Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2015 - Anul XX, nr. 2 (5814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

“Huţulca”

Mocăniţa a atras turiştii la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătorile de iarnă, atracţiile multiple din zonă, condiţiile foarte bune de cazare în pensiunile din Bucovina, tradiţiile şi bucatele specifice zonei i-au determinat pe mulţi români, dar şi străini să ajungă în judeţul Suceava la sfârşit de an.

Un punct de atracţie a fost mocăniţa “Huţulca”, care din preajma Crăciunului până după Anul Nou a transportat mii de turişti ce au dorit să vadă cum se circulă pe o cale ferată construită special pentru transportul lemnului de la gaterele din zonă. În vagoane încălzite cu sobe, turiştii care au plecat la drum cu trenul de epocă au avut ocazia să vadă peisaje de basm, să fie uraţi, colindaţi şi să cunoască frumoasele tradiţii de Anul Nou, cum ar fi jocul caprei, al ursului şi al căiuţilor, sau să guste din delicioasele preparate bucovinene. Trenurile au plecat în fiecare zi la orele 11.00 şi 14.00, fiind situaţii când a fost necesar să circule cu toate cele şase vagoane plus un vagon descoperit pentru a putea lua toţi turiştii.

 

Ospăţ cu bucate tradiţionale la Argel

După o scurtă oprire pentru alimentarea cu lemne şi pentru a se obţine presiunea corespunzătoare, trenul tractat de o locomotivă puternică, de 150  de cai putere, a ajuns la capătul liniei, la Argel, unde călătorii au fost invitaţi la o masă bucovineană cu borş fierbinte, sarmale şi tocăniţă de mistreţ.

“Noi îi aşteptăm la capătul liniei pe turiştii care vin cu mocăniţa cu o masă tradiţională bucovineană făcută aici la ceaun, cu vin fiert, ceai fierbinte şi afinată”, ne-a spus Ionuţ Haucă, cel care se ocupă de ospăţul turiştilor la capăt de linie.

Intenţia lui Georg Hocevar, proprietarul mocăniţei, este ca turiştii care vor merge în vizită în zona Moldoviţa să poată ajunge până la Mănăstirea Moldoviţa cu mocăniţa prin extinderea liniei cu aproximativ 5 kilometri, până la Vatra Moldoviţei, prin montarea unei şine pe interiorul ecartamentului CFR deja existent, dar nefuncţional din anul 2010, şi prin extinderea în amonte, după Argel, cu 3-4 kilometri, unde este o zonă superbă.

Aşa cum am aflat de la Ioan Popescu, mecanicul mocăniţei, garnitura de la Moldoviţa va reporni în perioada sărbătorilor pascale şi la vară.

Pe lângă mocăniţă, turiştii ajunşi în zonă au admirat operele de artă expuse în Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, unic în lume prin valoarea exponatelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocăniţa a atras turiştii la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Mocăniţa a atras turiştii la Moldoviţa5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei