Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2014 - Anul XIX, nr. 69 (5578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Probleme anticipate

Căderi îngrijorătoare de pietre de pe versanţi pe drumul turistic Pojorâta-Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Drumul judeţean 175 B, Pojorâta-Rarău, drumul turistic care asigură după mulţi ani de zile o cale de acces auto facilă spre masivul Rarău, se prezintă, la doi ani şi jumătate de la inaugurare, într-o stare îngrijorătoare. Pe mai multe porţiuni ale drumului judeţean se înregistrează căderi de pietre de pe versanţi, la fel cum de altfel s-a întâmplat şi în primăvara anului trecut. Problemele de acum au fost anticipate la puţin timp după inaugurare de unul dintre constructori.

 

Autorităţile au închis drumul, iar şoferii au urcat pe Rarău pe răspunderea lor

Oficial, drumul judeţean a fost închis în această iarnă. Un indicator de drum închis a fost montat la intrarea pe drumul judeţean dinspre Pojorâta, însă, în realitate, pe acesta s-a circulat aproape toată iarna. Şoferii care nu au văzut indicatorul ori s-au făcut că nu-l văd au urcat pe Rarău cu maşina atunci când vremea a permis. Au urcat practic pe răspunderea lor, indicatorul de drum închis absolvindu-l de orice răspundere pe administratorul drumului.

Decizia de închidere a drumului pe timp de iarnă, foarte contestabilă de altfel, a fost luată după ce acesta nu a fost încadrat în nivelurile I şi II de viabilitate. Practic, s-a considerat că nu este o prioritate menţinerea sa în condiţii circulabile pe timp de iarnă, din cauza costurilor ridicate de întreţinere şi a faptului că asigură accesul către un singur agent economic. Lipsa de întreţinere este evidentă însă acum, când drumul judeţean a fost invadat de bolovani.

 

Drumul va fi curăţat şi deschis oficial de săptămâna viitoare

Radu Avădanei, şeful Direcţiei de Drumuri Judeţene Suceava, a precizat că drumul este închis oficial până la finele lunii martie.

„De săptămâna viitoare firma care are contract de întreţinere pentru acest drum judeţean va interveni pentru curăţarea şoselei şi redeschiderea traficului în condiţii normale”, a explicat Radu Avădanei, care a subliniat că decizia de închidere a fost luată de consilierii judeţeni după încadrarea pe niveluri de viabilitate. 

 

Lipsa zidurilor de protecţie a drumului, o problemă semnalată de constructor încă din 2012

Drumul judeţean 175 B a fost inaugurat în toamna anului 2011, fiind o investiţie de 32,17 milioane de lei. În 2012, constructorul drumului, firma SCCF Group Colas Iaşi, atrăgea atenţia Consiliului Judeţean Suceava, prin adrese scrise, că drumul realizat cu eforturi şi bani grei poate fi distrus într-un timp extrem de scurt.

Problemele de la acea vreme apăruseră ca urmare a colmatării rigolelor de scurgere a apei. Pentru că investiţia nu a cuprins şi realizarea unor ziduri de protecţie serioase în calea versanţilor, cu timpul, aceştia au luat-o la vale, aşa cum era şi de aşteptat. Urmarea logică a fost aceea că rocile şi pământul căzute de pe versanţi s-au prăbuşit exact în rigolele de scurgere. Mai nou, pietrele şi mâlul de pe dealuri au ajuns şi pe carosabil.

„Noi am sesizat aceste probleme imediat după ce a trecut iarna, pentru că dacă nu se intervine la decolmatarea rigolelor vor apărea mari probleme. Neavând pe unde se scurge, apa se va infiltra în fundaţia drumului şi o va distruge. Procesele cele mai puternice se vor înregistra în perioada îngheţului şi dezgheţului”, declara în vara anului 2012, pentru Monitorul de Suceava. Dumitru Hanganu, fost director al SCCF Group Colas Iaşi.

Starea drumului de acum confirmă avertismentele de atunci şi mai grav este că problemele de acum par a fi doar începutul dezastrului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căderi îngrijorătoare de pietre de pe versanţi pe drumul turistic Pojorâta-Rarău.
 Vizualizări articol: 2092 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Căderi îngrijorătoare de pietre de pe versanţi pe drumul turistic Pojorâta-Rarău0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei