Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2014 - Anul XIX, nr. 69 (5578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conflict

Salariaţii Spitalului din Humor, nemulţumiţi că nu-şi primesc drepturile câştigate în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariaţii de la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanță, prin hotărâri judecătoreşti definitive, sunt nemulţumiţi de conducerea unităţii, care la aproape şase luni de la finalizarea procesului nu a pus în practică decizia magistraţilor. Cei 130 de angajaţi spun că au cele mai mici lefuri din judeţ, iar sumele pe care ar urma să le bage în buzunar, de circa 1.000 lei de persoană, deşi nu sunt mari, ar însemna o recunoaştere a muncii lor. Oamenii spun că lucrează frecvent ore suplimentare, mai ales de când spitalul se pregăteşte să fie acreditat. „Suntem în perioada de acreditare, iar în octombrie vom fi vizitaţi de comisie. Stăm peste program, pe bani mai puţini decât ar trebui”, se plâng angajaţii.

În 10 octombrie 2013, Curtea de Apel Suceava a decis ca spitalul să le acorde celor 130 de salariaţi 25% din al XIII-lea salariu aferent anilor 2008 şi 2009 şi plata integrală a majorărilor salariale prevăzute de lege. Este vorba de diferenţa dintre drepturile salariale majorate cu 15% în baza Legii 285 din 2010 şi cele efectiv acordate în perioada ianuarie-septembrie 2011, care au fost sub acest procent, din lipsă de fonduri.

 

Managerul Cornel Vieru le promite angajaţilor plăţi eşalonate, începând cu 1 aprilie

Cornel Vieru, managerul Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, spune că potrivit Ordonanţei de Urgenţă 92 din 2012 va plăti angajaţilor drepturile salariale cuvenite. Sumele restante vor fi achitate eşalonat, în termen de cinci ani, aşa cum prevede legea: 5% în primul an, 10% în al doilea an, câte 25% în al treilea şi al patrulea an şi 35% în al cincilea an. Prima tranşă de bani va intra în buzunarele salariaţilor de la 1 aprilie, afirmă Cornel Vieru.

O altă nemulţumire a celor 130 de angajaţi ai spitalului humorean o reprezintă faptul că, spre deosebire de colegii din alte unităţi spitaliceşti, nu au mai primit tichete de masă de circa cinci ani. Deşi au cerut în instanţă şi acordararea acestui drept, pentru perioada 2009-2013, magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis anul trecut, pe 10 octombrie, că solicitarea oamenilor nu este întemeiată. Judecătorii au respins cererea, apreciind că potrivit Legii 142 din 1998 acordarea tichetelor de masă nu reprezintă o obligaţie pentru angajator, acest drept putând fi acordat opţional, în funcţie de buget. „Noi înţelegem că sunt probleme financiare şi tocmai de aceea nu am apelat până acum la măsuri extreme, ca executarea silită, dar ne-am dori să fim remuneraţi cum se cuvine. Anul trecut, în decembrie, am primit cinci tichete de masă, după îndelungi insistenţe. S-ar putea găsi resurse măcar de Paşte şi Crăciun, să vedem şi noi buna intenţie”, cred salariaţii.

 

Spitalul din Humor, cu un buget lunar de 316 mii lei, din care 250 mii lei sunt numai salariile

Spitalul Orăşenesc Gura Humorului a intrat în cursa pentru acreditare, proces îndelungat şi extrem de costisitor. Obţinerea acreditării presupune realizarea unor investiţii în igienizarea spaţiilor, achiziţionarea de instrumentar şi aparatură, pregătirea profesională a personalului etc. La toate acestea se adaugă şi plata unei taxe deloc de neglijat, de 25.000 de lei, care se stabileşte în funcţie de numărul de paturi al unităţii. Procesul de acreditare reprezintă în aceste condiţii un efort financiar deosebit, ţinând cont că singura sursă constantă de venit a spitalului este contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, în valoare de 316 mii lei pe lună. Din această sumă, 250 mii lei reprezintă numai fondul de salarii. „Cheltuielile de întreţinere a spitalului sunt foarte mari. În februarie, de exemplu, din diferenţa de 66 mii lei rămasă după plata salariilor, am achitat 10 mii lei pentru gazul metan, 9 mii lei contravaloarea energiei electrice şi 7 mii lei consumul de apă. Restul banilor s-au folosit pentru hrana bolnavilor şi achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare. Am fost sprijiniţi foarte mult de administraţia locală şi aşa am reuşit să supravieţuim cu toate costurile legate de acreditare. Sperăm să beneficiem şi în continuare de ajutorul primăriei şi al Consiliului Local”, a punctat Cornel Vieru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii Spitalului din Humor, nemulţumiţi că nu-şi primesc drepturile câştigate în instanţă.
 Vizualizări articol: 1718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Salariaţii Spitalului din Humor, nemulţumiţi că nu-şi primesc drepturile câştigate în instanţă4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei