Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 aug 2015 - Anul XX, nr. 190 (6002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Imagine dezolantă

Râul Humor a secat la intrarea în Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Râul Humor, care izvorăşte de pe teritoriul comunei Mănăstirea Humorului şi se varsă în râul Moldova, în zona Ariniş din Gura Humorului, a ajuns la un debit infim. Practic, cursul de apă nu mai ajunge în râul Moldova, fiind secat la intrarea în Gura Humorului. O imagine tristă, dezolantă, se observă de pe podul rutier de la intrarea în Gura Humorului, dinspre Frasin. Firicelul de apă al râului Humor se opreşte în amonte de pod, iar în aval albia este complet secată. Pe sub podul rutier şi în aval, pe sub podul de cale ferată, nu mai curge deloc apă.

Viceprimarul oraşului Gura Humorului, Decebal Graţian Gherghel, a precizat că râul Humor a secat complet în zona podului rutier de aproximativ două săptămâni.

„De o lună şi jumătate nu a plouat deloc, iar per ansamblu în această vară precipitaţiile au fost infime. Este o imagine dezolantă şi nu putem spera decât ca precipitaţiile anunţate pentru următoarele zile să fie în cantităţi importante”.

 

Debit de 56 de ori mai mic decât media multianuală

Conform măsurătorilor efectuate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, săptămâna trecută, pe 13 august, râul Humor a avut, la punctul de măsurare din Gura Humorului, un debit de 0,027 mc/s, în condiţiile în care media multianuală din luna august este de 1,52 mc/s. Un calcul simplu arată că debitul infim de acum este de 56 de ori mai mic decât media. Cifre care pur şi simplu strâng în spate. 

 

Precipitaţii mult sub medie încă din aprilie

Şi în cazul râului Moldova, în care se varsă râul Humor, debitele sunt extrem de mici.

Conform măsurătorilor SGA Suceava, râul Moldova, la Gura Humorului, avea săptămâna trecută un debit de 3,53 mc/s, faţă de 25,3 mc/s, cât este media multianuală din acest punct de măsurare. Acelaşi râu Moldova, la Prisaca Dornei, avea un debit de 1,43 mc/s, faţă de media de 9,77 mc/s.

După cum am mai arătat în paginile cotidianului nostru, toate râurile care străbat judeţul Suceava au debite foarte mici. Debitele râurilor principale din zona de podiş sunt chiar şi de 5-6 ori mai mici decât  mediile multianuale, în timp ce în zona de munte debitele sunt la jumătate ori la mai puţin de jumătate faţă de normal.

Aceste debite extrem de mici se înregistrează în condiţiile în care în judeţ au căzut precipitaţii cu mult sub medie, încă din luna aprilie. Conform datelor de la Staţia Meteo Suceava, în aprilie nivelul de precipitaţii a atins doar 57% din media multianuală a acestei luni, în mai doar 28%, în iunie 50%, iar în iulie sub 50%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râul Humor a secat la intrarea în Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 4326 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Râul Humor a secat la intrarea în Gura Humorului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei