Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 feb 2015 - Anul XX, nr. 34 (5846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege absurdă

După 35 de ani de muncă, are o pensie cu 14 lei mai mare decât pensia minimă garantată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean în vârstă de 60 de ani s-a pensionat, la sfârşitul anului trecut, după 35 de ani de activitate ca economist. Până în 1990 a lucrat la fosta IMUS Suceava, apoi în sistemul privat şi aproape jumătate din anii lucraţi a avut salarii destul de mari. În data de 16 decembrie 2014, a primit decizia privind acordarea pensiei anticipate parţiale. Suma pe care i-o va aduce poştaşul lunar: 414 lei. Fostul economist ne-a declarat că a contestat decizia de pensionare, atât în ceea ce priveşte calculul pensiei, cât şi pentru că nu i-a fost luată în consideraţie o adeverinţă de încadrare a grupa a II-a de muncă, eliberată de fosta MES SA Suceava.

Din verificările noastre a reieşit că, în baza Legii pensiilor 263/2010, cei 414 lei reprezintă suma maximă pe care o va primi până când va împlini vârsta de pensionare de 65 de ani şi va primi 790,7 lei. Asta în condiţiile în care 15 ani, până în 1990, a avut salarii peste 1 punct de pensie. După aceea, însă, timp de 19 ani, contribuţia plătită de angajator la bugetul asigurărilor sociale a fost pentru salarii mult mai mici, sub jumătate de punct de pensie, 0,3 şi chiar 0,2 punct de pensie. De asemenea, ca economist nu se încadrează în lista prevăzută de lege pentru a beneficia de grupa a II-a de muncă, decât dacă MES SA îi poate elibera documente cu care să probeze că din funcţia pe care a avut-o a lucrat în condiţii corespunzătoare acestei grupe. Ceea ce întreprinderea nu a făcut până acum.

 

Poţi avea pensie şi fără să fi cotizat măcar o zi

Prin urmare, fostul economist de la IMUS şi MES primeşte în continuare o pensie doar cu 14 lei mai mare faţă de pensia minimă garantată de care beneficiază şi persoane care au cotizat la sistemul de pensii o singură lună sau deloc. Este vorba aici despre situaţia ipotetică în care cineva merge astăzi la Casa de Pensii şi încheie un contract de asigurat, plătind suma de 233 de lei. După o lună de zile, dacă un medic de expertiză îi stabileşte prin decizie un grad de invaliditate de gradul II, respectiva persoană îşi depune dosar de pensionare şi obţine o pensie de 400 de lei. Dacă este vorba despre o persoană cu studii superioare sau care are stagiul militar satisfăcut, care are o astfel de decizie de invaliditate, nici cotizarea pentru o lună de zile nu mai este necesară, deoarece studiile superioare şi stagiul militar se consideră vechime în muncă.

Această categorie, de pensie socială minimă garantată, care din acest an este de 400 de lei, a fost instituită prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2009. Nivelul maxim se stabileşte anual şi diferenţa în plus, faţă de suma cuvenită pensionarilor respectivi, este acoperită din bugetul de stat.

Principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a primi indemnizaţia socială sunt: să fie pensionar în cadrul sistemului public de pensii din România (pentru toate categoriile de pensii acordate conform legii, indiferent când s-au deschis aceste drepturi sau în baza căror acte normative); să aibă domiciliul în România; cuantumul însumat al veniturilor sale din pensii (atât din sistemul public, cât şi din alte sisteme neintegrate acestuia) şi din alte drepturi, stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, să fie sub nivelul maxim legal al indemnizaţiei sociale. Pensionarii din fostele CAP-uri trebuie să aibă minimum 15 ani vechime până în 1990.

De instituirea acestei pensii minime garantate sunt avantajaţi beneficiarii de pensii de urmaş, ale căror cuantumuri sunt de obicei foarte mici, beneficiarii pensiilor stabilite în baza stagiului de cotizare stabilit doar după timpul util la pensie pentru agricultori şi beneficiarii unor pensii de invaliditate de gradul III, a căror invaliditate a fost generată de o boală obişnuită şi au o perioadă mică de cotizare în cadrul sistemului public de pensii.

Invaliditatea de gradul III este caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

 

Un profesor de muzică bolnav de leucemie are de returnat pensia de invaliditate pe câteva luni

Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, din cauza neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, din cauza bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. Atenţie, însă: în cazul beneficiarilor unei pensii de invaliditate, sunt situaţii care atrag după sine suspendarea pensiei dacă persoana în cauză realizează alte venituri, indiferent de cuantumul acestora.

Este cazul unui profesor de muzică din Câmpulung Moldovenesc, bolnav de leucemie, care acum trebuie să returneze banii corespunzători pensiei în lunile în care a primit bani din drepturile de autor pentru un CD de muzică. Profesorul este bolnav de leucemie şi nu mai poate presta o activitate de genul celei implicate de sistemul şcolar, dar talentul şi inteligenţa sunt funcţionale şi poate compune muzică. Din păcate, legea nu face diferenţă şi pentru câţiva lei încasaţi din drepturi de autor trebuie să returneze statului câteva mii. Chiar dacă într-o lună suma încasată din drepturile de autor este de 1 leu, iar pensia de invaliditate este de 500 de lei, pentru acel leu pensia se suspendă pentru luna respectivă. Obligaţia de a anunţa Casa de Pensii despre schimbarea situaţiei financiare revine beneficiarului. În cazul în care nu o face, acest lucru se depistează oricum, la verificările încrucişate cu baza de date de la Fisc şi beneficiarul primeşte decizie de imputare pentru pensia considerată a fi încasată necuvenit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După 35 de ani de muncă, are o pensie cu 14 lei mai mare decât pensia minimă garantată.
 Vizualizări articol: 4080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
După 35 de ani de muncă, are o pensie cu 14 lei mai mare decât pensia minimă garantată4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incredibil trimis de
(12 feb 2015, 16:58:05
Dragi români, aceasta nu este țara noastră !
2.   Emigrati trimis de
(13 feb 2015, 07:48:19
pentru tineri: emigrati cat se poate de repede!
3.   La munca!!! trimis de
(13 feb 2015, 09:12:21
Foarte multi militieni si ofiteri MAN au iesit la pensie la virsta de 40-45 ani.Pe langa pensii de invidiat au mai primit si nu mai stiu ce compesatii conform unor HG-uri.Noi, prostimea,muncim pana la 65 ani pentru a primi niste pensii de mizerie.Bugetul are nevoie de fonduri pentru a plati aceste pensii, Si, mai sunt si alte categorii de pensionari care primec pensii maricele cam de pomana.Cineva trebuie sa munceasca sa aduca bani la buget.Acestia suntem noi cei care, pentru niste salarii vai de capul lor, muncim zilnic peste 10 ore fara CO sau zile libere.Incearca numai sa-ti ceri drepturile de la ,,patron"ca a doua zi ai ramas pe drumuri.GRIM1si BMICK au mare dreptate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dovleac copt, cu miere Ai trebuință de: 800 g dovleac (zis și plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.Cum se procedează: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahăr tos și se așază... Citeşte