Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2015 - Anul XX, nr. 2 (5814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Economii evaporate

Incredibila poveste a colonelului care a strâns o avere pe care a lăsat-o la îndemâna hoţilor, într-o casă nelocuită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un colonel pensionar în vârstă de 72 de ani, care locuieşte într-un apartament din Suceava şi are o casă la Dărmăneşti, a rămas, în perioada sărbătorilor de iarnă, fără o sacoşă de bani, o adevărată avere pentru un om de rând. Hoţii i-au intrat în casa din Dărmăneşti, în care colonelul şi soţia sa locuiesc doar sporadic, şi au furat în jur de 250.000 de lei (2,5 miliarde de lei vechi), bijuterii din aur şi multe alte bunuri care erau în casă. Pensionarul în vârstă de 72 de ani, Victor Pihureac, a acceptat să stea de vorbă cu reporterii Monitorului de Suceava şi să arate ce dezastru i-au lăsat în casă hoţii, trei tineri de etnie romă care au fost prinşi între timp de poliţie. Mare parte din prejudiciu a rămas încă nerecuperat.

 

Până să dea de bani, hoţii au cărat o sumedenie de lucruri de mică valoare

Bărbatul de 72 de ani a fost colonel pompier la mai multe unităţi din ţară, iar în 1995 a ieşit la pensie. Fiind cadru militar de rang superior are o pensie foarte bună, 3.000 de lei în momentul de faţă. În perioada sărbătorilor de iarnă, casa din Dărmăneşti a pensionarului a fost călcată de hoţii. Autorii, în număr de trei, susţin poliţiştii, au forţat mai întâi intrarea în bucătăria de vară. De aici au furat tot ce le-a picat la mână.

Au plecat din casa soţilor Pihureac cu scule de atelier, cuie, burghie, balamale, un rotopercutor, o drujbă, patru butelii, tigăi şi multe alte bunuri mai mult sau mai puţin mărunte. Le-au încărcat apoi într-o maşină sau o căruţă. S-au încurcat cu aceste „nimicuri”, mai mult ca sigur fără a bănui că în casă stau teancuri de lei, dolari şi euro.

„Au acoperit geamurile cu pături, cred că au găsit greu întrerupătoarele pentru că am găsit multe beţe de chibrit arse pe jos, le-au aprins ca să caute întrerupătoarele. Bine că nu au dat foc şi la casă...”, spune amărât colonelul pensionar.

 

A adunat într-un dulap teancuri de bani, timp de 20 de ani

Surprinzător sau nu, nici unul dintre vecini nu a auzit sau văzut nimic. Cert este că hoţii au pătruns apoi în casă, după ce au spart un geam. Au răvăşit aproape toate camerele, în căutare de bunuri de mai mare valoare sau bani. Au mai furat costume, sticle de băutură şi alte bunuri de acest gen până când au ajuns în dormitorul în care erau banii. Pensionarul ţinea într-un banal dulap de dormitor o imensă sumă de bani. În jur de 250.000 de lei, a estimat omul în declaraţia dată anchetatorilor. Recunoaşte că nu ştie exact câţi bani avea.

„De când am ieşit la pensie, în 1995, am pus bani deoparte. Nu am luat un ban pentru nimic, în afara de cheltuieli curente, şi am adunat restul aici în dulap. Erau teancuri legate cu elastic şi puse în pachete, şi lei, şi euro, şi dolari, cum i-am adunat de-a lungul anilor”, explică, spre uluirea noastră, bărbatul.

 

Pensionarul şi soţia sa cred că cea mai mare parte a sumei de bani şi-a pierdut urma

Faptul că a depozitat o sumă atât de mare într-o casă nelocuită permanent nu i se pare ceva ieşit din comun. Victor Pihureac nu a luat niciodată în calcul posibilitate ca hoţii să-i răscolească locuinţa şi dă de înţeles că nu ar apela nici de acum încolo la un depozit bancar.

Lângă bani se aflau mai multe cutii, una cu acte, una cu medalii şi insigne şi una cu bijuterii din aur. Hoţii nu puteau să le rateze nici pe acestea.

Poliţiştii au reuşit să recupereze până acum 7.000 de lei, 5.000 de euro şi mai multe bijuterii. De asemenea, au confiscat o maşină care a fost cumpărată de unul dintre hoţi imediat după furt. Aşadar, doar o mică parte din prejudiciu.

Pensionarul şi soţia sa cred că hoţii au împărţit imediat banii la mai multe familii de romi din Pătrăuţi, pentru a le pierde urma. Oamenii sunt conştienţi că nu vor recupera tot prejudiciul, însă speră ca poliţiştii să le mai găsească totuşi o parte din bani.  

 

Şi-a cumpărat maşină şi a îngropat o parte din bani într-un borcan

În ceea ce priveşte ancheta poliţiei, datele prezentate oficial de anchetatori sunt următoarele.

Pe 28 decembrie 2014, Secţia 5 de Poliţie Rurală Dărmăneşti a fost sesizată de Victor Pihureac că din locuinţa pe care o deţine în Dărmăneşti i s-au sustras mai multe bunuri, suma de 250.000 de lei şi bijuterii din aur. Imediat s-a format o echipă operativă, ancheta fiind preluată de ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Bărbatul nu mai fusese la casa din Dărmăneşti dinainte de Crăciun.

Din cercetarea de la faţa locului a rezultat că hoţii au pătruns în bucătăria de vară, iar apoi în casă, cel mai probabil furtul fiind comis în noapte de Ajun.

La scurt timp de la furt, Beniamin Darie, în vârstă de 18 ani, care locuieşte într-o casă vecină, în care stă singura familie de romi din Dărmăneşti, şi-a cumpărat un autoturism pe care a dat câteva mii de euro. Tânărul de 18 ani provine dintr-o familie săracă, tatăl său muncind cu ziua. Tatăl tânărului a muncit de mai multe ori la grădina familiei Pihureac.

Poliţiştii au mai stabilit apoi că Beniamin Darie a acţionat împreună cu Daniel şi Vasile Hariga, ambii în vârstă de 19 ani, din Pătrăuţi, cei trei fiind toţi rude între ei.

Suma de bani recuperată până acum, 7.000 de lei şi 5.000 de euro, era ascunsă într-un borcan care a fost îngropat de Beniamin Darie la marginea unei păduri.

Doi dintre cei trei tineri acuzaţi de furt, cei care au pătruns efectiv în casă, au fost arestaţi preventiv pe 31 decembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incredibila poveste a colonelului care a strâns o avere pe care a lăsat-o la îndemâna hoţilor, într-o casă nelocuită.
 Vizualizări articol: 8423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 5 voturi
Incredibila poveste a colonelului care a strâns o avere pe care a lăsat-o la îndemâna hoţilor, într-o casă nelocuită2.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai schimbati subiectul. trimis de
( 6 ian 2015, 11:21:11
Nu inteleg unde bateti. In mod normal, la asa sume, babalacul asta trebuia sa aiba paza la domiciliu sau sa-si puna averea la banca. Nu ma bucur, dar cineva trebuie sa arate la lume ca asa ceva nu se face. Practic nu a avut nimic, in instanta asta valoreaza cu zero. Si eu pot sa ma laud ca am avut 500.000 de euro in casa si m-a furat cineva. Politia ar trebui sa precizeze ca cine detine sume sau bijuterii in casa, mai mari de 50.000 de lei, fara sa-i declare si sa fie sub paza privata, nu raspunde. Sunt alte incidente care depind siguranta suceveanului, timpul alocat acestor gen de fapte trebuie platit de cel care le provoaca.
2.   Greseala ! trimis de
( 6 ian 2015, 11:54:19
Ca sa fiu scurt , am sa spun doar ca bani nu se tin acasa , pentru asta exista banci . Adaug ca pensionarul respectiv , probabil sufera de vre-o boala , care a pricinuit acest comportament , de a tine bani si bijuterii in casa in care nu locuiesti permanent.
3.   Comentariu trimis de
( 6 ian 2015, 12:13:16
Asta-i colonel? Dupa cata minte are, cred ca nu e nici caporal. Aaa, daca provine din elementul muncitoresc, cu 8 clase apoi liceul la seral, facut colonel la apelul de seara de regimul Ceausescu, asta-i altceva. Si cum domnia si prostia se platesc...
4.   Felicitari trimis de
( 6 ian 2015, 13:07:26
din comentarii pagubitul e vinovat,ca si zicala mortul mereu e de vina
si va mai mirati de ce avem un asa sistem,este facut dupa gandirea majoritatii
va arde invidia ca are babalacu bani si voi cumparati tigari la bucata rusesti?
eu nu inteleg de ce nu tinea banutii in ap.unde si locuia in majoritatea timpului,dar asta a fost decizia lui si suporta consecintele
dupa ce ca au furat nu era destul au si distrus casa omului
5.   COMPLETARE trimis de
( 6 ian 2015, 22:03:52
SA VEDETI PUZDERIA DE GENERALI DIN ZONA C-LUNG,CE AVERI AU.
E ADEVARAT,UNII AU SI CATE UN FRATE PADURAR.AM MAI SCRIS,IN 2001 A ,,MERLIT-O'' UN COLONEL,DE LA,, BRACONEALA'' IN SPITALUL C-LUNG.NU SE BUCURA NIMENI,INSA E TRAGIC SA-I VEZI CUM SE CHINUIE CU FICATUL CIURUIT.
DIMINEATA ,,BONCALUIESC'' CA CERBII,IAR SEARA CAND SE CULCA,,GROHAIE'' CA MISTRETII LA JIR.TOTUSI D-ZEU NU BATE CU BOTA,TE,,IMPROPRIETARESTE'' CU O GUTA,CEL PUTIN.
AM UN VECIN,FOST ,,COLONELCIUC'' CARE DIN CAUZA GUTEI A SCHIMBAT MASINA CU BICICLETA.COPIII II MAI ARUNCA CATE O PISICA PE SPATE CAND TRECE PRIN CARTIER, DELICIUL PLOZILOR FIIND MAXIM,DAR GUTA E GUTA,RABZI CU STOICISM SI TE RECULEGI APOI.AI FOST,ACUM NU MAI ESTI.CATE ANIMALE RANITE MORTAL NU RABDA PANA MOR???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei