Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2015 - Anul XX, nr. 80 (5892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Asasinat şi Sadoveanu!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De n-ar fi bizar, ar fi hazliu: „asasinarea” scriitorilor români... continuă! După ce ar fi fost ucis mizerabil şi mişeleşte Eminescu (complotul fiind condus de regele Carol I şi de Maiorescu!!), a venit rândul lui Goga (otrăvit?), Rebreanu (împuşcat în 1944?), Labiş (împins sub tramvai?), Deşliu (înecat?), Preda (sufocat?). Iată-l, mai nou, şi pe Sadoveanu trecut pe lista celor reduşi la tăcere din motive... politice. „Noutatea” datează din 2010, dar au trebuit să treacă cinci ani până s-a învrednicit cineva să pună pe internet articolul „Misteriosul deces al scriitorului Sadoveanu”, semnat în „Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi” de Gabi Gomboş - Frumuşica. Din vechiul târguşor moldovenesc Frumuşica s-au ridicat condeieri cunoscuţi în epocă (Zigu Ornea, Mihail Davidoglu), într-un sat din vecinătate s-a născut directorul Teatrului Naţional din Iaşi (1942-1944) şi scriitorul Dimitrie Iov („Au înflorit castanii la Soroca / Pe strada mea au înflorit castanii / Sub umbra lor se plimbă azi duşmanii...”).

Faptul că autorul articolului (s-o spunem: impecabil redactat) aşază alături de semnătură precizarea privind locul scrierii este menit, probabil, să sugereze o anume apartenenţă, dacă nu chiar descendenţă, dintr-un „genius loci” ce permite atitudine echilibrată şi distanţare neimplicată. Mărturisesc: nu citesc „Săptămânalul independent Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi”, aşa că aflu abia acum de contribuţia lui Gabi Gomboş, care, la rându-i, invocă o atenţionare mai veche, din 2009, a gazetarului botoşănean Ion Rotundu, pe blog-ul căruia s-ar fi postat semnalarea „... moartea sa (a lui Sadoveanu, n.m.) se trage de la masoni, pentru că a predat regimului comunist listele cu cei aparţinând Ordinului Masonic”. Că Sadoveanu a fost mason, şi încă de rang 33, se ştie. Că legionarii acuzau Masoneria de toate relele, iar se ştie.

Într-un articol semnat de dr. Ilie Rădulescu se scria, negru pe alb: „Scoateţi din biblioteci toate operele sufletului de năpârcă al lui Mihail Sadoveanu şi aruncaţi-le în flăcări...” Până la urmă, Ordinul Masonic a fost trimis în afara legii (deşi atât regele, cât şi patriarhul... erau masoni!) şi abia în 1945 s-a încercat o târzie resurecţie. Fără prea mult succes: şi regimul Dej a declarat-o ilegală. Moment în care, se spune, spre a câştiga bunăvoinţa noilor autorităţi, Sadoveanu ar fi predat listele tuturor membrilor. Trădare? Din câte ştiu, listele cu pricina le aveau de mult şi Siguranţa, şi Poliţia, şi Poliţia legionară. Aşadar, Masoneria ar fi răzbunat, în 1961, inutila „trădare” din 1948.

De altfel, şi „asasinarea” lui Eminescu (într-o a treia variantă) ar fi fost regizată şi tradusă în fapt tot de masoni, între cele două „execuţii” existând un element comun: aceeaşi armă a crimei: Eminescu a fost lovit cu o piatră în cap, Sadoveanu, aşijderea. Cu precizarea că pietroiul care l-ar fi ucis pe Sadoveanu era învelit într-o hârtie ce purta înscrise însemnele masonice. A văzut cineva vreodată bolovanul fatal, ca să nu mai vorbim şi despre hârtia... cu precizarea expeditorului? Nu, niciodată, nimeni. Vreo altă mărturie, barem o „suspiciune rezonabilă”? Nici vorbă. Oribilul asasinat s-ar fi petrecut (1961) în timpul mersului rapidului Bucureşti-Iaşi; în tot vagonul de clasa I nu s-au aflat decât Sadoveanu şi sceleratul asasin? Unde-i piatra, unde-i hârtia, unde-s martorii, unde-i sângele, că, la sosirea medicilor, octogenarul scriitor (răpus de un infarct) n-avea nici o zgârietură?

Iată şi alte precizări: cică „scriitorul ar fi decedat imediat, făcând inutil efortul marilor doctori bucureşteni”. S-o fi întors rapidul în Gara de Nord? Că mergea... spre Iaşi. Şi cum se face că „decedatul imediat” a mai trăit destulă vreme, orb, la Mănăstirea Neamţ? Par întrebări la care-i greu de răspuns, aşa că scenariştii vin cu altă trăsnaie: de fapt, Sadoveanu se ducea la Iaşi pentru o aventură galantă (toată admiraţia noastră: trecuse de 81 de ani...) şi, spre a-şi asigura succesul, a apelat la „ajutorul unor tovarăşi dintr-o ţară socialistă prietenă”. Săritori, amicii „mai galbeni la culoare” i-au furnizat un flacon-minune, fără, însă, a-l însoţi cu instrucţiunile de utilizare. Nerăbdător, Sadoveanu a încercat să-i probeze eficienţa încă din tren, a greşit doza şi ăsta i-a fost sfârşitul. Scenariul l-ar fi pus în circulaţie C.D. Zeletin, într-o discuţie neoficială purtată cândva la... Flămânzi. Nu există, desigur, nici o probă, nici o mărturie, nimic.

Şi uite-aşa ne ucidem scriitorii pe bandă rulantă, doar-doar ne-o lua cineva în seamă, pe ruta Frumuşica-Flămânzi-Dorohoi-Botoşani urmând să se strecoare încă o erată de scandal la istoria literaturii române...  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asasinat şi Sadoveanu!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Asasinat şi Sadoveanu!4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine mănăstirească Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne analizăm gândurile și faptele şi să ne armonizăm fiinţa umană, trupeşte şi sufleteşte. Este o perioadă de post şi de... Citeşte