Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2015 - Anul XX, nr. 95 (5907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În campanie

Şeful Direcţiei Agricole Suceava a dat scaunul din birou pe cel din tractor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, a schimbat în aceste zile scaunul de şef peste agricultura din judeţ cu cel de pe un tractor, cu care a demarat în regim de urgenţă lucrările de pregătire a terenurilor şi apoi de însămânţare, pentru campania din acest an. Tânărul în vârstă de 32 de ani deţine o mică afacere de familie, la Liteni, unde lucrează în jur de 30 de hectare de teren, iar faptul că a ajuns şeful unei instituţii nu l-a făcut să apeleze la alţi oameni pentru a-i munci terenul. Costan spune că agricultura este ca un hobby pentru el, un hobby care este însă şi principala sursă de venit a familiei.

 

„Şi luna de miere tot muncind în agricultură am făcut-o”

Vinerea trecută, Vasile Costan a lucrat pe tractor cât a fost ziua de lungă pe un teren aflat la limita dintre Liteni şi comuna Vultureşti. Acolo a însămânţat o suprafaţă de 10 hectare cu soia. Pentru că această primăvară a fost foarte capricioasă, ziua de vineri, 24 aprilie, a fost practic prima cu condiţii ideale pentru lucrările de însămânţare. O astfel de şansă nu a putut fi ratată de Costan. S-a urcat într-unul din cele trei tractoare pe care le deţine şi s-a apucat de treabă.

Faptul că şi-a luat concediu de odihnă pentru a lucra pe tractor nu e o premieră pentru Costan, din contră:

„Eu tot timpul, din 2009, de când lucrez la instituţii publice, mi-am luat zilele de concediu pentru a lucra acasă, în agricultură. Şi luna de miere tot muncind în agricultură am făcut-o”, povesteşte tânărul care este de meserie inginer agronom.

 

Nu îi este ruşine să muncească pe tractor şi este convins că alţii nu ar lucra la fel de bine ca el

Îl întrebăm dacă nu crede că a munci pe tractor este sub pretenţiile unui director:

“Eu nu pot să mă schimb, provin dintr-o familie de agronomi, am făcut agricultură din burta mamei, cum se zice.... prefer să-mi lucrez singur terenurile pentru că ştiu cel mai bine ce am de făcut. Când nu voi mai fi şef la Direcţia Agricolă tot agricultura va fi activitatea de bază, ca şi acum”, spune Vasile Costan.

 

Cât câştigă Vasile Costan ca director

Ca director executiv al Direcţiei Agricole, Vasile Costan acesta are un salariu net de 2.400 de lei.

Îl întrebăm dacă acest venit este cel pe care se bazează în principal.

„Îmi susţin familia din agricultură, aici e activitatea de bază, dacă aş lucra la APIA probabil că aş putea să-mi susţin familia din salariu”,  spune Vasile Costan, aducând în atenţie discrepenţa enormă dintre salariile angajaţilor celor două instituţii, ambele din sectorul agricol. La Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava cel mai mic salariu este de 2.200 de lei, în timp ce personalul de conducere are salarii de 5.000-6.000 de lei.   

„Tot ce am realizat şi mi-am făcut până acum e din agricultură, salariul e pentru o rată, pentru întreţinere şi cam atât”, subliniază agronomul.

 

Secretele succesului pentru Vasile Costan

Ferma vegetală a familiei Costan cuprinde aproximativ 30 de hectare de teren agricol, 23 de hectare aflate în proprietate, iar restul teren luat în arendă. În ultimii ani fermierul Vasile Costan a cultivat predominant două culturi: soia şi grâu, plus suprafeţe mai mici de porumb.

Acesta ne-a explicat că soia a fost cultura predominantă în ultimii 4-5 ani pentru că de fiecare dată i-a adus profit. Cu atât mai mult cu cât pentru soia se acordă o subvenţie de 325 de euro la hectar, pe lângă ajutorul de 200 de euro la hectar, subvenţia pe suprafaţă.

Spune că în condiţiile în care în America Centrală a fost secetă în acest an porumbul ar putea avea un preţ foarte bun, astfel că în 2015 va însămânţa o suprafaţă importantă şi cu această cultură.

„În condiţiile agriculturii pe care o fac eu, bazându-mă pe tehnologie, pot să vă spun că munca depusă a meritat”, explică fermierul.

 

Lucrează din 1986 pe un tractor cumpărat la mâna a doua 

Costan are trei tractoare cu care efectuează mecanizat toate lucrările. Este vorba de două tractoare româneşti, un U445 şi un U 650, şi un tractor de capacitate mare, Deutz-Fahr, cumpărat la mâna a doua şi care are deja aproape 30 de ani vechime.

A cumpărat acest tractor, fabricat în 1986, cu 8.000 de euro, din Belgia. Cheltuielile nu s-au oprit însă aici. Transportul tractorului l-a mai costat 2.000 de euro, iar plugul cu care lucrează încă 4.000 de euro.

„Aceste tractoare mai vechi sunt mecanice, mai uşor de reparat, nu ca cele noi, cu senzori, la care îţi trebuie laptop”, a explicat Vasile Costan.  

 

Singurul ajutor este un vecin, care lucrează pe al doilea tractor

Vineri, când reporterii Monitorului de Suceava au fost la Liteni, alături de Costan, pe terenul său mai lucra şi al doilea tractor. La volan se afla localnicul Tudorel Calistru, „Duţu”, singurul om care îl mai ajută atunci când are mult de lucrat şi este presat de timp, cum este cazul acum.

Nea Duţu a făcut o înţelegere cu Vasile Costan, în avantajul ambilor:

“Eu îl ajut la treabă, pe tractor, iar el îmi lucrează şi terenul meu, cu utilajele lui. Lucrăm foarte bine, e un băiat cuminte, face treabă şi facem treabă bună împreună”, ne-a spus Tudorel Calistru.  

 

Planuri de viitor

Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, este căsătorit şi are un copil. Părinţii săi lucrează la Primăria oraşului Liteni, fiul bucurându-se acum de terenul cumpărat de-a lungul anilor de tatăl său.

Costan mai are doi fraţi, din care unul a amenajat recent o plantaţie de nouă hectare de pomi fructiferi, tot la Liteni. Ca orice fermier care se respectă, Vasile Costan vrea să-şi extindă suprafeţele lucrate şi să-şi amenajeze o hală care să funcţioneze ca centru de achiziţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Direcţiei Agricole Suceava a dat scaunul din birou pe cel din tractor.
 Vizualizări articol: 4701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şeful Direcţiei Agricole Suceava a dat scaunul din birou pe cel din tractor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei