Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 59 (5266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea maidanezilor

Eutanasierea câinilor vagabonzi, interzisă prin lege

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câinii vagabonzi a căror prezenţă se face simţită zi şi noapte în toate cartierele Sucevei nu vor putea fi eutanasiaţi, chiar de populaţia ar cere această măsură autorităţilor locale.

Senatorii au adoptat, ieri, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şapte abţineri.

Senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau ai căror aparţinători nu pot fi identificaţi ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Potrivit formei adoptate ieri în Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de Consiliul Local, pentru fiecare generaţie de pui.

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ în calitate de primă Cameră sesizată.

După vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, iniţiatorul proiectului, a explicat că, potrivit variantei adoptate de senatori, câinii agresivi ridicaţi din stradă nu vor mai fi eutanasiaţi, ci vor fi menţinuţi în padocurile din adăposturi, decizia urmând să fie luată de fiecare administraţie locală.

"Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizaţiei, este o victorie a senatorilor, care au înţeles acest proiect de lege şi au votat pentru, este şi o victorie a iubitorilor de animale şi, nu în ultimul rând, este şi o victorie a mea", a arătat Marinescu, care a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, însoţit de un grup de iubitori de animale.

 

Un nou adăpost de câini în lunca Sucevei

În Suceava, autorităţile locale nu au agreat varianta eutanasierii câinilor vagabonzi, deşi zilnic se depun reclamaţii la primărie din partea celor agresaţi de câini sau deranjaţi de gălăgia haitelor care s-au aciuat printre blocuri.

Totuşi, în urma consultării populaţiei, votul majorităţii a mers către găsirea unei soluţii mai puţin radicale – strângerea lor de pe străzi şi păstrarea într-un adăpost construit special în acest scop.

Lucrările la acest adăpost au început de anul trecut, dar au fost sistate pe perioada iernii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eutanasierea câinilor vagabonzi, interzisă prin lege.
 Vizualizări articol: 1929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Eutanasierea câinilor vagabonzi, interzisă prin lege2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Eutanasiere vs. otrăvire trimis de
(13 mar 2013, 11:34:38
Asta nu înseamnă decât că, în continuare, sucevenii își vor face singuri dreptate și periodic, în ziar, vor apărea știri despre câini otrăviți pe străzile Sucevei. Păcat!
2.   :)))) trimis de
(13 mar 2013, 11:51:45
Saptamana in curs sigur vom avea pe prima prima pagina fotografii cu zabalosi in chinuri si Cocreala in lacrimi.... Succes in noul sezon de vanatoare..... Stricnina are ultimul cuvant ( prieteni stiu de ce)
3.   Vinovatii fara vina! trimis de
(13 mar 2013, 11:57:38
Lungu construieste adaposturi pentru caini, ca sa faca pe placul unor consiliere bolnave cu capul doar ca sa voteze cum are el nevoie. Adaposturile cu caini in Suceava sunt populate cu cainii din Botosani, dupa cum se stie tot din presa. De ce nu duce si Lungu cainii la Botosani? Nu ar fi mai ieftin decat sa se apuce sa construiasca adaposturi? In plus mai e o cheltuiala si cu hrana acelor caini.
4.   Pt alex 12 trimis de
(13 mar 2013, 13:13:22
stricnina ar trebui sa iti pui tu dimineata in ceai....iti este de ajuns 60 de gr sa isi faca efectul,sa fii "high",cocalar de spania
5.   Pt lavioprea trimis de
(13 mar 2013, 14:21:59
Daca iti plac toate cotarlele paduchioase si dupuroase de pe strada dute si le aduna spalale maninca cu ele la masa din aceeasi farfurie si dormi si cu ele in pat si le recomand tuturor iubitorilor de animalelor si asa se rezolva problema ciinilor vagabonzi in SUCEAVA.Recomand a nu se lua acasa mai putin de 5-6 ciini de persoana.
5.1  RE: Pt lavioprea trimis de
(13 mar 2013, 16:07:16
Mai bine te duci tu, Yoghi de Italia și pui mâna pe o culegere de gramatică, până una-alta.
5.2  RE: Pt lavioprea trimis de
(13 mar 2013, 16:37:44
poate ne trimiti tu una Valentina ca noi iti trimitem in schimb toate cotarlele ce le dau cadou macaronarii pe subito.it...ma vai a cagare stronza!(iti traduce FANTOMAS DACA VREI ,DACA INTRE TIMP NU A CALCAT VREO DOUA JAVRE)
5.3  RE: Pt lavioprea trimis de
(13 mar 2013, 16:57:45
Dragul de tine, se vede că ai și tu câte clase are trenul. Noroc că ai dat de internet la Italia. Nu pot să zic decât că mi-e milă de tine.
6.   Si ce facem???? trimis de
(13 mar 2013, 19:53:46
Ok... eutanasierea e ilegala, adaposturile nu fac fata, strazile sunt pline de caini, si unii din noi, mai ghinionisti sunt muscati, si ca rasplata potaile sunt otravite.. Acesti oameni pe cine ar trebui sa dea in judecata?? Pai in mod logic pe primarie,.... ea administreaza domeniul public. Pai sa vedem daca pt fiecare muscatura administratia locala ar plati sa spunem 5000-10000 de lei pt fiecare victima.... unde s-ar ajunge.... ar trebui creat un sistem complex din care din pacate ar trebui sa faca parte si eutanasierea, de ce spun asta??? nu ca sunt sadic si am ceva cu potaile, chiar imi plac, dar pt ca sunt multi prea multi caini ca sa fie dati spre adoptie. Siste: crearea unu adapost de capacitate mare......strangerea tuturor cainilor de pe strazi, pastrarea lor o luna, si dupa cei care nu sunt adoptati eutanasiati. Daca vom actiona altfel, nu vom avea nici un rezultat...
7.   Pt VALENTINA C trimis de
(13 mar 2013, 20:45:57
Fa VALENTINA o persoana poate sa mai faca si greseli de ortografie si apoi nu vreau sa ma laud dar am aproape 20 de ani de cind am plecat din tara bineinteles asta nu vrea sa insemne ca am uitat limba romana.Problema este fa VALENTINA ca eu nu am fost destept si inteligent sa ramin in tara ca tine.Si apoi dupa atitia ani afara cred ca imi pot permite ceva greseli.Mai rau de tine ca esti o fata desteapta dar muritoare de foame intr-o tara fara viitor.Apoi culegerea de gramatica nu ma intereseaza ca aici daca poate nu stii se vorbeste si se scrie italiana iar in ROMANIA vin din an in pasti .Asadar fa VALENTINA revenind la cotarlele noastre iti recomand in week-end sa faci o tura in SUCEAVA si sa stringi vreo 20-30 cotarle sa le duci acasa la tine sa faci baie cu ele si la urma sa te relaxezi cu ele cautind in parul lor purici , paduchi si capuse .
8.   Pt VALENTINA C trimis de
(13 mar 2013, 21:04:59
A era sa uit ceva ,am terminat si un liceu daca vrei sa stii si apropo cind aveam eu internet tu aveai vaca si o plimbai pe imas si o purtai la pascut.
9.   Legea lu” pește prăjit trimis de
(14 mar 2013, 07:47:51
Legea trebuia să oblige primăriile să adune toți câănii de pe străzi în adăposturi...în 15-30 de zile dacă nu eraun revendicați......soluția finală ! Așa nu ajungem nicăieri, câini pe străzi full, persoane mușcate la greu, rahați plin pe străzi că de, românul nu știe să-și paște câinele având la el punguța și farașul! Halal lege.....apropo...madam cocris....fă mătăluță un adăpost să aduni toate sarlele de pe străzi , spalăi cu abureala asta cu sterilizatul e praf în ochi! Sterilizare cu apă distilată! sau cu produse din farmacia lu” matale!?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei