Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 119 (5326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Patronul Florconstruct, Vasile Florea, adus la audieri la DIICOT

Luni, 27 Mai 2013 (15:02:08)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

UPDATE

Printre zecile de persoane aduse până în prezent la audieri la sediul DIICOT Suceava în dosarul evaziunii fiscale de aproape 10 milioane de euro se numără şi patronul firmei de construcţii Florconstruct din localitate, Vasile Florea, dar şi alţi afacerişti din domeniul construcţiilor.

Florea era escortat de poliţişti de la structuri speciale şi a declarat că a fost chemat pentru nişte verificări.

Azi dimineaţă, la primele ore, sub coordonarea procurorilor DIICOT au avut loc nu mai puţin de 167 de percheziţii domiciliare în 14 judeţe, cele mai multe, 74, fiind pe raza judeţului Suceava.

Şase tineri din judeţ, cu vârste între 20 şi 25 de ani, sunt acuzaţi că au pus la cale o mega escrocherie prin care să fraudeze statul român. În afacerile ilegale au fost atraşi şi mai mulţi administratori ai unor firme de construcţii.

în acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, sub acuzaţie de evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

74 de percheziţii în judeţ. Şase tineri suceveni, liderii unei grupări de evaziune fiscală şi spălare de bani  de aproape 10 milioane de euro

În această dimineaţă, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au avut loc nu mai puţin de 167 de percheziţii domiciliare în 14 judeţe, cele mai multe, 74, fiind pe raza judeţului Suceava.

Acţiunea de amploare vizează destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, capii acestei grupări sunt şase tineri din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, iar valoarea prejudiciului, estimat doar până în această fază a cercetărilor, se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Sucevenii în cauză, cu sprijinul a doi complici din Botoşani şi Bacău, preluau societăţi comerciale atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi din ţară, firme în numele cărora învinuiţii efectuau operaţiuni, în principal cu materiale de construcţii, şi emiteau facturi fiscale fictive.

Cei şase tineri din judeţul Suceava şi-au extins afacerile ilegale în Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi a municipiului Bucureşti, unde au găsit alţi administratori de societăţi interesaţi ca, în baza facturilor măsluite, să colecteze TVA - ul aferent tranzacţiilor fictive şi să-şi diminueze profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate.

„Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA-ului de plată şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat”, explică anchetatorii, precizând că în acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice.

Într-un comunicat remis în această dimineaţă, anchetatorii explică cum procedau membrii acestei grupări infracţionale: „Intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau, efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale “recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate”.

Procurorii DIICOT Suceava arată că pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale “recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii “livrate” pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Ulterior, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume de bani beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.

„Se bănuieşte că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor “recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca în final, sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale”, se mai arată în comunicatul anchetatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronul Florconstruct, Vasile Florea, adus la audieri la DIICOT.
 Vizualizări articol: 8443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Patronul Florconstruct, Vasile Florea, adus la audieri la DIICOT3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lungule? trimis de
(27 mai 2013, 15:35:09
PE Vasile Puscasu l-au luat austrieci, la usa lu' VASILE FLOREA(cumatru) au ajuns cu cine vei mai asfalta si salubriza prin suceava.
2.   Lungule? trimis de
(27 mai 2013, 15:39:11
Dl-lor de la DIICOT pe lamezaninul din primaria sucevei pe cind?
3.   Se strange surubul trimis de
(27 mai 2013, 15:46:28
Iata ca dupa celebrul Vasile Puscasu ,puscariasul international un alt om de afaceri ,Vasile Florea ,este in atentia DIICOT.Ce au in comun cei doi?Au firme care fac asfaltarile in Suceava.In 2011, firma Kamer Build Company SRL ,firma puscariasului international Vasilica Puscasu, a devenit faimoasă în Suceava, când a subcontractat lucrările de asfaltare pentru principala arteră de circulaţie din municipiu.
In 2012 Florconstruct” şi „SUCT”. au cîştigat licitaţia organizată de Primărie pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de reabilitarea arterelor rutiere cu fonduri de la bugetul local.De asemenea licitatia pentru salubrizarea Sucevei a fost castigata de asocierea firmelor Diasil Service, Florconstruct şi Brantner Cluj.Observam ca firma Florconstruct are contracte multe si foarte banoase cu Primaria Suceava.

3.1  RE: Se strange surubul trimis de
(28 mai 2013, 10:37:45
Au exemplul ,,inaintasilor” din marea familie PDL, in frunte cu cel care le hahaeste continuu pentru binele nostru!
4.   Analiza discreta. trimis de
(27 mai 2013, 17:31:44
Florconstruct face parte din asocierea de firme care a castigat licitatia pt curatenia orasului, desi ROSAL, abonata de serviciu, a fost inscrisa. Rosal a fost clienta lui Lungu de ani de zile si daca nu ma insel, Lungu si Prigoana erau chiar colegi de partid dar si de chiolhanuri, atat la PNL cat si la PDL dupa ce Lungu si-a mutat sediu. Chiar nu a fost Lungu deloc interesat de ROSAL? Asa amarat cum e, nu cred ca poate justifica DONATIILE catre fi-su, donatii mentionate de altfel in declaratiile de avere.
Oare nu putem noi, ca oameni, sa ne imaginam ca necastigand cine trebuie, acestia trebuie "eliminati" pe orice cale?
PS> Habar nu am cine e acest individ si nici nu ma intereseaza. Dar parca pute, asa deodata, dupa castigarea licitatiei de vreo 100 mil EURO.
5.   Se strange surubul trimis de
(27 mai 2013, 19:07:03
Alaturi de patronul Florconstruct a fost audiat de DIICOT si Sorin iacob,patronul Loial impex SRL si proprietarul Conacul Domnesc.Ce-i uneste pe cei doi? Faptul ca sunt patronii firmelor de construcţii abonate la contracte grase din bani publici.Firma Loial Impex SRL Suceava, deţinută de Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, a câştigat în ultimii ani zeci de contracte pentru marcaje şi indicatoare rutiere şi instalaţii electrice cu institutiile statului.Firma lui Vasile Florea, Florconstruct SRL Suceava a câştigat mai multe contracte publice pentru asfaltări, furnizare de utilaje de construcţii şi salubrizarea unor localităţi din judeţ.
6.   Se strange surubul trimis de
(28 mai 2013, 06:06:43
Pe lista DIICOT se adauga un nou nume.Este vorba de Cosmin Păstrăv, de la Autoservice Păstrăv, din Şcheia.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei