Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 80 (5287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Au nevoie de ajutor

Acţiune umanitară pentru surori gemene, cu tetrapareză spastică, din Preuteşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Talcioc Cultural va avea loc duminică, 7 aprilie, începând cu ora 18:00, o acţiune umanitară, pentru gemenele Alexia Antonella şi Florentina Laura Dinu, în vârstă de 7 ani, diagnosticate cu tetrapareză spastică, retard psihomotor şi distrofie musculară gradul I. Intrarea este de minim 5 lei, bani care vor ajunge la gemene, pentru a-şi procura orteze de zi şi de noapte. Evenimentul, organizat de La Fierarie Talcioc Cultural & 3D Cafe, cu ajutorul Asociaţiei Kontrast-E şi Primăria Preuteşti, constă în proiecţia filmului „Condamnat la viaţă”, de Bogdan Dreyer.

Povestea filmului este una despre prietenie, umanitate şi sacrificiu, o tragicomedie adaptată după nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici. Ipu este un soldat francez rămas într-un sat din Transilvania, după ce o rană gravă din Primul Război Mondial i-a afectat memoria. Un soldat german este găsit mort la marginea satului de către un băiat de 11 ani.
Întrucât nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că vor executa câţiva dintre fruntaşii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, "nebunul satului", să-şi asume vina în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense.

 

Povestea gemenelor

Alexia Antonella şi Florentina Laura Dinu s-au născut pe 14 aprilie 2006, în Bucureşti. Ele au locuit o perioadă, împreună cu părinții şi surioara mai mare, în Bucureşti, la bunicii materni, după care s-au mutat, împreună cu aceştia, în Preuteşti. În prezent, locuiesc împreună cu mama lor şi bunicii materni în comuna Preuteşti. Tatăl fetiţelor le-a părăsitîn 2007. La naştere, fetiţele erau aparent sănătoase, dar la 3 luni au fost diagnosticate că tetrapareză spastică, retard psihomotor şi distrofie musculară gradul I. Surorile nu comunicau, nu puteau sta în picioare, nu reacționau la stimulii externi. Minorele se încadrează în gradul de handicap grav cu însoţitor.

 

Trăiesc din alocaţia gemenelor

În vara anului 2008, Serviciul Echipa Mobilă Fălticeni din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a constatat situaţia extrem de dificilă a gemenelor Alexia şi Florentina, motiv pentru care fetițele au fost selectate să participe în programul “Phare 2006”, program prin care au fost ajutate şi financiar, dar şi cu terapie la domiciliu. Fetele au beneficiat de servicii de kinetoterapie şi logopedie. Munca specialiştilor a început să se vadă clar în luna iunie 2009, când fetițele au început să vorbească, înţeleg multe lucruri din ceea ce li se spune și se fac înţelese la rândul lor. Surorile au căpătat mici abilitați, păşesc câte puţin, dar susţinute.

Drumul spre recuperare al gemenelor este abia la început. În urmă cu o lună, gemenele au suferit intervenţii chirurgicale de alungire a tendoanelor la Spitalul Judeţean Suceava. Acestea mai necesită cel puţin două-trei operaţii, destul de costisitoare, care trebuie făcute la o clinică din Chişinău. Până atunci, ele necesită orteze de zi şi de noapte, pe care mama minorelor nu îşi permite să le achiziţioneze, deoarece singurul venit este alocația copiilor. În prezent, cele doua fetiţe frecventează cursurile GrădinițeiSpeciale „Lizuca” Fălticeni, în regim extern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiune umanitară pentru surori gemene, cu tetrapareză spastică, din Preuteşti.
 Vizualizări articol: 1621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Acţiune umanitară pentru surori gemene, cu tetrapareză spastică, din Preuteşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei