Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2014 - Anul XIX, nr. 69 (5578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doliu

Generalul Badea Crăciun, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, a murit la 90 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Generalul de brigadă Badea Crăciun, cel care a fost în ultimii ani preşedintele filialei Suceava a Asociaţiei Veteranilor de Război, a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 90 de ani. Generalul s-a făcut remarcat în ultimii ani prin eforturile pe care le-a depus pentru ca veteranii să nu fie văduviţi de drepturile conferite prin lege, dar şi prin faptul că, în ciuda vârstei înaintate, nu lipsea niciodată de la toate momentele de comemorare a eroilor şi veteranilor de război organizate în municipiul Suceava, dar şi în alte localităţi ale judeţului. În pragul vârstei de 90 de ani, generalul se remarca prin vitalitate, amprenta anilor fiind foarte bine ţinută în frâu de acesta. Anul trecut, generalul marcase, împreună cu soţia sa, 60 de ani de căsătorie. Din păcate, ambii sunt decedaţi acum. Generalul Badea Crăciun a murit după o luptă de câteva luni de zile cu o boală incurabilă.

Cei doi au avut împreună doi copii, o fată şi un băiat, ultimul fiind cadru militar.

 

Decorat cu Steaua României, Emblema de Onoare a Armatei Române şi cetăţean de onoare al Sucevei 

Colonelul (r) inginer doctor Vasile Davidel, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor”, filiala Suceava, l-a descris pe Badea Crăciun ca pe un om care lupta asiduu pentru drepturile veteranilor de război şi care povestea de fiecare dată, cu nostalgie, despre câţi au fost şi câţi au mai rămas.

„A fost un oltean cu suflet mare şi, cu toată sinceritatea, nu doar pentru că despre morţi se spune numai de bine, a fost un om care şi-a făcut datoria sub drapelul României”, a spus Vasile Davidel.

Conducerea Asociaţiei Veteranilor de Război Suceava a fost preluată de la finele anului trecut de profesorul colonel Mihai Filip. Acesta a subliniat că Badea Crăciun era decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român pentru servicii excepţionale aduse ţării, cu Emblema de Onoare a Armatei Române şi era cetăţean de onoare al municipiului Suceava. 

 

Badea Crăciun, de la luptele din al Doilea Război Mondial şi până la Revoluţia din 1989

Badea Crăciun s-a născut pe 14 decembrie 1923, fiind născut în comuna Gostavăţ, judeţul Olt. Şi-a început cariera militară în 1944, de la 1 septembrie 1944 acesta participând la luptele din Defileul Mureşului şi în Bazinul Crişurilor, până la eliberarea oraşului Oradea (12 octombrie 1944). După terminarea războiului mondial, generalul a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri a Ministerului de Interne. Badea Crăciun a luat contact cu judeţul Suceava în 1960, când a fost avansat la gradul de locotenent-colonel şi numit şef de stat major al batalionului 12 Grăniceri Rădăuţi. În 1968 a fost mutat la Garnizoana Suceava, în funcţia de şef de stat major al Gărzilor Patriotice din judeţul Suceava. Badea Crăciun a ieşit la pensie în 1982, însă a continuat să lucreze până în decembrie 1989 la Biroul Personal din cadrul Consiliului Judeţean Suceava.

Conform volumului „Veterani în slujba patriei”, scris de colonelul Constantin Chiper,  la Revoluţia din decembrie 1989 Badea Crăciun a fost printre primii reprezentanţi ai instituţiei care a colaborat cu revoluţionarii, îndrumându-i şi explicându-le inutilitatea unor gesturi agresive faţă de Palatul Administrativ ori vitrinele magazinelor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Generalul Badea Crăciun, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, a murit la 90 de ani.
 Vizualizări articol: 2672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Generalul Badea Crăciun, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, a murit la 90 de ani4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Condoleante trimis de
(26 mar 2014, 14:40:54
Mare om, mare caracter!!!Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei