Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 119 (5326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Audieri la DIICOT

Update: 36 de persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciul de 10 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Audierile în dosarul mega escrocheriilor de 10 milioane de euro s-au terminat în această dimineaţă, în jurul orei 8.00.

Au fost audiate nu mai puţin de 92 de persoane, dintre care 36 au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore.

Rămâne de văzut câte dintre suspecţii reţinuţi vor fi duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

În urma celor 167 de percheziţii de ieri au fost ridicate următoarele bunuri:

820.198 lei; 12.355 Euro; 500 USD; 280 GBP; trei autoturisme de lux; şase ceasuri de lux; 61 de telefoane mobile; 60 de cartele telefonice; un card de memorie, un memory stick, 13 CD; două laptopuri; 6 unităţi de calculator, 6 hard-diskuri; un pistol cu gaze; plicuri cu substanţe cu efecte psihotrope; ştampile şi înscrisuri cu valoare probatorie. 

 

Patronul Florconstruct, Vasile Florea, reţinut aseară pentru 24 de ore

Mai mulţi afacerişti din judeţ, mulţi din domeniul construcţiilor, au fost aduşi ieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, în urma a nu mai puţin de 167 de percheziţii efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciul de 10 milioane de euro.

Cele mai multe dintre percheziţii au avut loc pe raza judeţului Suceava, 74 la număr, restul descinderilor fiind în judeţele: Braşov (27), Iaşi (24), Botoşani (14), Dâmboviţa (11), Neamţ (4), Timiş (3), Galaţi (2), Olt (2) şi câte o percheziţie la Bacău, Vrancea, Mureş, Vâlcea, Ilfov şi pe raza municipiului Bucureşti.

 

Vasile Florea a intrat în clădirea Parchetelor cu o mână în buzunar

Peste 100 de persoane din toată ţara au fost aduse la audieri la sediul DIICOT Suceava, printre acestea numărându-se şi patroni de firme de construcţii.

Primul personaj cunoscut a fost patronul firmei Florconstruct Suceava, omul de afaceri Vasile Florea, care era escortat de luptători din cadrul trupelor speciale de intervenţie. Cu o mână în buzunarul pantalonilor, Florea a declarat că „s-au ridicat doar nişte acte pentru verificări” şi a încercat să minimalizeze prezenţa sa la audieri în cazul megaescrocheriilor de milioane de euro. Cu toate astea, ore în şir, patronul Florconstruct nu a mai ieşit din sediul Parchetelor.

Aseară, în jurul orei 22.30, surse judiciare au declarat că omul de afaceri a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, ceea ce înseamnă că şi-a petrecut noaptea într-o celulă de la subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Din informaţiile noastre, patronul Florconstruct a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat, fiind acuzat de afaceri cu facturi fictive în valoare de 4,6 miliarde de lei vechi.

 

Un tânăr de doar 20 de ani, indicat drept capul grupării

În faţa clădirii s-au adunat zeci de romi din zona Bosanci, o parte dintre suspecţi fiind din această etnie. De altfel, iniţiatorii acestei grupări sunt, potrivit anchetatorilor, şase tineri din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani (S.M., de 20 de ani, - liderul grupului, S.C., de 20 de ani, S.M, de 21 de ani, G.C.C., de 25 de ani, C.A.I., de 24 de ani, şi C.D.M., de 22 de ani).

Gruparea era monitorizată din iunie 2012 de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea DIICOT Suceava.

De la cei şase, reţeaua s-a extins la nu mai puţin de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, faţă de care s-a început urmărirea penală. Acuzaţiile: iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din informaţiile pe care le deţinem, în acest megadosar sunt puşi sub acuzare şi afacerişti cunoscuţi în judeţ şi se vehicula zvonul că ar fi reţinută la audieri şi o persoană din administraţia publică.

Un alt om de afaceri chemat ieri la audieri este Cosmin Păstrăv, proprietarul unui service auto din Şcheia.

 

Cum funcţiona reţeaua

Potrivit unui comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate, din investigaţii a reieşit faptul că, pe raza judeţului Suceava, s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului centralizat al statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor de bani provenite din aceste activităţi.

Cei şase tineri care au iniţiat această grupare infracţională au cooptat în afaceri şi un afacerist controversat din oraşul botoşănean Bucecea, un anume Luca Nicuşor, în vârstă de 42 de ani, dar şi un individ de 32 din Bacău (N.A.), împreună cu care s-au preluat societăţi comerciale atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi din ţară. Personajul din Bacău era desemnat asociat şi administrator al societăţilor preluate.

Ulterior, aceste societăţi comerciale ar fi fost puse la dispoziţia lui tânărului de 20 de ani, considerat liderul grupului infracţional organizat, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos.

„În numele acestor societăţi comerciale, care efectuau operaţiuni în principal cu materiale de construcţii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi din municipiul Bucureşti, societăţi care, în baza facturilor menţionate mai sus, ar fi colectat TVA-ul aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate”, explică anchetatori.

 

Reţeta succesului: neachitarea TVA-ului şi a impozitului pe venit, plus rambursări ilegale de TVA

Investigatorii acestei megaescrocherii arată că membrii grupării au prejudiciat grav bugetul consolidat al statului, prin neachitarea TVA-ului de plată şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat. 

Membrii grupului – se mai arată în comunicatul anchetatorilor – sunt suspectaţi că intrau în contact direct cuadministratori de societăţi comerciale interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul firmelor pe care le deţineau sau le controlau, efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale “recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitatepe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate.

“Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale <recrutate>sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii <livrate>pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Ulterior, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume de bani, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat”, scrie în comunicatul remis mass-media.

După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.

Transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor “recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat, au avut ca scop, explică procurorii DIICOT, spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca în final sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

 

Peste 400 poliţişti şi 350 jandarmi, la percheziţiile de ieri

La percheziţiile de ieri dimineaţă au luat parte peste 400 poliţişti şi peste 350 de jandarmi, fiind angrenate în operaţiuni ofiţeri din structurile de combatere a crimei organizate din Bucureşti, Bacău, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Piteşti, Iaşi, Mureş.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

În timpul audierilor, unei femei pe numele căreia a fost emis un mandat de aducere i s-a făcut rău, la sediul Parchetelor fiind chemată o ambulanţă. Echipajul medical i-a oferit primul ajutor, după care a dus-o pe respectiva femeie la spital, cu tot cu poliţiştii care o aveau în pază. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Update: 36 de persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciul de 10 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 3201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Update: 36 de persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciul de 10 milioane de euro3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lungule? trimis de
(28 mai 2013, 09:51:03
poate face o fapta buna si'l trage si pe lungu dupa el; iar cei de la diicot ar trebui sa se uite si in facturile de anul trecut de la marea asfaltare a sucevei -
-

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei