Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2015 - Anul XX, nr. 64 (5876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vizită oficială

Preşedintele Ucrainei i-a mulţumit deputatului Ion Marocico pentru implicarea şi reacţiile ferme pe care le are în favoarea susţinerii acestei ţări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a apreciat faptul că minoritatea ucraineană din România este reprezentată în Parlament. Afirmaţia a fost făcută de deputatul Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, după vizita pe care a efectuat-o în Ucraina în cursul zilei de marţi, 17 martie. Ion Marocico a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele României, Klaus Iohannis, în vizita oficială pe care a efectuat-o în Ucraina. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, precum şi depuneri de coroane de flori în memoria victimelor Holodomorului (foametea ucraineană din anii 1932-1933) şi ale Euromaidanului (protestul pro-european din Kiev, din 2013).

Ion Marocico a precizat că discuţiile s-au axat pe stadiul şi perspectivele relaţiilor dintre cele două ţări, cu accent pe aprofundarea cooperării la nivel politic şi pe dezvoltarea de proiecte de interes comun, pe disponibilitatea părţii române de a împărtăşi din experienţa şi expertiza acumulate în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană, şi implicit, pe susţinerea Ucrainei pe acest drum.

„În contextul ultimelor evoluţii, a fost subliniată necesitatea aplicării neîntârziate şi necondiţionate a Pachetului de Înţelegeri de la Minsk, România conturându-se caun factor activ în promovarea democraţiei şi păcii în regiune. Totodată, afost reiterată susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Ion Marocico.

El a amintit că în ceea ce priveşte subiectul susţinerii comunităţilor etnice, cei doi şefi de state au convenit să deao mai mare vizibilitate comunităţii de ucraineni din România şi, respectiv, de români din Ucraina, ele trebuind să devină un liant care să contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale. De precizat că în cadrul discuţiilor, preşedintele Ucrainei a apreciat în mod deosebit faptul că minoritatea ucraineană din România este reprezentată în Parlament şi şi-a exprimat satisfacţia faţă de participarea deputatului Ion Marocico la delegaţia oficială care a efectuat această vizită oficială. În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei i-a mulţumit deputatului Ion Marocico pentru implicarea şi reacţiile ferme pe care le are în favoarea susţinerii Ucrainei, precum şi întregii comunităţi de ucraineni pentru sprijinul exprimat în acest sens.

La rândul său, în numele comunităţii de ucraineni din România, Ion Marocico a oferit asigurări înaltului demnitar ucrainean pentru suportul total, şi în continuare, pentru Ucraina „pe drumul liber ales, indiferent de cât de lung şi de dificil se va dovedi a fi”.

Nu în ultimul rând, Ion Marocico i-a transmis mulţumiri preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru abordarea constructivă în relaţia bilaterală cu Ucraina, pentru reafirmarea susţinerii şi acordarea de expertiză statului vecin şi prieten, precum şi pentru deschiderea în tratarea şi rezolvarea problemelor etnicilor ucraineni din România.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Ucrainei i-a mulţumit deputatului Ion Marocico pentru implicarea şi reacţiile ferme pe care le are în favoarea susţinerii acestei ţări.
 Vizualizări articol: 1700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Preşedintele Ucrainei i-a mulţumit deputatului Ion Marocico pentru implicarea şi reacţiile ferme pe care le are în favoarea susţinerii acestei ţări1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Romanii sunt deja asimilati in Ucraina! trimis de
(19 mar 2015, 13:42:19
Comunitatea etnică moldo-română din Ucraina este a treia etnie ca număr, după comunitatea ucraineană şi după cea rusească.
Pericolul cel mai mare căruia i se supune comunitatea românească din Ucraina este cel al asimilării, adică renunţarea la identitatea românească (moldovenească – în nordul şi sudul Basarabiei, precum şi în zonele de peste Nistru şi de peste Bug). Acest proces avansează cu paşi rapizi, întrucât în prezent tot mai mulţi părinţi de etnie română îşi înscriu copiii în clase cu predare în limba ucraineană, pentru ca aceştia să poată studia la o facultate în regiunea în care locuiesc. Învăţământul superior în Ucraina, inclusiv în instituţiile de învăţământ din oraşele Cernăuţi, Odesa şi Ujgorod, se desfăşoară în limba ucraineană.
1.1  RE: Romanii sunt deja asimilati in Ucraina! trimis de
(19 mar 2015, 13:44:12
Singura facultate unde se poate studia în limba română – cea de Filologie, secţia Română – jumătate din cursuri se ţin în ucraineană, cu justificarea autorităţilor din domeniul învăţământului că acest fapt este în avantajul studenţilor, deoarece astfel absolvenţii se vor putea angaja la dorinţă (sau la nevoie?) şi în şcoli cu predarea în limba ucraineană – vor avea mai multe opţiuni în ceea ce priveşte angajarea în câmpul muncii. Cei care vor să se înscrie la Facultatea de Filologie, secţia Română, a Universităţii de Stat din Cernăuţi, trebuie să susţină examene la limba ucraineană şi la istoria Ucrainei în limba ucraineană. Pe de altă parte, cetăţenii ucraineni care obţin diplome de studii în România şi Republica Moldova cu mari greutăţi le pot echivala / nostrifica: trebuie să achite taxe mari şi să susţină examene suplimentare în limba ucraineană, inclusiv la limba ucraineană.
1.2  RE: Romanii sunt deja asimilati in Ucraina! trimis de
(19 mar 2015, 13:46:18
Pentru soluţionarea acestor probleme înainte de toate este necesară instituirea unui dialog româno-român, între românii din cele două state româneşti – România şi Republica Moldova, pe de o parte, şi dintre acestea şi comunitatea românească din Ucraina, de cealaltă parte. Bucureştiul şi Chişinăul nu susţin minoritatea românească (moldovenească) din statul vecin, aşa cum Ungaria susţine minoritatea maghiară din Transcarpatia (151.500 de persoane)3. În localitatea Beregovo activează un Institut pedagogic cu predarea în limba maghiară, care pregăteşte profesori pentru şcolile cu predare în limba maghiară din regiunea Transcarpatică, unde convieţuieşte minoritatea maghiară, şi care este susţinut de statul maghiar.
1.3  RE: Romanii sunt deja asimilati in Ucraina! trimis de
(19 mar 2015, 13:48:45
Atunci când o parte a unei etnii este pe cale să îşi piardă identitatea culturală – în primul rând limba maternă – trebuie făcut totul pentru asigurarea condiţiilor în care minoritatea etnică să supravieţuiască din punct de vedere cultural. Dacă în zece ani românii care se identifică drept moldoveni au scăzut cu 20,5% (17.294) în regiunea Cernăuţi (la recensământul din 2001 în comparaţie cu datele recensământului din 1989), înseamnă că minoritatea moldo-română din Ucraina este într-o situaţie dificilă. Aceste 20,5% nu au emigrat în Republica Moldova, în România sau în alte ţări. O explicaţie a scăderii bruşte ar fi faptul că 20,5% au renegat identitatea etnică a părinţilor lor, pentru a putea să se afirme în cadrul societăţii ucrainene. Dacă pentru a-ţi obţine drepturile fireşti în Ucraina trebuie să renunţi la identitatea etnică şi culturală (aşa cum fac părinţii moldo-români din satul Coteleu (Koteleva), raionul Noua Suliţă, care vorbesc cu copiii lor preşcolari în limba ucraineană – „pentru ca să le fie mai uşor atunci când vor merge la şcoala” cu predare în limba ucraineană), atunci situaţia nu este una dintre cele mai bune pentru minoritatea moldo-română, care locuieşte pe teritoriul său istoric, unde s-a format ca etnie, aflat în prezent între graniţele statului ucrainean.
1.4  RE: Romanii sunt deja asimilati in Ucraina! trimis de
(19 mar 2015, 13:55:17
Tratatul româno-ucrainean, semnat în 1997 de preşedinţii Emil Constantinescu şi Leonid Kucima, a stârnit multe nemulţumiri, iar unii intelectuali ai comunităţii româneşti din Ucraina l-au calificat drept un act de trădare faţă de românii din teritoriile istorice româneşti, aflate în prezent în cadrul graniţelor statului ucrainean. Nu înţelegem de ce partea română nu a negociat şi inclus în tratat unele clauze care să ajute comunitatea românească. Este cunoscut faptul că Tratatul de la Trianon, semnat la data de 4 iunie 1920 în Palatul Marele Trianon de la Versailles între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial (16 state aliate, inclusiv România) şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins, prevedea, de exemplu, posibilitatea creării autonomiei teritoriale pentru minoritatea maghiară în Transilvania. Cred că românii din regiunea Cernăuţi ar putea să solicite statutul de limbă oficială pentru limba română în regiunea Cernăuţi.
Ne ateptam de la dl presedinte Iohannis sa fac ceva mai mult fata de predecesorii lui

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei