Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 234 (5441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9769 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comunicarea părinte-copil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În toată literatura de specialitate se subliniază necesitatea comunicării cu propriul copil. A vorbi şi a comunica sunt lucruri diferite, iar comunicarea în sine poate fi eficientă sau mai puţin eficientă.

Este bine de ştiut că felul în care se transmite o idee este la fel de important ca ideea în sine. Comunicarea nonverbală care însoţeşte cuvintele este plina de „conţinut”: tonul, nuanţarea, gesturile, postura, privirea transmit mesaje. Aceste mesaje trebuie să fie în concordanţă cu mesajul verbal, altfel apar probleme de înţelegere şi comunicare.

Un alt lucru important pe lângă vorbire este ascultarea. Atunci când copilul transmite nişte idei, de multe ori timid şi incomplet, ele trebuie „descusute” cu diplomaţie. În spatele unor simple cuvinte se ascund, de multe ori, conţinuturi serioase pe care copilul nu ştie să le transmită, nu poate sau nu vrea.

„Cuvântul este pe jumătate al celui care vorbeşte, pe jumătate al celui care ascultă.” (Michel de Montaigne), deci succesul comunicării implică atât vorbitorul cât şi ascultătorul.

Ascultarea activă este una dintre una dintre cele mai importante metode de optimizare a comunicării, de aceea îi vom acorda atenţie individuală în articolul viitor.

Să enumerăm câteva dintre „regulile” simple, dar esenţiale, de care trebuie să ţinem cont atunci când comunicăm cu copilul:

-   oferă copilului toată atenţia: priveşte-l, opreşte-te din alte activităţi, arată interes;

-   foloseşte cuvinte simple şi fii convins de ceea ce spui;

-   ascultă şi încurajează-l prin comentarii simple să continue, să detalieze („da”, „înţeleg” etc.);

-   identifică emoţiile din spatele cuvintelor, acceptă-le şi încearcă să le înţelegi;

-   evită cicăleala, critica, interpretările, ironiile, etichetările;

-   asigură-ţi copilul de afecţiunea pe care i-o porţi şi dacă e cazul fă referiri la comportamentul în sine, nu la copil;

-   rămâi calm şi gestionează-ti atitudinile şi manifestările în funcţie de situaţie (uneori e nevoie să fii ferm, alteori flexibil ...).

Comunicarea stă la baza relaţiei care se stabileşte între părinţi şi copii, construieşte încredere şi respect. Dacă nevoia de comunicare vine din partea copilului, părintele trebuie, pe cât posibil, să nu amâne prea mult, să-şi găsească timpul necesar. Dacă părintele doreşte să discute cu copilul un anumit subiect este bine să caute sau să creeze momentul potrivit.

„Când atingi coarda sensibilă, poţi zice orice. Când n-o atingi, nu poţi zice nimic; problema delicată este să o găseşti.” (George Bernard Show)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunicarea părinte-copil.
 Vizualizări articol: 10725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comunicarea părinte-copil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei