Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 237 (5444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Durere sfâşietoare

Mii de credincioşi l-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul Vasile Nuţu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de oameni împietriţi de durere, lacrimi, flori şi multe rugăciuni l-au însoţit ieri pe ultimul drum pe preotul Vasile Nuţu. Ceremonia înmormântării, care a avut loc în jurul amiezii, la Catedrala "Naşterea Maicii Domnului" din Gura Humorului, a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor impresionat de aproape 150 de preoţi.

Soborul de preoţi a oficiat toată rânduiala creştinească specifică preoţilor mutaţi în Ceruri. Pe parcursul slujbei, atmosfera a fost una încărcată de emoţie, solemnitate şi evlavie, arhiereii şi preoţii, dar şi cântăreţii de la strană încercând să mângâie prin rugăciuni suferinţa familiei şi a enoriaşilor care l-au cunoscut şi preţuit pe preotul Vasile Nuţu.

 

Familia îndoliată

În mijlocul catedralei a fost aşezat sicriul cu trupul părintelui Vasile Nuţu, împrejurul căruia se aflau patru sfeşnice, cruciş, cu făclii aprinse. Pe sicriu erau aşezate Sfânta Evanghelie, o cruce din lemn, o candelă, un buchet de trandafiri albi şi o fotografie cu chipul părintelui Vasile Nuţu. Nenumărate buchete de flori, coroane cu mesaje emoţionante erau aşezate în jurul sicriului.

Cu chipurile cernite de durere, pe tot parcursul ceremoniei de înmormântare, nedeslipiţi de sicriu au fost preotul Mircea Nuţu şi Minodora, părinţii părintelui Vasile, Iulia, soţia răposatului, preotul Emanuel Ştefan Nuţu, fratele părintelui Vasile, slujitor la Parohia "Sfânta Înviere" din Viena, însoţiţi de alţi membri ai familiei.

 

„Să ne rugăm pentru el, să nu-l uităm”

Se ştie că, din perspectiva creştină, moartea nu este un sfârşit, ci doar o trecere spre un nou început, autentic şi veşnic. În acelaşi timp, se spune că nu există durere mai mare decât aceea ca părinţii să-şi conducă la groapă copiii, mai ales când sunt, cum a spus în cuvântul său ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, „împliniţi, la casele lor”. „Vă îndemn să nu vă uitaţi prietenul, pe părintele Vasile”, a spus ÎPS Teodosie, „care în scurta sa viaţă a reuşit să fie iubit, respectat, un părinte bun şi iubitor, în comuniune cu toţi fraţii preoţi. Este durere mare, mai ales pentru familie”. Arhiereul le-a cerut celor prezenţi să se roage pentru părintele Vasile, pentru că, a spus el, „Dumnezeu nu nedreptăţeşte niciodată. Să credem că părintele Vasile va ajunge acolo unde a fost chemat şi să ne rugăm pentru el, să nu-l uităm”.

Un mesaj de sincere condoleanţe a fost trimis de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel. În anul 2011, cu prilejul sfinţirii Catedralei "Naşterea Maicii Domnului" din Gura Humorului, Preafericitul Părinte Daniel i-a oferit părintelui Vasile Nuţu Ordinul "Sfântul Ştefan cel Mare" pentru clerici.

 

„ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi-a pierdut un fiu”

Preotul Dănuţ Popovici, de la Parohia Ilişeşti, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, le-a reamintit celor prezenţi că părintele Vasile Nuţu a fost un om energic, dinamic, plin de viaţă, care încerca să ajute pe toată lumea. Părintele Popovici a adăugat că „ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi-a pierdut un fiu, pe care l-a văzut crescând sub ochii lui, în familia preotului Mircea Nuţu. Pentru calităţile sale, ÎPS Pimen i-a acordat rangul de iconom stavrofor. Pot să vă spun că am făcut o călătorie cu părintele Vasile cu o seară înainte de cumplitul accident, ultima călătorie... şi era vesel, aşa cum îl ştiam cu toţii. Sunt sigur că numărul mare de credincioşi care au ţinut să participe la înmormântare nu au venit doar pentru prestigiul părinţilor, ci şi pentru părintele Vasilică, un om practic, un om care, cum se spune, <a ars în picioare>. Să vă fie cinste, dragă familie, pentru asemenea fiu, soţ, preot”.

 

Confesiune

Profund marcat de pierderea prietenului său, părintele Dănuţ Popovici a făcut şi o confesiune în faţa mulţimii. A povestit cum mama părintelui Vasile, aflată lângă patul de spital al fiului aflat în suferinţă, i-ar fi spus: „Vasilică, dacă tu vrei să pleci, noi te lăsăm să pleci... Vom avea grijă de Iulia, soţia ta, de Matei, fiul tău, şi de fetiţa care se va naşte”. Tot părintele Popovici a îndemnat-o pe Iulia, soţia îndurerată, să păstreze cu demnitate numele soţului ei, numele tatălui copiilor, să nu-i păteze memoria, la fel cum nu o vor face nici copiii lor.

 

Părintele va veghea la streaşina catedralei

După câteva ore de rugăciune, sicriul cu trupul părintelui Vasile Nuţu a fost scos din biserică în curte, fiind purtat pe umeri de mai mulţi preoţi. Întreg soborul de preoţi, arhiereii şi mulţimea de credincioşi au înconjurat biserica, s-au făcut trei opriri, unde s-a citit ectenia pentru morţi, după care sicriul a fost aşezat în mormântul proaspăt săpat de lângă catedrală.

„Părintele va veghea la streaşina catedralei”, cum a spus un preot slujitor. Un munte de flori s-a ridicat de-asupra mormântului în care îşi va dormi somnul de veci părintele Vasile Nuţu, care în ziua de 4 octombrie a plecat să slujească în Ceruri, în urma unui accident rutier pe care l-a avut pe 26 septembrie, lăsând în urmă o mare durere în sufletele celor care l-au preţuit.

 

“Se implica în acţiuni filantropice şi ştia să păstreze armonia în biserică”

Credincioşii care l-au cunoscut pe părintele Vasile spun că a fost o fire dinamică, întreprinzătoare, sociabilă, care se implica în acţiuni filantropice şi care ştia să păstreze armonia în biserică.

Preotul Vasile Nuţu s-a născut pe 8 martie 1984, fiind fiul preotului Mircea Nuţu şi al Minodorei. A absolvit Şcoala Generală Nr. 1 din Gura Humorului, după care a urmat cursurile Seminarului Teologic "Mitropolitul Dosoftei" Suceava, pe care le-a terminat în anul 2004. A urmat, apoi, cursurile Facultăţii de Teologie din Constanţa, secţia Pastorală, pe care a absolvit-o în anul 2009, după care a urmat cursurile de masterat în cadrul aceleiaşi facultăţi, urmând cursurile de Teologie Didactică, pe care le-a absolvit anul acesta, când s-a înscris şi la cursurile de doctorat, la catedra de Noul Testament. Pe 24 mai 2009 s-a căsătorit cu Iulia Varhanioschi şi în luna iunie a fost hirotonit în diacon, apoi în preot, de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, fiind numit slujitor la Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din oraşul Gura Humorului. Dumnezeu le-a binecuvântat căsătoria cu un copil, Emanuel Matei. Soţia Iulia aşteaptă momentan al doilea copil, o fetiţă. Părintele Vasile are un singur frate, preotul Emanuel Ştefan Nuţu, slujitor la Parohia "Sfânta Înviere" din Viena. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de credincioşi l-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul Vasile Nuţu.
 Vizualizări articol: 12972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Mii de credincioşi l-au condus ieri pe ultimul drum pe preotul Vasile Nuţu4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 oct 2013, 11:12:56
DUMNEZEU SA IL IERTE!!
2.   Gogomanii din presa suceveana trimis de
(11 oct 2013, 11:39:36
Exceptand tristul eveniment, sunt curios care sunt ce mai buni ziaristi din suceava:
Monitorul de suceava: "...........împreună cu un sobor impresionat de aproape 150 de preoţi."
Obiectiv de suceava:"Un sobor impresionant de peste 50 de preoţi............"
vreau sa cred ca ziaristul de la obiectiv nu se referea la 150 de preoti, spanand peste 50....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei