Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 59 (5266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Investiţiile din municipiul Suceava, blocate de lipsa bugetului pe 2013

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că aproape trei luni din acest an s-au scurs deja, municipiul Suceava nu are încă un buget aprobat pe 2013, iar consecinţele acestei întârzieri unice în istoria post-decembristă a oraşului sunt resimţite şi de suceveni, pe mai multe planuri.

Numai că de această dată autorităţile locale nu au nici o vină că nu avem buget. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat cum s-a ajuns în această situaţie:

„Noi avem de mult timp făcut proiectul de buget, l-am şi dezbătut public, am avut dezbateri şi cu grupurile de consilieri locali ai USL şi PDL, numai că nu putem aproba bugetul local până nu se aprobă bugetul de stat. Acesta a fost aprobat cu mare întârziere, după care am aşteptat 15 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, conform legii. Numai că planurile noastre de a aproba bugetul pe 11 martie au fost date peste cap de lipsa cotelor defalcate din TVA, cu sumele destinate învăţământului preuniversitar şi sumele stabilite standard pe elev”.

Cum Hotărârea de Guvern care ar urma să lămurească această situaţie nu a apărut încă, săptămâna aceasta nu sunt şanse să fie aprobat bugetul local al Sucevei, pentru că trebuie de asemenea respectat un termen legal de trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

 

Plăţi, investiţii şi licitaţii blocate

În lipsa repartizărilor bugetare, o bună parte din activitatea Primăriei Suceava este blocată, începând cu demararea de noi investiţii, organizarea de licitaţii, până la probleme care îi afectează direct pe suceveni, precum subvenţionarea transportului în comun pentru elevi şi studenţi.

De exemplu, în lipsa bugetului, nu a putut fi desemnat prin licitaţie un operator care să se ocupe de întreţinerea şi repararea infrastructurii rutiere, deşi, după o iarnă grea, cu multe perioade de îngheţ-dezgheţ, repararea străzilor este prioritară.

Un alt efect nedorit al lipsei bugetului este amânarea contractării creditului de 4,6 milioane de lei destinat finalizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a fostului cinematograf „Modern”, la care lucrările au fost sistate din vara anului trecut, din lipsa fondurilor necesare.

Investiţiile în modernizarea pieţelor, în special a Pieţei Centrale, unde se doreşte şi introducerea unui sistem de încălzire pe timp de iarnă, sunt de asemeni blocate.

Dacă efectele acestor întârzieri nu sunt vizibile încă, faptul că în lipsa bugetului mii de elevi şi studenţi nu beneficiază de reduceri la transportul în comun, în lipsa unui cadru legal de acordare a subvenţiilor către TPL, este resimţit de o mulţime de familii, care cheltuie mai mult pentru fiecare copil care urmează o formă de învăţământ.

 

Aleşii locali, nemulţumiţi de întârzierea aprobării bugetului

Întârzierea aprobării bugetului local îi nemulţumeşte profund şi pe aleşii din cadrul Consiliului Local.

„Faptul că nici după ce au trecut aproape trei luni din an nu avem buget se datorează incompetenţei celor care ne conduc la nivel central şi a lipsei de sincronizare dintre miniştri şi autorităţile locale. Este inadmisibil faptul că ţin şi acum blocate bugetele locale din întreaga ţară din cauză că nu au făcut alocarea fondurilor pentru învăţământ”, spune consilierul local Lucian Harşovschi, reprezentantul grupului de aleşi locali ai PDL.

În opinia lor, consecinţele acestei întârzieri vor fi dezastruoase.

“Anul acesta vom avea investiţii doar pe hârtie. Chiar de situaţia se va debloca săptămâna viitoare, deja este prea târziu. Licitaţiile care vor demara de acum, în primăvară, se vor finaliza în cel mai bun caz prin toamnă, când nu se va mai putea lucra nimic, încât este un an mort pentru investiţii. Acestea sunt consecinţele haosului administrativ, care ne afectează pe toţi, direct sau indirect”, a adăugat Harşovschi.

Social democraţii suceveni sunt de asemeni nemulţumiţi de faptul că nu avem încă un buget aprobat, dar nu văd situaţia ca fiind atât de „neagră”.

„Situaţia este una destul de nefericită, ca urmare a alegerilor care au avut loc în decembrie. În acelaşi timp, nu era normal ca cei care au fost înainte la guvernare să facă un buget de stat pe care să-l preia apoi un Guvern cu altă viziune, care să nu-l poată schimba decât după şase luni. Legislaţia dă primăriei posibilitatea să folosească lunar a 12-a parte din bugetul anului trecut, încât nu putem spune că activitatea municipalităţii este blocată”, a declarat Eugen Girigan, reprezentant al grupului PSD în Consiliul Local.

Punctul de vedere al celor din PNL nu a putut fi luat, reprezentanţii liberalilor în deliberativul local susţinând că nu pot da declaraţii fără a avea aprobarea conducerii partidului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţiile din municipiul Suceava, blocate de lipsa bugetului pe 2013.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Investiţiile din municipiul Suceava, blocate de lipsa bugetului pe 20133.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei