Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2014 - Anul XIX, nr. 191 (5700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Expediţie

Un sucevean, într-o aventură extremă cu mașini de teren: „Himalaya Rally 2014”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un om de afaceri din municipiul Suceava, Cornel Toderaşcu (44 de ani), este unul dintre cei patru membri ai unui echipaj plecat de la începutul acestei luni într-o aventură extremă: „Himalaya Rally 2014”, România-China.

În două mașini Subaru Forester 4X4 second-hand, cei patru membri ai echipajului şi-au propus să parcurgă cea mai lungă expediție motorizată, alegând trasee din cele mai periculoase prin munţi şi pe teren accidentat: aproximativ 30.000 de kilometri, timp de o lună şi jumătate.

Traseul iniţial conturat de cei patru cuprindea şi India, însă probleme cu vizele le-au încurcat socotelile şi au fost nevoiţi să reconfigureze traseul.

„Aproape două luni am aşteptat viza de Pakistan, iar în cele din urmă am aflat că nu ne-a fost dată, pe motiv că nu ne pot asigura protecția. La granița dintre Iran şi Pakistan sunt aproximativ 300 de kilometri de podiş muntos, unde s-ar afla cuiburi de teroriști. Am fi avut nevoie de escortă în zonă”, explică Cornel Toderaşcu, precizând că astfel au picat de pe traseu două destinaţii principale: Pakistan şi India.

În prezent, din informaţiile trimise via internet, echipajul se află în China, după ce-a trecut prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus, Rusia şi Mongolia.

„În China vom sta aproximativ trei săptămâni, vom merge şi în Tibet, după care ne vom întoarce în Mongolia, iar de aici în Kazahstan, Turkmenistan, Iran, Turcia, Bulgaria şi înapoi acasă, undeva în a doua jumătate a lunii septembrie”, povesteşte suceveanul. 

„Marea Aventură”, aşa cum au denumit-o, cuprinde tot felul de obiective exotice, precum munţii Himalaya, podişul Tibet, Tunelurile Guoliang, Marele Zid Chinezesc, deşertul Gobi, munţii Altai, Transsiberianul, deşerturile iraniene, litoralul Golfului Persic. 

Expediţia este organizată de Marcel Vlăduţoiu, preşedinte al Hard Enduro Club Arad, acesta fiind unul dintre ceilalţi membri ai echipajulului, alături de Carol Krausz şi Alexandru Visu, toţi trei din Arad şi Timişoara.

Peripețiile celor patru aventurieri vor fi filmate de aceștia, iar la finalul expediţiei se doreşte realizarea unui material video despre „Marea Aventură”.

Costurile aproximative ale expediţiei: 30.000 de euro.

 

“Nu ştiau unde e România pe hartă”

Expediţia din acest an este o continuare a unei alte aventuri pline de adrenalină organizate acum doi ani de arădeanul Marcel Vlăduţoiu. Atunci, tot într-un echipaj de patru persoane, cu două SUV-uri Subaru Forester, au plecat într-o expediţie inedită: nouă ţări, 23.863 de kilometri (România, Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazahstan, Azerbaidjan, Iran, Turcia, Bulgaria).

„Am avut peste 20 de pene de cauciuc, s-au distrus opt telescoape şi patru arcuri şi 1.500 de kilometri am venit cu un alternator defect la una dintre maşini, schimbând bateriile între maşini tot la 30 de minute, uneori împingând, ba fiind chiar şi remorcaţi”, povesteau membrii echipajului la finalul expediţiei, mărturisind şi aventurile prin care au trecut: cum au traversat cu maşinile un râu, la graniţa Mongoliei cu Rusia, cu apa aproape de parbriz, cum s-au rătăcit în deşertul Gobi şi au rămas blocaţi 50 de ore în portul Aktau (Marea Caspică, Kazahstan), cu vama făcută, aşteptând vaporul ce nu mai andoca, fără a avea voie să plece de acolo, de ce a fost Mongolia cea mai sălbatică ţară şi Kazahstan cea mai scumpă, cum cele mai bune drumuri le-au găsit în Iran, cea mai spectaculoasă mâncare în Turcia, iar cea mai cumplită experienţă gastronomică în Mongolia (lapte de iapă - ayrag, „groaznic la gust: sărat, iute şi acru”), cum imitau găinile, oile sau vacile pentru a comanda de mâncare în Iran, cum au fost nevoiţi să doarmă cinci nopţi la rând în maşini, fără să aibă unde să se spele, despre şpăgile date la poliţiştii întâlniţi pe traseu, despre cele mai spectaculoase oraşe vizitate (Moscova, Astana, Baku, Esfahan şi Istanbul) şi multe, multe altele. Toate astea le-au prezentat într-un film documentar, dar şi o carte („O <inimă> pentru Asia - jurnal de călătorie”), scrisă de un jurnalist care a făcut parte din echipajul de acum doi ani, Adrian Moldovan.
“Despre România, unii auziseră graţie fotbalului sau fostului dictator Ceauşescu. Alţii credeau că am făcut parte din URSS, dar cei mai mulţi nu ştiau să poziţioneze exact pe hartă România”, scriau organizatorii pe pagina de Facebook a expediţiei de acum doi ani, „O <inimă> pentru Asia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean, într-o aventură extremă cu mașini de teren: „Himalaya Rally 2014”.
 Vizualizări articol: 2303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un sucevean, într-o aventură extremă cu mașini de teren: „Himalaya Rally 2014”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 aug 2014, 15:05:05
Asa cum aia nu stiau sa arate pe harta Romania, nici Sergiu Rusu nu face diferenta intre Slovenia si Slovacia. Deci?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei