Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 apr 2015 - Anul XX, nr. 95 (5907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patru metode de a găti corect şi sănătos alimentele

De fapt, tehnicile sănătoase de gătit nu sunt nicidecum dificile, nu ne cer un efort considerabil şi, cu siguranţă, folosindu-le vom avea posibilitatea să ne ţinem în frâu greutatea. 

Dar să facem o trecere în revistă a celor mai sănătoase tehnici de gătit:

 

1. Gătitul la aburi

Este cu certitudine cea mai sănătoasă şi totodată cea mai simplă tehnică de gătit. Dacă nu aveţi la îndemână un steamer profesional, atunci e suficient să folosiţi o oală mare cu aburi deasupra căreia aşezaţi o strecurătoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneţi legumele, carnea, peştele (chiar şi aluaturile pot fi gătite astfel) în strecurătoare, în vreme ce apa fierbe dedesubt. Gătitul la aburi prezervă toate substanţele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mâncării preparate astfel, puteţi adăuga în apa care fierbe condimentele care vă plac.

 

2. Posarea

Este o metodă de preparare specifică pentru alimente care au de la natură o textură moale, precum peştele, carnea de pui, fructele şi ouăle. Alimentele se pregătesc în apă caldă, vasul fiind ţinut pe foc mic, astfel încât lichidul să nu atingă temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor "blanşa"). Atunci când se poseaza ouă (ochiuri româneşti, fierte în apă, de exemplu), trebuie adăugate în lichid şi câteva picături de oţet. Posarea este o modalitate de a adăuga în meniul nostru o cantitate suficientă de proteine sănătoase.

 

3. Prăjirea

Este şi aceasta o metodă sănătoasă de gătit, cu o condiţie: să folosiţi doar foarte-foarte puţin ulei. Este de preferat uleiul de palmier sau untul (ultimele cercetări probând că acesta e mai sănătos decât uleiul de floarea-soarelui dublu rafinat), dar şi uleiul de susan, de orez sau de struguri. Se pun câteva picături în tigaie, iar legumele prăjite în aceste condiţii îşi vor păstra toate substanţele nutritive, textura şi culoarea. Carnea prăjită după această metodă trebuie tăiată în fâşii subţiri; aşa se economiseşte timp, deoarece carnea se coace mai repede. Un sfat: pentru că, totuşi, cantitatea de ulei este minimă, e recomandat ca alimentele să fie stropite din când în când cu apă, ca să nu se ardă. 

Grillul (sau grătarul) este o tehnică de preparare prin care se sporesc aromele şi textura hranei. Este o metodă destul de rapidă de gătit, căldura uscată provenind de la grill (indiferent dacă este orizontal sau vertical) asigurând formarea unei cruste, în interiorul căreia alimentele îşi păstrează suculentă.

 

4. Coacerea

Este o tehnică excelentă pentru mâncăruri din fructe de mare, păsări de curte, bucăţi mari de carne. Este recomandat să se folosească adaosuri de genul: marinade, suc de lămâie, iaurt sau miere. Alimentele trebuie să fie aşezate pe un grilaj, cu o tavă dedesubt, în care să se adune grăsimile care picură din alimente. De asemenea, e bine să se coacă separat legumele şi separat carnea, pentru a păstra intacte proprietăţile nutritive ale alimentelor.

Sursa: antenasatelor.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru metode de a găti corect şi sănătos alimentele.
 Vizualizări articol: 9854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patru metode de a găti corect şi sănătos alimentele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei