Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 119 (5326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Rezultate

Un elev din Cluj-Napoca a câştigat marele premiul al Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 24-26 mai s-a desfăşurat, la Suceava, Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, manifestare ajunsă la cea de-a XXXIV-a ediţie.

Gala de decernare a premiilor s-a desfăşurat în cursul zilei de ieri, fiind găzduită de sala „Dom Polski”. În debutul manifestării, laureata „Lirei de Aur” din 2012, suceveanca Loredana Hreceniuc, elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, a concertat acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, dirijată de celebrul Robert Gutter din Statele Unite ale Americii.

Trofeul şi marele premiu al competiției, în valoare de 1.000 de euro, a fost adjudecat de Radu Kiş, elev în clasa a VII-a la Liceul de Muzică „Sigismud Toduţă”, participant la secţiunea Instrumente cu coarde (vioară). Acesta a participat şi în 2012 la concursul „Lira de Aur”, clujeanul obţinând premiul I.

„Am început să studiez vioara de la vârsta de 7 ani. Primisem instrumentul cadou de la părinţii mei, de ziua mea, şi eram foarte curios cum sună. Lucrez la vioară cât îmi permite timpul, în jur de trei ore zilnic. În viitor, vreau să studiez muzica, să urmez Conservatorul”, povesteşte Radu Kiş. Elevul este coordonat de profesorii Felicia Bălaş şi Sorin Gherbanovschi.

Organizatorii competiţiei le-au acordat trei premii speciale următorilor elevi: lui Călin Corneliu Calfa (pian) din Iaşi, lui Alexandru Boţac (pian) din Cluj - premiul Asociaţiei „Lira de Aur”, şi Mariei Carina Coste (flaut) din Cluj – premiul „Ciprian Porumbescu”. Prestaţia din concurs a celor trei competitori au fost apreciată de către juriul de specialitate cu punctaj maxim (100 de puncte).

 

„A fost o ediţie deosebită, au fost multe surprize plăcute”.

Potrivit Cameliei Rusu Sadovei, preşedintele Asociaţiei Culturale „Lira de Aur”, „timp de două zile, deasupra Bucovinei au răsunat acordurile muzicale ale festivalului <Lira de Aur>. Mulţumim tuturor concureţilor şi juriului format din profesori universitari, muzicologi, compozitori, solişti de marcă, personalităţi artistice, recunoscute în plan naţional şi internaţional. Aceştia au avut o sarcină deosebit de dificilă, aceea de a alege dintre atâtea talente binecuvântate. Îi felicităm pentru efortul depus în dificila misiune de descoperire şi promovare a celor mai buni interpreţi din ţară şi din străinătate”. Juriul festivalului a fost prezidat de compozitorul şi muzicologul Viorel Munteanu, prof. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi. Acesta a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea festivalului, declarând totodată că: „Îmi exprim speranţa ca la ediţiile următoare să venim cu lucruri noi, să lărgim sfera activităţilor din cadrul concursului, să organizăm tabere muzicale, de exemplu. De asemenea, sper ca la anul participanţii să poată cânta la un pian în această sală. Un concurs care se respectă trebuie să deţină acest instrument.  A fost o ediţie deosebită, au fost multe surprize plăcute”.

 

Elevii suceveni au câştigat numeroase distincţii

Deşi în acest an marele premiu al festivalului a plecat la Cluj-Napoca, elevii suceveni au obţinut numeroase distincţii în cadrul concursului.

De la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, au obţinut premiul I următorii elevi: Oana Andreea Bunduc (vioară), Mihail Ciprian Reuţ (vioară), Cristian Dohanici (chitară), Eugen Toboş (chitară). Aceştia au fost îndrumaţi de profesorii Cristina Cleopatra Ungureanu, Cezar Ionuţ Lefter şi Ilie Zugrav.

În cursa pentru marele trofeu s-au înscris 109 concurenţi din mai multe oraşe ale ţării - Suceava, Iaşi, Botoşani, Roman, Piatra Neamţ, Bacău, Bârlad, Focşani, Tulcea, Constanţa, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sighetul Marmaţiei, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Bucureşti. Republica Moldova a fost reprezentată de patru concurenţi, elevi ai Liceului Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” din Chişinău.

Manifestarea artistică s-a derulat cu sprijinul Primăriei Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava, al Centrului Cultural „Bucovina”, al Uniunii Polonezilor din România ”Dom Polski”, al Muzeului Bucovinei, al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Consiliului Local Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev din Cluj-Napoca a câştigat marele premiul al Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”.
 Vizualizări articol: 1346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un elev din Cluj-Napoca a câştigat marele premiul al Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei