Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2015 - Anul XX, nr. 2 (5814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii

Contractul oneros încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, o ameninţare la adresa banului public

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contractul oneros încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, soţia ex-senatorului liberal Tiberiu Prodan, a fost anulat de magistraţii de la Tribunalul Suceava pe motiv că reprezintă  „o îngrădire a accesului la justiţie”, dar şi pentru că „nu se poate considera că banul public nu este ameninţat prin contractul în discuţie”.

Soluţia judecătorilor Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Suceava nu a fost pe placul avocatei Marinela Prodan, care a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel Suceava, o soluţie definitivă urmând să fie luată la această instanţă.

În motivarea oferită de judecători se arată că posibilitatea ca SC Obcina SA Rădăuţi, societate administrată de omul de afaceri Arcadie Plămadă, să plătească o sumă de 50.000 de euro cu titlu de cheltuieli judiciare „poate constitui şi o îngrădire a accesului la justiţie, un asemenea onorariu, chiar şi pentru o persoană juridică, putând descuraja persoana în cauză la continuarea demersului juridic”.

Pe de altă parte, magistraţii au ajuns la concluzia că Primăria Rădăuţi nu avea nevoie să încheie un asemenea contract, pentru simplul fapt că în schema Compartimentului Juridic figurează „4-5 jurişti”. „Contractarea unor servicii similare cu atribuţiile de serviciu ale angajaţilor proprii este neîntemeiată şi nejustificată. Mai mult, contractarea/achitarea de servicii de asistare, respectiv reprezentare a unităţii administrativ teritoriale în justiţie contravine principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în utilizarea banului public”, se mai arată în motivarea Tribunalului Suceava.

 

Primăria Rădăuţi era obligată să achite 50.000 de euro dacă renunţa la proces

O altă problemă ridicată de avocata Marinela Prodan a fost aceea că nu s-a adus atingere banului public, şi asta pentru că onorariul fix, în cuantum de 50.000 de euro, urma să fie achitat doar după finalizarea cu succes a procesului privind radierea unui spaţiu aflat în incinta Bibliotecii Municipale Rădăuţi.

În realitate, arată judecătorii, la punctul 8.1 din contract se stipula că „părţile au convenit ca onorariul fix să fie plătit de client, respectiv Primăria Municipiului Rădăuţi, în cazul în care acesta renunţa la serviciile cabinetului de avocat”.

„În concluzie, nu se poate considera că banul public nu este ameninţat prin contractul în discuţie”, se mai menţionează în motivarea judecătorilor suceveni.

Un alt aspect interesant la acest contract dubios este faptul că nicăieri nu este amintit că exista o Hotărâre de Consiliu Local Rădăuţi prin care avocata care reprezenta interesele administraţiei locale, în speţă Marinela Prodan, urma să încaseze un onorariu de succes de 15.000 de euro.

 

Procesul urmărea tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti

Contractul respectiv a fost încheiat în august 2010 şi stipula că Marinela Prodan trebuia să reprezinte administraţia locală din Rădăuţi în procesul cu SC Obcina SA, societate la care administrator este omul de afaceri Arcadie Plămadă. Prin acest proces se dorea tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la spaţiul în care a funcţionat biblioteca orăşenească.

Acest contract a fost încheiat în mod ilegal, aşa cum susţin procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deoarece s-au încălcat prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, potrivit cărora în cazul în care valoarea depăşeşte 30.000 de euro, autoritatea publică în cauză este obligată să organizeze o licitaţie, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul contractului cu avocata Marinela Prodan.

 

Olărean a ajuns în arest preventiv pentru că a încercat să şteargă urmele acestei afaceri ilegale

Pentru că se simţea în culpă în acest caz, Aurel Olărean a încercat să modifice contractul încheiat de Primăria Rădăuţi cu avocata Marinela Prodan în 16 august 2010. Aşa se face că în luna august a anului trecut, edilul din Rădăuţi a iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care dorea să modifice cuantumul onorariului avocaţial fix de la 50.000 de euro la 50.000 de lei. În acest fel, adăugându-se şi onorariul de succes de 15.000 de euro, suma totală a contractului nu ar mai fi depăşit 30.000 de euro (50.000 de lei + 15.000 de euro), şi nu s-ar mai fi încălcat astfel prevederile OUG 34/2006.

Numai că, neavând majoritate în Consiliul Local, Aurel Olărean a încercat să rezolve totul printr-o golănie.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au arătat procurorii DNA.

Ulterior, Aurel Olărean a fost arestat pentru şantaj, iar în noiembrie anul trecut a şi fost trimis în judecată pentru comiterea a cinci infracţiuni, respectiv 3 acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit.

 

La DNA Suceava există un dosar în lucru faţă de avocata Marinela Prodan

Dacă faţă de primarul suspendat al municipiului Rădăuţi lucrurile s-au clarificat, în ceea ce o priveşte pe Marinela Prodan situaţia este încă incertă. Şi asta pentru că administratorul SC Obcina SA Rădăuţi, Arcadie Plămadă, a depus o plângere penală la DNA Suceava pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece a semnat un contract de asistenţă juridică cu încălcarea legislaţiei vizând achiziţiile publice, prejudiciul creat fiind de 65.000 de euro.

De asemenea, Arcadie Plămadă a cerut cercetarea Marinelei Prodan pentru de uz de fals. Plângerea administratorului SC Obcina SA Rădăuţi este în continuare în lucru la DNA Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractul oneros încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, o ameninţare la adresa banului public.
 Vizualizări articol: 3016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Contractul oneros încheiat între Primăria Rădăuţi şi avocata Marinela Prodan, o ameninţare la adresa banului public5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei