Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2015 - Anul XX, nr. 136 (5948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Imagini triste

Bătrâni descumpăniţi, pe holurile APIA, în ultima zi în care s-au putut solicita subvenţii fără penalizări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oameni ajunşi la limita răbdării, mulţi vârstnici, bolnavi, nevoiţi să stea pe  un hol îngust, întunecat, unde aerul era sufocant. Aceasta este în câteva cuvinte imaginea pe care reporterii Monitorului de Suceava au găsit-o, ieri dimineaţă, la centrul local Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), unde depun cererile unice, pentru subvenţia pe teren şi pe animale, sucevenii din 19 comune din zona municipiului reşedinţă de judeţ.

 

S-au înghesuit pe holurile APIA, sperând că vor reuşi să-şi depună dosarele

Ziua de luni, 15 iunie, a fost ultima în care s-au mai putut depune dosarele pentru subvenţii fără a se percepe penalizări. În aceste condiţii, aglomeraţia a fost şi mai mare decât în zilele precedente. Ca în fiecare zi, jandarmii au fost cei care au făcut baraj în faţa oamenilor, pentru ca aceştia să intre pe rând în birourile în care lucrau funcţionarii APIA. Ordinea nu a putut fi însă păstrată decât parţial, pentru că zeci de oameni au intrat în sediul APIA încă înainte de ora 8.00, când jandarmii au ajuns la faţa locului, conform programului de lucru al APIA. S-a întâmplat după ce un angajat APIA, venit mai repede la serviciu, ar fi lăsat uşa deschisă.

Ionel Murariu, directorul centrului local Suceava al APIA, ne-a declarat că până ieri erau depuse şi procesate în jur de 8.000 de dosare pentru subvenţii, faţă de 10.400 anul trecut.

 

O angajată APIA era să moară la serviciu din cauza epuizării

Începând de astăzi, cei care vor mai depune cereri vor pierde câte 1% din cuantumul subvenţiei pentru fiecare zi de întârziere după data de 15 iunie. 

Ionel Murariu spune că angajaţii APIA au ajuns la limita epuizării:

“De când a început campania am lucrat în fiecare sâmbătă, mai nou am lucrat şi duminică. Sâmbăta trecută o colegă era să moară la serviciu din cauza stresului, a stat în fiecare seară până după ora 21.00 la serviciu, era epuizată total şi pur şi simplu a clacat, a ajuns la spital cu ambulanţa. Avem trei colegi în ţară care au murit la serviciu în această campanie, nu ne este deloc uşor nici nouă, însă, din păcate, oamenii nu înţeleg că dacă se îmbulzesc nu fac decât ca lucrurile să meargă şi mai greu”.

El a admis că fermierii, mulţi oameni în vârstă, sunt nevoiţi să aştepte ore în şir în condiţii grele, fie afară, în soare, fie în holul îngust şi cu aer sufocant, însă spune că acestea sunt condiţiile pentru toată lumea. Nebunia din această campanie a apărut după ce s-a introdus cererea unică, atât pentru subvenţia pe teren, cât şi pentru subvenţia pe animale, ceea ce înseamnă documente în plus.

 

Bătrâni disperaţi

Din cealaltă parte, a fermierilor, lucrurile se văd total diferit.

Printre vârstnicii care erau ieri la coadă l-am găsit pe Ilie Marcu, în vârstă de 84 de ani.

„Azi vin a patra oară aici, am 84 de ani, am deja spatele ud de când aştept aici. E mare păcat că noi, oamenii în vârstă, suntem trataţi într-un asemenea hal. Trebuie să rezolv astăzi (n.r. 15 iunie), că dacă vin mâine mi se ia 1% din subvenţie, dacă vin poimâine 2% şi tot aşa”, ne-a declarat bărbatul.

La coadă se afla şi o femeie în vârstă de 77 de ani, Maria Vartiniuc, din Stroieşti - Zahareşti, care se deplasa cu ajutorul unui cadru.

„Am fost programată şi a trebuit să vin numai decât eu personal, pentru că sunt moştenitoarea pământului. Fac dializă, sunt bolnavă, vă rog să faceţi ceva ca să nu mai aştept atât de mult”, se ruga de toată lumea bătrâna.

 

Terenuri fărâmiţate şi greu de identificat pe hărţile digitale

Nici cei mai tineri nu au scăpat de drumuri multiple la Suceava.

Ilie Şutu, din Adâncata, a declarat:

“Am mai fost şi vineri, dar erau foarte mulţi ciobani din sat de la mine, cu multe suprafeţe de teren şi animale, şi nu am reuşit să intru. Am revenit astăzi, sper cu folos”.

Pe lângă faptul că au nevoie de hârtii în plus de la primării ori de declaraţii la notar, dacă vin în numele unei rude, oamenii mai au o mare problemă. Identificarea parcelelor pe hărţile digitale ale APIA.

Gheorghe Irimie, din Bosanci, a radiografiat situaţia:

“La noi pământul e foarte fărâmiţat, sunt parcele de 20-25 de ari, e foarte greu de identificat terenul. Oamenii nu se descurcă, iar cei care sunt specialişti întâmpină şi ei multe dificultăţi. Suntem totuşi optimişti că problemele se vor rezolva până la urmă”.

 

Numărul de beneficiari de bani europeni va fi mai mic decât anul trecut

La nivelul judeţului Suceava, până la finele săptămânii trecute erau înregistrate în jur de 40.000 de cereri pentru subvenţii. Asta în condiţiile în care anul trecut au fost depuse 57.000 de dosare eligibile. Chiar dacă se vor mai depune dosare şi în următoarea perioadă, cu penalizările aferente, este de aşteptat ca numărul de dosare eligibile să fie semnificativ mai mic decât anul trecut. Asta pe de o parte pentru că mulţi ţărani au renunţat să mai umble pe drumuri, supăraţi că li se cer foarte multe hârtii, dar şi pentru că în judeţ se simte o tendinţă de comasare a terenurilor agricole. Comasarea va duce la scăderea numărului de beneficiari, dar aceştia vor avea suprafeţe mai mari pentru care vor lua banii de la Uniunea Europeană.

 

Oameni revoltaţi că vor pierde procente din subvenţie după ce nu li s-au primit dosarele

Mulţi dintre oamenii care nu au reuşit să depună cererile până la termenul de pe 15 iunie sunt foarte revoltaţi că li se vor diminua subvenţiile şi spun că îi vor reclama pe funcţionarii APIA.

Zînica Gheban, din Bosanci, a declarat că a fost programată iniţial pe 19 mai, însă i s-au cerut documente în plus şi a revenit vinerea trecută, pe 12 iunie, când a stat la rând, dar nu a mai fost primită pe motiv că programul s-a încheiat.

„Mi-au spus să revin pe 19 iunie, când deja se aplică penalizări. Nu mi se pare normal ca eu să pierd bani pentru că nu am fost primită când m-am prezentat. Este o bătaie de joc, unii au intrat preferenţial”, a acuzat femeia, care a declarat că îl va reclama pe funcţionarul APIA care răspunde de Bosanci la conducerea APIA Suceava.

La fel de nemulţumit, din aceeaşi cauză, era şi Gheorghe Pascaru, din Vereşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrâni descumpăniţi, pe holurile APIA, în ultima zi în care s-au putut solicita subvenţii fără penalizări.
 Vizualizări articol: 2889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bătrâni descumpăniţi, pe holurile APIA, în ultima zi în care s-au putut solicita subvenţii fără penalizări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Contraste... trimis de
(16 iun 2015, 18:13:48
Deputatii si senatorii si-au votat cu o majoritate zdrobitoare pensii speciale, marti, in plenul Parlamentului.Senatorii si deputatii ar urma sa primeasca, in urma votului de marti, pana la 4.600 de lei lunar in plus, la pensie, in functie de numarul de mandate detinute.Pe 20 aprilie, Victor Ponta, deputat PSD, a fost intrebat ce parere are despre proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. "Nu sunt deputat, sunt presedintele PSD, prim-ministru", a raspuns Ponta, membru al Camerei Deputatilor de 11 ani.
Noi,cei mulți,care muncim ogoarele țării,pentru un ban în plus dat de UE,suntem umiliți,și batjocoriți în halul ăsta.
1.1  RE: Contraste... trimis de
(16 iun 2015, 21:57:47
Voi.cei mulţi , care munciţi ogoarele ţării; a-ţi votat ponta(minuscule) pentru 2 cizme de cauciuc. Acuma ponta (minuscule) vă dă o altă cizmă. Dar în c.u.u.r. Nu mai sunteţi folositori pe moment.Aşteptaţi vă rog următoarele alegeri. O să ajungeţi din nou în centrul atenţiei. Pentru scurt timp......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață de zmeură (rețeta bunicii) Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori "dulceata-bunicii"? Nu? Cine n-a visat, copil, sa deschida capacul borcanului cu gem, peltea, serbet,... Citeşte