Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2015 - Anul XX, nr. 64 (5876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cetăţi restaurate

Trei cetăţi din sistemul de apărare a Moldovei din timpul domniei lui Ştefan cel Mare intră în circuitul turistic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei cetăţi din sistemul de apărare a Moldovei medievale, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, care-au făcut obiectul proiectului transfrontalier cu genericul „Bijuterii Medievale” (proiect derulat prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană) sunt pregătite pentru a intra în circuitul turistic. Este vorba de Cetatea de Scaun a Sucevei (România), Cetatea Soroca (Republica Moldova) şi Cetatea Hotin (Ucraina), monumente istorice care au fost restaurate şi reabilitate cu fonduri europene.

 

La Cetatea Sucevei lucrările se vor finaliza în iunie, iar la Cetatea Soroca, la jumătatea lunii mai

Dacă la Cetatea de Scaun a Sucevei lucrările de restaurare şi reamenajare (care se ridică la suma de 52,59 de milioane de lei, din care 35,58 de milioane de lei reprezintă contribuția Uniunii Europene) sunt aproape finalizate pentru ca obiectivul să fie redeschis în luna iunie a.c., Cetatea Soroca (închisă pentru lucrări de restaurare de mai bine de un an şi jumătate) va fi redeschisă pentru public la jumătatea lunii mai a.c.

Reabilitarea Cetăţii Soroca (din valoarea totală a  Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”, de trei milioane de euro, două milioane de euro au fost alocaţi restaurării Cetăţii Soroca) se face cu restauratori din România, inclusiv cu materiale aduse de peste Prut, iar în cadrul proiectului a fost cuprinsă și reparaţia drumului ce duce de la intrarea în oraș până la monumentul istoric.

 

Cetatea Hotin a fost declarată ca fiind una dintre cele şapte minuni ale Ucrainei

Cetatea Hotin, de pe malul abrupt al Nistrului (Regiunea Cernăuţi, Ucraina), care este deschisă pentru vizitare, ignoră însă personalitatea voievodului Ştefan cel Mare, a cărui efigie nu se regăseşte în şirul figurilor istorice care au marcat istoria cetăţii, deşi voievodul moldav, care a redobândit Hotinul de la polonezi după un asediu de doi ani, a extins şi a întărit zidurile cetăţii, transformând-o într-una din cele mai redutabile fortăreţe de apărare a frontierei nordice a Moldovei. În anul 2000, Guvernul Ucrainei a înființat Rezervația istorico-arhitecturală „Cetatea Hotinului”, iar în 2007 cetatea, o importantă atracție turistică a ţării vecine, a fost declarată ca fiind una dintre cele şapte minuni ale Ucrainei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei cetăţi din sistemul de apărare a Moldovei din timpul domniei lui Ştefan cel Mare intră în circuitul turistic.
 Vizualizări articol: 3854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Trei cetăţi din sistemul de apărare a Moldovei din timpul domniei lui Ştefan cel Mare intră în circuitul turistic5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei