul mare de populaţie va impune cu siguranţă şi măsuri speciale din partea forţelor de ordine, atât în privinţa circulaţiei rutiere, cât şi a ordinii şi liniştii publice. Este posibil să fie luate şi măsuri de restricţionare a circulaţiei rutiere în zona intersecţiei Mărăşeşti, deja fiind dat ordinul de închidere totală a traficului auto pe strada Grigore Ureche, pe unde se va face intrarea publicului în lăcaşul de cult. De asemenea, li s-a interzis şoferilor să mai parcheze pe o laterală a bulevardului George Enescu, recent modernizat, unde cel puţin o bandă de circulaţie este blocată aproape în permanenţă de maşinile lăsate în stradă, în vreme ce vizavi locurile de parcare special create sunt goale.

Catedrala Naşterea Domnului, din intersecţia Mărăşeşti, este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colţurile oraşului. Aceasta are nu mai puţin de 70 de metri înălţime (de două ori înălţimea unui bloc turn cu zece etaje) şi tot atâţia pe lungime. Odată cu prima sfinţire, slujbele bisericeşti vor putea fi oficiate în catedrală, care va deveni funcţională ca lăcaş de cult, putând deservi enoriaşii veniţi de oriunde să asculte predicile preoţilor, să se roage ori să aprindă o lumânare. Sfinţirea finală este departe, nu se poate face până nu este realizată şi pictura interioară, pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi. Cum o echipă bună de meşteri abia reuşeşte să picteze 1.000 de metri pătraţi pe an, ar fi necesari minim 15 ani pentru a fi finalizată pictura interioară a Catedralei Naşterea Domnului, costurile fiind greu de estimat. Deocamdată, sucevenii sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare la sfinţirea Catedralei Naşterea Domnului ce se va desfăşura duminică, prilej unic pentru ei de a trece prin Sfântul Altar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Catedrala Naşterea Domnului din Suceava va fi sfinţită duminică de patru ierarhi.
 Vizualizări articol: 7315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Catedrala Naşterea Domnului din Suceava va fi sfinţită duminică de patru ierarhi4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei