Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 117 (5324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Nu sunt mason! Iar dacă aș fi fost, ce era?!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Blestemul de a scrie aduce nu doar confirmări și elogii, ci și destule fluierături. Unele meritate poate, altele, cel puțin așa bat eu cu privirea, nu. Urcând pe scenă, iar scrisul pentru public devine o scenă, îți asumi ambele variante. Poți fi aplaudat sau huiduit. Câteodată, cititorul își lipește zgomotos palmele, una de cealaltă, emițând aplauze și, la fel de energic, îți poate articula o scatoalcă. Bucuroși le-am duce toate, cum grăia poetul. Ce te faci însă când ce ți se zice n-are pic de atingere cu realitatea, când blegul îți dă lecții, iar hoțul hoților te acuză de cine știe ce, de pildă că scrii prost fiindcă ești blond? Îl contrazici sau mergi mai departe ignorând lighioana? Probabil că înțelept e să mergi mai departe. Eu n-am fost niciodată un înțelept.

Cineva îmi scrie că sunt un nenorocit de mason, jidan care nu respectă spiritul creștinesc ortodox al lui Becali (referire la comentariul meu „L-au închis pe Nastratin Hogea!”, publicat pe site-ul ampress.ro!). Am mai primit oferte de certificat de naștere din care rezultă, când nu-s „jidan”, că-s „bozgor” sau țigan. Nu mă deranjează și n-am nimic să reproșez părinților mei dacă, nimerindu-se evrei, m-ar fi făcut evreu, dacă fiind ei unguri m-ar fi fabricat și pe mine ungur. Și țigan puteam fi dacă ai mei ar fi fost din această etnie. N-am avut noroc. Sunt doar o „boanghină de român”, cum ne răsfață unii, pe deasupra creștin și ortodox.

N-am înțeles, mi se reproșează, nimic din spiritul credincios al lui Becali, pe care l-am portretizat așa cum îl percep și l-am compătimit în felul meu. Nici demolându-l și nici ridicându-l la ceruri. Poate fi adevărat reproșul. Anexa însă nu-i adevărată. Nu-s mason. Și dacă aș fi fost, sunt tentat să zic, ce era, care-i baiul? Eram mason și gata, dar nu-s. Și aici îmi voi îngădui o istorioară. Acum niște ani, masoneria românească serba ceva, o cifră rotundă de viață care o obliga la o ieșire publică desfășurată, cu numeroși invitați nemasoni, la Palatul Parlamentului. Am fost și eu invitat și m-am dus, mânat de o curiozitate. Am văzut un fel de spectacol ritual care angaja persoane stimabile cunoscute și chiar prieteni. Unii apropiați. În sală s-a nimerit să stau între Gigi Becali, în stânga, și Mariana Diaconescu (nevasta lui Cristian Diaconescu), în dreapta, invitați și ei, ca și mine, la acest eveniment. Becali, pe care-l știam vag, m-a întrebat în șoaptă dacă pricep ceva. I-am spus sincer că nu pricep mare brânză, dar pare a fi interesant. La pauză, scuzându-mă către organizatori, am șters-o. Așa a făcut și Becali, pe care l-am reîntâlnit afară. Mi-a făcut semn că s-a masonerit destul! Dacă, în năprasnica lui mânie, cititorul supărat că-s, dacă nu mason, măcar bozgor, dacă nu jida,n măcar țigan împuțit, ar fi avut o poză din sala Parlamentului unde s-a ținut acea manifestare și mă identifica, mă rupea în bucăți. Am scăpat. N-a scăpat bietul Becali. El rămâne, cum scriam mai sus, un bogat sărac, un fericit al naibii de nefericit, o hahaleră tumultuoasă întemnițată aiurea, fiindcă în ambele spețe, și în cea cu schimbul de terenuri și în cea cu mașina furată, n-are vini compatibile cu pușcăria. O fi având altele! Ca personaj, rămâne cum am scris mai înainte!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu sunt mason! Iar dacă aș fi fost, ce era?!.
 Vizualizări articol: 3615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Nu sunt mason! Iar dacă aș fi fost, ce era?!4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei