Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 119 (5326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Scandal la liberali

Ursaciuc şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, după ce Băişanu a călcat în picioare statutul partidului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la preşedinţia Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL. Candidatura lui Ursaciuc era aşteptată şi dorită de cei mai mulţi dintre liberalii suceveni, care sunt nemulţumiţi de modul în care deputatul Alexandru Băişanu conduce organizaţia. Cu toate acestea, Marius Ursaciuc nu şi-a manifestat public, până acum, dorinţa de a candida pentru postul de preşedinte al PNL Suceava. Acest lucru s-a întâmplat sâmbătă, în cadrul unui simulacru de şedinţă a Biroului Judeţean a PNL Suceava, şedinţă convocată de pe o zi pe alta de Băişanu şi în care acesta a încercat să-şi impună punctul de vedere referitor la data alegerilor şi la norma de reprezentare a organizaţiilor.

 

Dintre cei 29 de membri ai Biroului Judeţean a PNL, nu au fost prezenţi nici măcar jumătate

În cursul zilei de vineri, Alexandru Băişanu a convocat, pentru sâmbătă, la ora 14:00, şedinţa Biroului Judeţean al PNL, mizând, probabil, tocmai pe faptul că cei mai mulţi dintre contestatarii lui nu vor putea fi prezenţi. Şi, parţial, a avut dreptate. Dintre cei 29 de membri ai Biroului Judeţean, nu au fost prezenţi decât 14, mai puţin decât jumătate. Băişanu a încercat să tranşeze sâmbătă tot ceea ce ţine de organizarea alegerilor pentru conducerea judeţeană a partidului. Începând cu data alegerilor, pe care el a stabilit-o pentru 8 iunie. Conform statutului PNL, la propunerea birourilor teritoriale, Biroul Judeţean stabileşte data alegerilor. Numai că birourile teritoriale nu au făcut nici o propunere referitoare la alegeri, unul dintre motive fiind şi acela că în mai multe organizaţii din judeţ sunt în curs de derulare alegeri pentru conducerea locală a partidului. Mai mult, în cadrul Biroului Judeţean al PNL nu s-a vorbit, până sâmbătă, nici măcar o singură dată despre alegeri. Data de 8 iunie, anunţată de Băişanu la începutul săptămânii trecute, a fost aflată din presă şi de către liberali, chiar şi de către cei care sunt membri în Biroul Judeţean.

Revenind la şedinţa de sâmbătă, Băişanu, sprijinit de majoritatea membrilor prezenţi (cunoscuţii săi oameni de casă pe care i-a plantat în conducerea partidului) a încercat să definitiveze programul alegerilor judeţene. El a spus că cei din conducerea centrală a PNL au trimis condiţiile de organizare a alegerilor, lăsând să se înţeleagă faptul că se doreşte organizarea cât mai rapidă a acestora.

 

Băişanu a refuzat să arate hârtiile primite de la organizaţia centrală

Tensiunile au apărut în momentul în care Marius Ursaciuc i-a cerut lui Băişanu să îi arate hârtiile trimise de conducerea centrală. Acesta a refuzat. Absolut normal pentru el, deoarece în condiţiile de organizare trimise de conducerea centrală era specificat, printre altele, faptul că, înainte cu 30 de zile de data alegerilor judeţene, se trimit convocatoare tuturor organizaţiilor. Doar această prevedere arată că nu se pot organiza alegeri pe data dorită de Băişanu, adică 8 iunie.

Surse din cadrul liberalilor prezenţi la şedinţă ne-au relatat faptul că a avut lor un schimb dur de replici între Alexandru Băişanu şi Marius Ursaciuc, primarul din Humor reproşându-i faptul că nu respectă statutul partidului şi nu ţine cont absolut deloc de forurile de conducere ale organizaţiei judeţene. Noutatea pentru cei prezenţi nu a fost reprezentată de spusele lui Ursaciuc referitoare la stilul de conducere a lui Băişanu. Ursaciuc nu a făcut decât să prezinte o realitate cunoscută de toţi liberalii. Noutatea a fost anunţul făcut de Ursaciuc. Acesta a spus că, în condiţiile în care Băişanu refuză să respecte statutul partidului, îşi anunţă candidatura la preşedinţia Organizaţiei Judeţene Suceava a PNLşi a ţinut să precizeze că îşi exprimă această opţiune în faţa colegilor, care află astfel direct de la el şi nu din presă. Apoi, Ursaciuc a părăsit şedinţa.

 

De ce se grăbeşte Băişanu?

Graba lui Băişanu în a organiza alegerile este de înţeles. După euforia succesului din alegerile generale, liberalii suceveni au realizat că, la scorul extrem de bun obţinut de PNL în judeţ, aportul lui Băişanu este neînsemnat. USL şi, implicit, PNL, a câştigat detaşat alegerile în primul rând pe votul negativ dat de români PDL – ului şi nu datorită conducerii de geniu a lui Alexandru Băişanu. După ce l-au coborât pe Băişanu de pe soclul pe care acesta se urcase singur, liberalii suceveni au început să devină, pe zi ce trece, tot mai nemulţumiţi de modul în care acesta conduce organizaţia judeţeană. Orice zi care trece poate însemna, pentru Băişanu, voturi pierdute. Singura soluţie pentru el este organizarea cât mai grabnică a alegerilor, în speranţa că nemulţumirile nu vor ajunge şi la liberalii simpli, care nu au contact cu Băişanu, dar care vor participa la alegeri.

 

Băişanu o ţine pe a lui

Marius Ursaciuc ne-a confirmat, telefonic, faptul că şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL Suceava, dar a evitat să facă orice alt comentariu, menţionând că va prezenta o declaraţie oficială legată de acest subiect în cursul acestei săptămâni.

De cealaltă parte, Alexandru Băişanu a spus că nu mai ştie câţi membri au fost la şedinţa de sâmbătă, dar este sigur că a fost statutară. El a menţionat că s-a votat în unanimitate data alegerilor. Este vorba despre 8 iunie. Interesant este faptul că această dată a fost anunţată de Băişanu la începutul săptămânii trecute, deci înainte de a fi votată în cadrul Biroului Judeţean. În privinţa acestui aspect, Băişanu a spus că, de fapt, cei din conducerea centrală au impus data de organizare a alegerilor, situaţie mai rar întâlnită în cadrul unei formaţiuni politice, De regulă, la nivelul organizaţiilor judeţene se stabileşte data alegerilor şi se comunică apoi conducerii centrale, care aprobă sau, după caz, cere stabilirea altei date.

Tot în unanimitate s-a votat, la şedinţa de sâmbătă, ca norma de reprezentare să fie de 500 de persoane. Adică 500 de liberali suceveni vor vota pentru noul preşedinte. Rămâne acum ca Alexandru Băişanu să stabilească şi nominal participanţii la alegeri. Interesant este că în circulara ce stabileşte condiţiile de organizare a alegerilor, trimisă de conducerea centrală a PNL, se specifică foarte clar următoarele: „Cu cel puţin 25 de zile înainte de data desfăşurării Conferinţei filialei teritoriale, se va comunica, spre verificare, secretariatului general al PNL, norma de reprezentare calculată de către BPT, conform art. 24, alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Statutului”. Oricum ai socoti, de sâmbătă şi până pe 8 iunie sunt ceva mai puţin de 25 de zile.

Tot în circulara menţionată se precizează, foarte clar, că data alegerilor se stabileşte cu cel puţin 30 de zile înainte.

 

Protest la conducerea centrală

În cursul zilei de ieri, mai mulţi liberali suceveni au trimis o adresă preşedintelui PNL, Crin Antonescu, precum şi secretarului general al PNL, Eduard Hellvig. În această adresă se relatează, pe scurt, ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de sâmbătă şi se cere conducerii centrale a partidului să dispună măsurile care se impun pentru desfăşurarea alegerilor într-un climat de normalitate şi legalitate. Surse liberale ne-au precizat că în respectiva adresă se menţionează şi faptul că cei din conducerea judeţeană a PNL Suceava află din presă despre anumite decizii luate de Alexandru Băişanu, decizii pe care acesta le ia de unul singur, fără a consulta, conform statutului, şi membrii Biroului Judeţean.

Adresa trimisă conducerii PNL este semnată de zeci de liberali suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ursaciuc şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, după ce Băişanu a călcat în picioare statutul partidului.
 Vizualizări articol: 2275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 5 voturi
Ursaciuc şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, după ce Băişanu a călcat în picioare statutul partidului3.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se incinge atmosfera la PNL trimis de
(27 mai 2013, 14:46:33
Da,Marius Ursaciuc este un candidat puternic si cu "greutate".In calitate de primar a reusit sa faca din Gura Humorului cel mai cochet si cel mai curat oras din judetul Suceava.Sa mentionam si partia de schi si minunatiile facute in parcul Arinis.As fi fost fericit sa-l am ca primar la Suceava pe Marius Ursaciuc.Deci va fi o lupta foarte dura pentru presedentia Organizatiei judetene PNL.Va conta foarte mult pozitia conducerii centrale PNL.
1.1  RE: Se incinge atmosfera la PNL trimis de
(27 mai 2013, 18:53:12
Daca este asa cum zici, toata consideratia si respectul, cum se spune. Ca la o echipa de fotabal, de un asemenea ,,jucator” ar avea nevoie si Suceava!
2.   Sall trimis de
(28 mai 2013, 12:07:10
Domnu Baisanu,a incalcat grav statultul PNL Suceava,si-a pus ca directoare pe sotia sa dna Baisanu,directoare la CJAS Suceava,care este o femeie cu fumuri care nu-si respecta doctori din Judet,o femie care nu-si are locul acolo,dl Baisanu,nu-si are locul acolo,si a incalcar regulile de conduita al sefiei PNL Suceava,dl Ursaniuc dar pare un om mai serios si este un primar gospodaros,a facut multe pentru Gura-Humorului.
3.   Comentariu trimis de
(28 mai 2013, 12:10:05
Domnul Baisanu,trebuie exclus din PNL,de tot nu as tine toate lichelele in acest partid care a facut in trecut tot cea putut mai mult pentru Romania,nu PSD-ul,sa nu uitam drag popor roman,PSD-ul este un PDL,care a adunat fosti membri PDL.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei