Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2015 - Anul XX, nr. 122 (5934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Aleşii locali au dat „cu piciorul” la o finanţare de 120.000 de euro, pentru gestionarea adăpostului de câini al Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei aproape 2.000 de câini din adăpostul de animale din lunca Sucevei, adunaţi de pe străzile municipiului, se dovedesc a fi o povară greu de gestionat, de care o parte din aleşii locali încearcă să scape după metoda struţului, în loc să ia decizii clare.

În şedinţa de ieri, votul negativ dat de 13 din cei 21 de consilieri locali prezenţi a dus la alungarea unui partener care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi unul serios, de încredere, datorită căruia adăpostul de animale din lunca Sucevei a cunoscut multe îmbunătăţiri şi o gestionare foarte bună.

Prin asocierea cu Proanimals Tina, o asociaţie înfiinţată de un grup de voluntari din Germania, care de ani de zile au contribuit la amenajarea adăpostului şi întreţinerea câinilor şi pisicilor de acolo, municipalitatea suceveană scăpa de o mulţime de cheltuieli pe care trebuie să le facă şi de grija celor aproape 2.000 de animale.

Prin acest contract, partenerii germani se angajau să contribuie lunar cu aproximativ 10.000 de euro,  bani pentru plata personalului de la adăpost, a medicilor veterinari care se ocupă de tratarea, sterilizarea şi deparazitarea câinilor de pe străzi, dar şi a celor cu stăpân, în cadrul unor campanii gratuite, pentru reparaţii şi construcţii la adăpost, hrană pentru animale şi multe alte operaţiuni necesare pentru funcţionarea adăpostului. Printre obligaţii se număra şi realizarea a câte 500 de adopţii internaţionale în fiecare an, precum şi eutanasierea câinilor bolnavi sau agresivi, măsură care a şi fost aplicată de ei anul acesta în zeci de cazuri, în care medicii veterinari au decis că asta e cea mai bună soluţie.

De cealaltă parte, municipalitatea suceveană avea obligaţia de a contribui cu aproximativ 15.000 de lei lunar, pentru plata unei părţi din hrana necesară animalelor, plata utilităţilor, incinerarea cadavrelor câinilor morţi, paza adăpostului cu o firmă specializată, lemne de foc pentru încălzirea pe timp de iarnă a clădirilor adăpostului şi asigurarea materialelor sanitar-veterinare necesare pentru îngrijirea câinilor din adăpost, dar şi pentru campaniile de sterilizare gratuită a câinilor de pe străzi, dar şi a celor de curte care nu sunt de rasă. În total, contribuţia municipalităţii sucevene se ridica la aproape 40.000 de euro anual, de trei ori mai mică decât cea a asociaţiei Proanimals Tina, de 120.000 de euro.

„Banii aceştia nu trebuie să îi dăm neapărat lună de lună, ci doar când sunt necesari. La început am fost şi eu reticent. După ce ne-am certat de vreo cinci ori, în cele din urmă m-am convins. Prin planul de măsuri propus de ei, putem scăpa în câţiva ani de câinii de pe străzi. Degeaba am prins noi  2.000 de câini de la încredinţarea acestui serviciu unei firme private, că alţii tot vin din localităţile învecinate. Trebuie acţionat la nivel zonal”, a spus primarul Ion Lungu.

Chiar de consilieri precum Adrian Arămescu, cunoscut pentru atitudinea sa dură contra prezenţei câinilor pe străzi, s-au lăsat convinşi de bunele intenţii ale partenerului german, Ralf Trautmann, care a condus 18 ore pentru a fi prezent la şedinţă, la votul final proiectul a picat.

Reţinerile consilierilor în a aloca fonduri pentru gestionarea adăpostului de animale, care nu are cum funcţiona fără finanţare, ridică acum o nouă problemă. Ce se va întâmpla cu cei aproape 2.000 de câini din adăpost, care nu pot fi lăsaţi fără hrană şi îngrijire, dar şi cu cei care urmează să fie prinşi în continuare, conform contractului cu Diasil, care e obligată să captureze lunar 250 de câini?

Trebuie menţionat că, în prezent, municipalitatea nu mai are contract de administrare a adăpostului cu nici o asociaţie, de mai bine de o lună şi jumătate. Din inerţie, necesităţile de acolo au fost asigurate de cei de la Proanimals, care, odată cu acest refuz din partea CL, ar putea spune adio Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aleşii locali au dat „cu piciorul” la o finanţare de 120.000 de euro, pentru gestionarea adăpostului de câini al Sucevei.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aleşii locali au dat „cu piciorul” la o finanţare de 120.000 de euro, pentru gestionarea adăpostului de câini al Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tochitură moldovenească Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se... Citeşte