Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 feb 2015 - Anul XX, nr. 34 (5846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La DNA Suceava

Şi-a adus aminte, după un an, că a fost bătut de şeful secţiei de poliţie. Poliţistul a fost încătuşat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un simplu denunţ şi o pereche de cătuşe. Cam asta i s-a întâmplat şefului Secţiei de Poliţie Gălăneşti, comisarul Marius Ciotău, acuzat de cercetare abuzivă în dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care colegii săi, agenţii Ilie Pîrghie şi Constantin Chichiriţă, au fost puşi sub învinuire pentru că ar fi fabricat probe în două dosare penale.

Potrivit scenariului DNA: poliţiştii Pîrghie şi Chichiriţă au măsluit probe pentru a-i băga după gratii pe doi indivizi (Gheorghe Ion Ciotău şi Romică Ungurean) care le dădeau în vileag activităţile de contrabandă, raportând ilegalităţile contrabandiştilor în uniformă unui ofiţer din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI).

Ofiţerul SIPI mergea cu informaţiile la şeful său, Cristian Macsim, însă acesta, potrivit celor de la DNA, a ignorat demersurile subordonatului său.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cei doi informatori îi dădeau informaţii false ofiţerului SIPI despre implicarea poliţiştilor în contrabandă, în dorinţa de a se răzbuna pe cei care i-au prins şi trimis în judecată. Mai mult, procurorul de la Rădăuţi susţine în rechizitoriul din septembrie 2014, în care i-a dat pe mâna judecătorilor pe Ciotău şi Ungurean, că aceştia erau învăţaţi de ofiţerul SIPI şi cum să se răzbune pe poliţiştii care-i anchetau.

În ediţie de ieri vă prezentam cum unul dintre denunţători, Gheorghe Ion Ciotău, le-a spus anchetatorilor de la DNA cum, într-o noapte de octombrie 2013, în timp ce-şi păzea ogorul de hoţii de porumb, a observat un jeep intrând pe terenul lui, iar la scurt timp o maşină de poliţie. Şoferul maşinii de teren a fugit, iar poliţiştii au început să descarce ţigări de contrabandă din jeep şi să le încarce în maşina lor. Când s-a dus să-i întrebe ce fac, poliţiştii i-au dat şi lui câteva baxuri în contul pagubelor făcute în lanul de porumb. Câteva zile, mai târziu, aceiaşi poliţiştii i-au făcut percheziţie acasă, mai povesteşte Ciotău, şi i-au făcut dosar penal pentru contrabandă. La vremea respectivă, spune denunţătorul, nu a scos o vorbă despre întâmplarea din lanul de porumb. Le-a spus anchetatorilor că ţigările, peste 1.000 de pachete, erau pentru consumul propriu şi al familiei.

Acelaşi Gheorghe Ion Ciotău le-a mai povestit procurorilor anticorupţie şi cum în vara lui 2013 i-a mai prins o dată, pe aceiaşi poliţişti, când încărcau în autospeciala de poliţie ţigări abandonate de contrabandişti.

 

Le-a povestit procurorilor DNA de bătaia primită de la şeful secţiei de poliţie

Astăzi, vă prezentăm un alt denunţ din dosarul cu pricina, un denunţ făcut de un anume Constantin Moisiuc, individ care a fost trimis în judecată, în iarna lui 2013, alături de Gheorghe Ion Ciotău, cei doi fiind acuzaţi că au furat mobila de bucătărie, nou-nouţă, cu tot cu electrocasnice, din casa unei femei plecate la muncă în Italia.

La vremea respectivă, poliţiştii Secţiei Gălăneşti au găsit o parte din mobilierul cu pricina în casa surorii lui Gheorghe Ion Ciotău, iar o altă parte la un tâmplar, care a declarat că i-a fost adusă de cei doi inculpaţi (Ciotău şi Moisiuc), pentru a o modifica.

Din locuinţa părţii vătămate mai fuseseră furate şi alte bunuri, printre care mai mulţi colaci cu tub izolator culorile alb şi negru, care ar fi fost găsiţi ulterior la percheziţia făcută acasă la Constantin Moisiuc.

Audiat de procurorii DNA Suceava, în decembrie 2014, Moisiuc şi-a amintit cum a fost bătut cu sălbăticie, în urmă cu mai bine de un an de zile, de şeful Secţiei de Poliţie Gălăneşti, comisarul Marius Ciotău.

 

Bătut în reprize. O dată în postul de poliţie, apoi afară. „A început să mă lovească cu pumnii şi picioarele”

Era la scurt timp după percheziţiile de la locuinţele lui Gheorghe Ion Ciotău, povesteşte Constantin Moisiuc, când a fost chemat la postul de poliţie din Frătăuţii Noi de agentul Constantin Chichiriţă.

Aici, scrie în declaraţia lui Moisiuc, l-a luat în primire comisarul Ciotău, care l-a înjurat şi i-a cerut, pe un ton răspicat, să declare tot despre celălalt inculpat.

„Am precizat că nu cunoscut amănunte şi am refuzat totodată să mint”, a declarat Constantin Moisiuc în faţa anchetatorilor de la DNA, precizând că şeful secţiei de la Gălăneşti l-a lovit cu palmele, iar apoi a încercat să-i dea la coaste, din șocul loviturilor fiind proiectat cu capul de un birou. A doua repriză de bătaie a fost în faţa postului de poliţie: „Ofiţerul Ciotău Marius fără să spună ceva a început să mă lovească cu pumnii şi picioarele, eu am căzut la pământ, ofiţerul lovindu-mă din acest moment peste tot corpul. Mi-am apărat doar faţa cu mâinile, după care, după aproximativ două minute, au ieșit ceilalţi poliţiști”. Aceştia din urmă nu au mai văzut nimic, explică Moisiuc, pentru că șeful lor plecase imediat din zonă.

„Mi-a fost frică să recunosc că am luat bătaie de la șeful lor, gândindu-mă că aceștia vor continua agresiunea”, mai scrie în denunţ, precizând că a mers pe jos cinci kilometri până acasă, iar aici și-a rugat soţia să nu spună la nimeni. Nu şi-a scos certificat medico-legal, nu s-a dus la spital, pentru că poliţiștii „mi-au interzis verbal să părăsesc localitatea şi nici nu dispuneau de nici o sumă de bani”.

 

„Nu puteam face efort, nu puteam să respir şi nici să mă deplasez”

Iar urmările loviturilor primite le-a resimţit multă vreme: „M-am simţit foarte rău, în sensul că nu puteam face efort, nu puteam să respir şi nici să mă deplasez... Nu puteam nici măcar să-mi duc fetiţa în vârstă de şase ani, elevă în clasa pregătitoare, la şcoală, neputându-mă deplasa deloc. Nu am putut desfășura nici un fel de activitate în gospodărie, din cauza durerilor costale. Şi în momentul de faţă (n.r. - decembrie 2014) acuz dureri în zona în care am fost lovit. Este posibil să fie vorba de o ruptură de coaste”.

Constantin Moisiuc le-a mai povestit procurorilor de la DNA că soţia sa a fost cea care a preluat sarcinile gospodărești, el fiind ţintuit la pat. El nu a putut să se ocupe nici de înmormântarea tatălui său, care a murit la scurtă vreme după acel incident.

 

Leziunile i s-au vindecat miraculos?

Potrivit rechizitoriului Parchetului de la Rădăuţi, Constantin Moisiuc a fost audiat iniţial pe 5 noiembrie 2013, când a declarat că nu îl cunoaşte pe tâmplarul care susţinea că mobila furată i-a fost adusă de cei doi inculpaţi.

Pe 11 noiembrie 2013, tâmplarul şi un alt martor fac o recunoaştere din grup şi îl indică pe Moisiuc drept unul dintre cei doi care au descărcat mobila ridicată ulterior de anchetatori din casa lui.

În ziua următoare, pe 12 noiembrie, Moisiuc este audiat din nou, iar de data aceasta revine asupra declaraţiei: „şi-a amintit” că s-a întâlnit cu Gheorghe Ion Ciotău, iar acesta l-a rugat să îl ajute să care mobila respectivă.

Tot în acea zi, poliţiștii fac percheziţie acasă la Moisiuc şi găsesc mai multe bunuri furate (role cu fir de cupru liţat provenienţă Italia şi tub izolator fir conductor), bunuri recunoscute de partea vătămată, femeia din casa căreia s-a furat şi mobilierul de bucătărie cu tot cu electrocasnice.

Pe 12 noiembrie 2013, începând cu ora 17.00, Moisiuc a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Potrivit procedurilor, orice persoană care este introdusă în arest este văzută de un medic şi îi este făcută o fişă medicală.

Surse din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava ne-au mărturisit că inculpatul nu prezenta urme de agresiune, deşi, ulterior, în declaraţia dată acum două luni la DNA, spunea că a fost bătut măr.

 

Comisarul acuzat vrea să fie dus la detectorul de minciuni. Şi el, şi denunţătorul

Denunţul făcut de Constantin Moisiuc a stat la baza acuzării comisarului Marius Ciotău, cel care la câteva zile după ce „victima” a dat declaraţii a fost luat de acasă cu mascaţii, iar spre seară închis în arestul instituţiei al cărei angajat este de aproape două decenii.

Surse apropiate comisarului Ciotău ne-au mărturisit că ofiţerul vrea să fie dus la detectorul de minciuni pentru a-şi dovedi nevinovăţia, iar odată cu el să fie testaţi la poligraf şi denunţătorii din dosarul instrumentat de DNA.

 

A făcut parte din „poliţiştii anului 2012”

În 2012, Marius Ciotău era inspector principal şi conducea Secţia de poliţie Gălăneşti.

În martie 2013, de Ziua Poliţiei Române, a fost unul dintre cei patru poliţişti (doi ofiţeri şi doi agenţi) avansaţi înainte de termen pentru rezultate deosebite, aşa-zişii „poliţişti ai anului 2012”.

Marius Ciotău a fost premiat pentru soluţionarea unor cauze complexe.

Potrivit datelor furnizate la acea vreme de Biroul de presă al poliţiei judeţene, ofiţerul Ciotău a avut un rol important în soluţionarea dosarelor privind mai multe buldo-excavatoare şi betoniere furate din străinătate şi găsite la o cunoscută firmă de construcţii din Suceava.

Acelaşi poliţist, susţin reprezentanţii IPJ Suceava, a făcut şi numeroase constatări ale unor infracţiuni de contrabandă şi a rezolvat un dosar complex de braconaj.

Astăzi, în urma acuzaţiilor ce i se aduc, el a fost pus la dispoziţia unităţii, mutat cu serviciul în altă parte, salariul redus la aproape jumătate, având o funcţie de debutant, ca şi când ar fi terminat ieri academia de poliţie, deşi are aproape 19 ani de când îmbracă uniforma de ofiţer al Poliţiei Române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a adus aminte, după un an, că a fost bătut de şeful secţiei de poliţie. Poliţistul a fost încătuşat.
 Vizualizări articol: 1690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Şi-a adus aminte, după un an, că a fost bătut de şeful secţiei de poliţie. Poliţistul a fost încătuşat3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dovleac copt, cu miere Ai trebuință de: 800 g dovleac (zis și plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.Cum se procedează: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahăr tos și se așază... Citeşte