Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2015 - Anul XX, nr. 136 (5948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

În Dumbrăveni s-au aniversat 150 de ani de la deschiderea primei şcoli din comună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Actualii şi foştii profesori şi elevi ai Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, alături de autorităţile locale, au sărbătorit ieri împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea învăţământului în această comună. Manifestările organizate pentru aniversarea celor 150 de ani de învăţământ în comuna Dumbrăveni au început ieri, la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, cu deschiderea oficială a „Zilelor şcolii”. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, viceprimarul comunei, Sorin Ababei, directorul unităţii de învăţământ, Mihaela Apetrei, precum şi actuali şi foşti profesori.

În acest cadru festiv, directorul Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru prezenţa la acest eveniment, după care a făcut un scurt istoric al învăţământului din comuna Dumbrăveni. Prima şcoală din această comună a fost înfiinţată în anul 1865, în urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind înscrişi în clasa întâi 20 de elevi, în condiţiile în care comuna avea 802 familii. Şcoala a funcţionat iniţial în casa unui ţăran, ulterior ea mutându-se într-un spaţiu propriu, cu două săli de clasă. Apoi, în perioada 1904-1905, şcoala a fost transferată în clădirea fostului han poştal, iar în jurul anului 1945 unitatea de învăţământ a primit o locaţie cu şase săli de clasă.

În anul 1963 s-a construit o clădire nouă, cu opt săli de clasă, laborator şi cancelarie, prilej cu care s-a înfiinţat şi Liceul de cultură generală. În anul 1974 s-a dat în folosinţă actuala clădire în care funcţionează liceul din Dumbrăveni, în condiţiile în care numărul elevilor era din ce în ce mai mare.

„Şcoala noastră a avut mai multe denumiri de-a lungul timpului, iar din 2012 se numeşte Liceul Tehnologic <Mihai Eminescu>, în cinstea marelui poet român care a trecut pe aici şi care, credem noi, chiar s-a născut în Dumbrăveni”, a spus Mihaela Apetrei. Ea a subliniat că dacă în anul 1904 erau înscrişi 158 de elevi la şcoala din Dumbrăveni, numărul acestora a ajuns în momentul de faţă la aproape 2.000. „Şcoala noastră îşi propune să acorde o atenţie deosebită formării unor tineri adaptabili la cerinţele actuale ale pieţei muncii. Iar misiunea noastră este de a asigura pentru tinerii şi adulţii din comuna Dumbrăveni o educaţie şi o instruire de o înaltă calitate profesională, contribuind la stimularea dezvoltării carierei şi creşterii profesionale, şi stimulând dezvoltarea potenţialului economic şi social al zonei”, a spus Mihaela Apetrei, care a adăugat că „de-a lungul timpului a existat o preocupare continuă pentru pregătirea condiţiilor necesare învăţării, dar şi pentru obţinerea unor rezultate valoroase în educarea tinerilor, materializate prin implicarea în proiecte, obţinerea de premii la concursuri şi olimpiade şcolare”.

Ea a mai precizat că în momentul de faţă la liceul din Dumbrăveni predau 94 de cadre didactice, unitatea de învăţământ având cele mai bune condiţii pentru educaţia copiilor.

Tot în cadrul evenimentului de ieri, Mihaela Apetrei a oferit mai multe plachete comemorative primarului Ioan Pavăl, şefului învăţământului sucevean, Gheorghe Lazăr, precum şi celorlalte autorităţi locale şi foştilor profesori ai Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu”.

 

Ioan Pavăl: Cei peste 2.000 de elevi şi preşcolari din comună arată că Dumbrăveniul are viitor

După ce a primit placheta comemorativă, primarul Ioan Pavăl a ţinut să le mulţumească în mod deosebit foştilor şi actualilor profesori pentru munca depusă în formarea şi educarea tinerilor din comuna Dumbrăveni. „Aţi onorat şi onoraţi această şcoală. Iar astăzi, şcoala din Dumbrăveni e cunoscută şi recunoscută în judeţul nostru şi nu numai pentru că de-a lungul timpului de aici au plecat către ţară foarte mulţi oameni importanţi, care au ocupat funcţii importante”, a spus Ioan Pavăl.

El a subliniat faptul că peste tot unde merge în ţară este invidiat de cei cărora le spune că în Dumbrăveni sunt peste 2.000 de elevi şi preşcolari. „Sunt invidioşi pe noi pentru că prin aceşti copii comuna noastră are viitor”, a subliniat Ioan Pavăl. El a arătat că principala prioritate a lui, a întregului executiv al primăriei şi Consiliului Local este asigurarea celor mai bune condiţii pentru preşcolarii care învaţă în Dumbrăveni. Ioan Pavăl a ţinut să precizeze că în momentul de faţă toate unităţile de învăţământ au fost sau sunt în curs de modernizare, fiecare şcoală şi grădiniţă având toalete în interior, iar an de an se investesc sume importante de bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli.

 

Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” a primit „distincţia de excelenţă” din partea IŞJ Suceava

Prezent la evenimentul de ieri de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, şeful învăţământului sucevean, Gheorghe Lazăr, i-a înmânat directorului acestei unităţi şcolare „distincţia de excelenţă”. Gheorghe Lazăr a arătat că decizia pentru conferirea acestei distincţii a fost luată de consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. Distincţia a fost acordată pentru rezultate deosebite în pregătirea teoretică şi practică a elevilor şi pentru contribuţia adusă la creşterea calităţii actului educaţional. El a subliniat faptul că aniversarea a 150 de ani de învăţământ în comuna Dumbrăveni are loc într-o şcoală care încă de la fondare „s-a impus în spaţiul educaţional prin strădania profesorilor şi a elevilor săi”.

Manifestările organizate pentru aniversarea a 150 de ani de învăţământ în comuna Dumbrăveni vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni cu ateliere de pictură, concursuri de cultură generală, dar şi cu o serbare omagială intitulată „În dor de Eminescu”, organizată vineri, între orele 10:00 şi 12:00, în parcul comunei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Dumbrăveni s-au aniversat 150 de ani de la deschiderea primei şcoli din comună.
 Vizualizări articol: 2117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În Dumbrăveni s-au aniversat 150 de ani de la deschiderea primei şcoli din comună5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață de zmeură (rețeta bunicii) Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori "dulceata-bunicii"? Nu? Cine n-a visat, copil, sa deschida capacul borcanului cu gem, peltea, serbet,... Citeşte