Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 aug 2015 - Anul XX, nr. 190 (6002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Monument funerar

Sfinţirea khacikarului care marchează mormintele comune din vechiul cimitir armenesc al Bisericii Sf. Simion

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ziua de sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, în incinta ansamblului monumental Biserica Sf. Simion - Turnul Roşu a avut loc sfinţirea unui khacikar (cruce specific armenească din piatră) care marchează perimetrul mormintelor comune în care-au fost reînhumate osemintele scoase la suprafaţă din vechiul cimitir armenesc din Suceava.

 

Sfinţirea a fost oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România

Sfinţirea khacikarului, care a fost oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, a fost cuprinsă în programul Praznicului Adormirii Maicii Domnului al Bisericii Apostolice Armene, program care a circumscris mai multe evenimente  desfăşurate în intervalul 14-17 august în bisericile armene din nordul Moldovei.

Khacikarul, care a fost achiziţionat prin grija pr. paroh Constantin Ciupu, păstorul Parohiei Ortodoxe Române Sf. Simion, constituie o donaţie a credincioşilor români şi armeni şi reprezintă elementul central al monumentului funerar realizat în cadrul proiectului „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, proiect al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion.

 

Khacikarul, din tuf vulcanic, adus din Republica Cehă, este cel de-al doilea din Suceava

Cu prilejul derulării acestui proiect a fost decopertată o suprafaţă din incinta cimitirului şi au fost scoase la iveală osemintele umane din cca. 130 de morminte, precum şi o serie de artefacte pe care arheologii le-au datat ca fiind din sec. al XVII-lea, atestând faptul că zona a fost locuită înainte de a avea destinaţia de cimitir.

Osemintele au fost reînhumate în primăvara acestui an în două morminte comune, iar perimetrul acestora, care a fost însemnat provizoriu cu o cruce de lemn, a fost marcat acum prin acest khacikar, care constituie elementul central al unui monument funerar.

Khacikarul, din tuf vulcanic, adus din Republica Cehă, este cel de-al doilea din Suceava, primul fiind adus şi amplasat în curtea Mănăstirii Hagigadar în anul 2012, când s-au aniversat 500 de ani de la târnosirea bisericii armeneşti de pe Dealul lui Bulai.

Khacikarul de la Hagigadar, ridicat întru pomenirea donatorilor mănăstirii, a fost sfinţit de Catolicosul Tuturor Armenilor, Karekin al II-lea, şi de PS Datev Hagopian.

 

„S-a ridicat această cruce de piatră, prin străduinţa credincioşilor români şi armeni...”

Pe soclul khacikarului din incinta ansamblului monumental Biserica Sf. Simion - Turnul Roşu va fi fixată o placă din marmură care indică, în limbile armeană şi română, faptul că „În vremea Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, Catolicos al Tuturor Armenilor, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Datev Hagopian, Episcop al armenilor din România, s-a ridicat această cruce de piatră, prin străduinţa credincioşilor români şi armeni, în Anul Domnului 2015, iar în Anul armenilor 1464”.

La slujba de sfinţire a khacikarului au participat, alături de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, un sobor de preoţi din cadrul Eparhiei Armene, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia în România, membrii comunităţii armene din Suceava şi câţiva dintre pelerinii veniţi la hramul Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Hagigadar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţirea khacikarului care marchează mormintele comune din vechiul cimitir armenesc al Bisericii Sf. Simion.
 Vizualizări articol: 1459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfinţirea khacikarului care marchează mormintele comune din vechiul cimitir armenesc al Bisericii Sf. Simion5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei