Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 59 (5266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înapoi acasă

Peste 20 de migranți din Centrul de la Rădăuţi, consiliați să accepte repatrierea voluntară în țările lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 22 de migranţi din Centrulpentru solicitanţi de azil din Rădăuţi au fost consiliaţi de reprezentanţiiAsociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA) Suceava, în cadrul proiectului „Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată şi Reintegrare (RVAR) în România”.

E vorba de persoane din Pakistan, Afganistan, Bangladesh şi Camerun, iar potrivit celor de la ADRA, o singură persoană a completat declaraţia de repatriere voluntară.

Recent, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că nu mai puţin de 105 migranţi au primit sprijin să se repatrieze voluntar în ţările lor de origine, prin proiectul RVAR, care se derulează în perioada iulie 2012 - iunie 2013 şi continuă eforturile din programele de repatriere voluntară asistată implementate în anii anteriori.

11 dintre cei 105 migranţi au beneficiat şi de asistenţă de reintegrare.

“La întoarcerea în ţara de origine aceştia au primit sprijin material pentru achiziționarea de echipamente sau instrumente pentru începerea unei mici afaceri, pentru mobilier de bază, electrocasnice, echipamente IT, în funcţie de planul de reintegrare stabilit împreună cu fiecare migrant înaintea plecării sale spre țara natală”, se arată într-un comunicat al OIM, care derulează acest proiect în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală APEL.

Zilele trecute, la Suceava, a fost şi coordonatorul de operaţiuni la misiunea  OIM România, Mihai Clondir, care a explicat că în ultima perioadă, odată cu punerea în vigoare a unor protocoale de readmisie şi securizarea mai bună a frontierelor, a scăzut considerabil numărul de emigranţi ilegali.

Mihai Clondir a arătat şi de ce mulţi dintre migranţi refuză oferta autorităţilor române de a-i repatria voluntar în ţările lor de origine.

Mulţi dintre aceştia, arată reprezentantul OIM România, au ajuns în România cu intenţia de a ajunge la muncă într-o ţară din Vestul Europei şi speră că şederea în ţara noastră e doar temporară şi că vor reuşi să ajungă acolo unde şi-au propus atunci când au plecat din ţara lor, de cele mai multe ori împinşi de sărăcie.

„Ei tot speră că în pragul Europei, în România, mai au pas până la destinaţia finală şi că e doar un scurt episod trist pentru ei în drumul lor spre Vest. Dar de multe ori episodul ăsta e foarte lung, câteodată e şi periculos, presupune să treacă prin sita legilor române. Mulţi dintre ei ajung în centrele de custodie publică, de unde nu pot pleca oricând şi oricum. Şi atunci e la latitudinea lor să accepte să plece cu programele OIM de repatriere voluntară sau în cele din urmă cu repatriere forţată, organizată de Ministerul de Interne, cu tot ce se presupune la astfel de plecări, cu escortă şi chiar cătuşe câteodată”, a precizat coordonatorul de operaţiuni la misiunea  OIM România

Celor care au acceptat repatrierea voluntară, autorităţile române le asigură transportul cu avionul până în ţara de origine, bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma,  înainte de a pleca, un curs de pregătire profesională.

Pentru perioada iulie 2012 - iunie 2013, OIM şi-a propus să repatrieze voluntar cel puţin 200 de migranţi, din care 45 să beneficieze şi de suport pentru reintegrare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20 de migranți din Centrul de la Rădăuţi, consiliați să accepte repatrierea voluntară în țările lor.
 Vizualizări articol: 1530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 20 de migranți din Centrul de la Rădăuţi, consiliați să accepte repatrierea voluntară în țările lor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei