Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2015 - Anul XX, nr. 81 (5893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un secol şi ceva

Dorinţă la 105 ani: „Aş vrea să mai trăiesc 15-20 de ani pentru că viaţa e foarte frumoasă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tinereţe fără bătrâneţe este expresia care i se potriveşte de minune Aretei Dominte, o femeie din Fundu Moldovei care pe 5 aprilie a împlinit 105 ani. Chiar dacă a lăsat în urmă mai bine de un secol de viaţă, fiind martora a două războaie mondiale, a unei dictaturi comuniste şi a unui haos postrevoluţionar, Areta Dominte nu regretă nimic.

Are un entuziasm şi o vivacitate greu de imaginat pentru vârsta ei, făcându-i invidioşi pe mulţi dintre consăteni, inclusiv pe cele două fiice în viaţă, nici ele prea tinere de vreme ce au în jur de 80 de ani.

Areta Dominte a făcut aproape de toate în viaţă, dar chiar şi aşa, cu ocazia petrecerii pe care i-a organizat-o nepotul Ioan Ţăran Baciu, a ţinut să-i traseze câteva „directive”.

„În primul rând mi-a spus să am grijă de izvorul situat în apropierea pârâului Colacu, un izvor descoperit cu ani în urmă şi din care bea apă zilnic. Chiar mi-a spus că îi dă puteri şi de fiecare dată când bea apă simte că pluteşte. <Dacă nu te îngrijeşti de izvor, o să ai de-a face cu mine>, asta mi-a spus de ziua ei”, a povestit Ioan Ţăran Baciu.

Nu a fost singura dorinţă pe care Areta Dominte şi-a pus-o cu ocazia celor 105 ani de viaţă.

„<Aş vrea să mai trăiesc 15-20 de ani pentru că viaţa e foarte frumoasă>, asta ne-a spus tuturor, şi nu putem decât să-i urăm să i se împlinească această dorinţă”, a mai arătat Ioan Ţăran Baciu.

Unul dintre secretele longevităţii Aretei Dominte poate fi şi acela că i-a plăcut sportul şi a fost o femeie activă pe tot parcursul vieţii.

Chiar şi acum îşi spală şi îşi calcă singură hainele şi stă la taclale cu toţi cei care îi trec pragul casei.

Areta Dominte nu a uitat nimic din anii care au trecut peste ea, începând cu perioada interbelică, când împreună cu soţul avea un han în Fundu Moldovei, şi continuând cu viaţa din comunism, când împreună cu Ansamblul Arcanul a mers la Londra pentru a prezenta un program de dansuri din Bucovina chiar la Casa Regală. 

„A avut o viaţă lungă şi pigmentată cu evenimente dintre cele mai deosebite. Sperăm să fim lângă ea mulţi ani de acum încolo”, a completat nepotul Ioan Ţăran Baciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dorinţă la 105 ani: „Aş vrea să mai trăiesc 15-20 de ani pentru că viaţa e foarte frumoasă”.
 Vizualizări articol: 4764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Dorinţă la 105 ani: „Aş vrea să mai trăiesc 15-20 de ani pentru că viaţa e foarte frumoasă”4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Miel în sos de iaurt, ca la machidoni Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca nu se munceste, pentru a nu ramane fara grane sau fara animale. Cei care mananca in aceasta zi graunte, de... Citeşte